JURE MISKOVIC Cropix
POMOĆ STIGLA PREKASNO

Tragedija potresla Poljsku: Poznati sportaš izgorio u požaru, majka i sestra se spasile

‘Dim je bio toliko gust da se nije moglo disati, ništa se nije vidjelo. Osjećaj nemoći bio je strašan‘
Piše: SNObjavljeno: 16. listopad 2024. 18:40

Velika tragedija dogodila se na sjeveroistoku Poljske, u oblasti Podlasko vojvodstvo. U nedjelju 13. listopada, u selu Nowodziel, 46-godišnji Zbigniew Marculewicz poginuo je u požaru u kući. Bio je to bivši košarkaš koji je godinama igrao na najvišoj razini u Poljskoj. Tamošnji su mediji otkrili detalje nesretnog slučaja koji su sestra i majka bivšeg sportaša uspjele preživjeti, prenosi poljski Sport.

Na prijelazu stoljeća Zbigniew Marculewicz redovito je igrao u najjačoj poljskoj košarkaškoj ligi. Tamo je igrao već krajem 90-ih, ali najbolje rezultate postiže u prvoj dekadi 21. stoljeća. S klubom Polpharma Starogard Gdański 2004. dominirao je u ligi, a 2006. stigao do finala Poljskog kupa. Na poziciji centra bio je jedan od vodećih blokera poljske lige u kojoj je odigrao ukupno preko 280 utakmica.

Susjed je učinio što je mogao

Nakon karijere nastanio se u Podlaskom vojvodstvu, u selu Nowodziel, tik uz poljsko-bjelorusku granicu. Upravo se tamo u nedjelju 13. listopada dogodila tragedija. Požar je izbio u drvenoj kući uz koju se nalazio gospodarski objekt. Marculewicz, njegova sestra i majka bili su unutra. Susjed bivšeg košarkaša, koji je bio na mjestu događaja, pokušao je spasiti Marculewicza.

Za Marculewicza nije bilo nade

- Kad sam vidio da dim izbija iz kuće mojih susjeda, odmah sam pritrčao pomoći. Zgrada je brzo planula. Vidio sam Zbyszekovu sestru kako izvodi njihovu majku, Irenu. "Spasite Zbyszeka", viknula mi je. Dim je bio toliko gust da se nije moglo disati, ništa se nije vidjelo. Osjećaj nemoći bio je strašan. Međutim, ne znam ni bih li ga uspio izvući da sam stigao do njega. Bio je krupan momak od dva metra. Vatrogasci su stigli brzo, ali nažalost nedovoljno brzo za Zbyszeka - otkrio je Krzysztof Chlistowski, susjed Marculewiczevih.

Kada su spasilačke službe stigle do njega, ništa se nije moglo učiniti i liječnik je proglasio smrt. Zasad nije sigurno što je izazvalo požar, ali postoji sumnja da se zapalila čađa u dimnjaku.

Linker
17. listopad 2024 09:41