LUKA GERLANC Cropix
VELIKI PROBLEMI

Trener Cibone je nažalost bio u pravu. Momčad na terenu izgleda kao i situacija u klubu izvan njega

Ciboni prijeti da bude i još lošija ako se dogodi ozljeda u petorci koja igra oba natjecanja
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 29. listopad 2023. 23:06

Imala je Cibona pet dana za spremiti Zadar, prvi derbi sezone sa svim raspoloživim snagama, i s jedne i s druge strane. Na raspolaganju je Jakša Vulić imao svih onih deset igrača s kojima je u pripremnom razdoblju izgubio tek jednu utakmicu, protiv Krke u Novom Mestu. Stigao je sada na noge momčadi Zadra, koju je Cibona, vjerojatno jeftinija nego ova sada, s jednakim problemom neplaćanja, lani u ovo vrijeme redovito pobjeđivala.

Primaju 92 poena po utakmici

A jedina pozitivna stvar iz cijele te večeri na Višnjiku bila je trenerova izjava nakon utakmice. Dobro je, naime, da je on svjestan svega...

- Situacija je u klubu je skoro kao naša igre večeras.

A to je nova razina problema koji sa svih strana napadaju Vukove. Zadržimo se samo na ABA ligi, jer tu je Cibona, osim u prvom kolu Čačku, do sada bila kompletna. Vulić je uoči sezone najavljivao da će ova momčad biti bolja u obrani od lanjske, jer je uočio da je tada Cibona previše primala. Sada, nakon pet poraza u sezoni, Cibona prosječno prima 92 poena. Što je puno previše. Osim u sudaru protiv FMP-a, Vukovi i nisu imali realnu šansu u prvih pet regionalnih nastupa ove sezone, što ih je dovelo do skora 0-5 i pri tome će od sljedeća dva kola i te kako ovisiti ABA sudbina. U ta dva kola će dočekati Mornar i ići u goste Krki. Poslije zaboravi, jer ide se Megi, pa Studentskom centru, a to nisu premostive prepreke. Barem ne u ovom rosteru. I s ovakvom igrom.

Cibona je ove sezone dovela Amerikanca Alexa Steina i dala mu u ruke poziciju playa, iako on to nije. On je dvojka, neki combo i na toj poziciji, pošteđen agresivnijih obrana s kojima se teško nosi, može Ciboni donijeti poena i nešto kreacije. Jedina normalna opcija, u ovom sastavu, bila je držati većinu minutaže zajedno Krešimira Radovčića i Alexa Steina i tako dobiti barem malo ball-handlinga koji kronično nedostaje ovoj momčadi. Nadalje, ona nema niti dubinu, jer Domagoj Proleta, Matej Bošnjak i Tomislav Buljan su novaci na ovoj razini, a Domagoj Vuković je daleko od forme koju je pokazivao uoči ozljede.
A novak je u svom poslu, da se ne lažemo, i onaj koji je slagao ovu Cibonu, novi sportski direktor Dalibor Bagarić.

image

Marko Ramljak

LUKA GERLANC Cropix

Svi ti problemi Cibone došli su na naplatu kontra Zadra. Iako je lani u ovo vrijeme Luka Božić znao protiv Cibone svoje prve poene upisati tek u drugom poluvremenu, sada je do poluvremena zabio gotovo 20. Takav Božić dobio je samopouzdanje na šutu, pa je i trice šutirao nestvarnih 7-11. Cibona je imala recept kako braniti Božića lani i taj recept davao rezultata, barem dok se momčad koncem sezone nije raspala. Sada tog koncepta nije bilo.

Defenzivna tranzicija

Za igrati protiv Zadra nužno je i imati defenzivnu tranziciju, a i to je izostalo. I Cibona je izgledala tužno, često u napadu svedena na igru jedan na pet, pa je u derbiju služila kao ukras. I to nema veze sa situacijom u klubu. Ova je momčad jednako plaćena kao što su to bile momčadi posljednjih sezona. Ali, čini se i da nije naročito mudro složena.

Ciboni je nužan jedan ozbiljan ball-handler, igrač s loptom, poenima i idejom u rukama. Bez toga će ostanak u ABA ligi biti moguć samo ako braća Pavićević iz Bara ne žele ostati u ABA ligi, ili ako u sudačkim igrankama na višoj razini netko procijeni da bi bilo bolje da ispadne Krke, a ne Cibona. A dovesti novog igrača je znanstvena fantastika.

Uza sve to, tu je i hrvatsko prvenstvo, u kojemu Cibona može igrati sa samo pet igrača od rotacije koja igra ABA ligu. Tu su Vukovi, za sada, na prihvatljivom omjeru 4-1, ali tu ih je mazio raspored do sada, jer su sve četiri pobjede stigle u sudarima s četiri najslabije momčadi u FAVBET Premijer ligi. Cibonu do konca prvog kruga čekaju još iskušenja u gostima sa Splitom (ponedjeljak), Dubrovnikom i Dubravom te domaćinstva Cedeviti Junior, Dinamu i Šibenki. Izgubili su već Vukovi od Zadra, a sljedećih šest protivnika vjerojatno je bolje od Cibone s pet seniorskih igrača. Vukovi bi mogli, dakle, nakon prvih 11 kola biti na omjeru 4-7, odnosno i na 4-8, jer iza odmah idu na noge Zadru. A tu bi već i plasman u doigravanje mogao postati upitan...
Ako se ne riješi blokada i Cibona zaigra s punim rosterom i u domaćem prvenstvu. A za tako što, za sada nema nikakve naznake, niti pomaka...

I da, ne samo da je Cibona hendikepirana zbog blokade, nego joj prijeti da bude i lošija ako se dogodi samo jedna ozljeda u one petorice s kojima igra oba natjecanja. Ili odlazak iz kluba. Teško je i zamisliti na što bi, recimo, sličili Vukovi bez Aleksandra Aranitovića...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. srpanj 2024 02:21