NOVA POBJEDA REPEŠE

Trijumf Zagrepčana u Zadru: Hrvatski derbi regionalne lige pripao Cedeviti

Piše: Bernard PalekaObjavljeno: 12. listopad 2013. 21:07

U cjelini bila je to ipak zanimljiva predstava. Zadar se borio, nastojao je parirati gdje god je moguće, a Cedevita je išla prema pobjedi katkad ubrzavajući, katkad popuštajući ritam. Da Zadar nije nanizao “milijun” neobjašnjivo prelako prodanih lopta i da je u vanjskoj liniji imao igrača koji bi napravio više u kroćenju ideje (malo i realizacije) Nolana Smitha, mogao je i nešto više. No, Zadru se bila otvorila prigoda kod dobre obrane i napada preko Prostrana, ali je on loptu bacio u bunar, a na drugoj strani Smith pogodio tricu za 60:67.

Završnica je bila uzbudljiva jer je Zadar došao na 64:67, pa Lawrence nije pogodio tricu, ali jest Tomas za šest razlike i to dvije minute i 27 sekunda prije kraja. U tom intervalu Smith je držao sve konce, Delaš je pogodio jednu tricu i sve je bilo gotovo. Cedeviti očekivana pobjeda, Zadru pljesak za borbenost...

Šarolika je bila treća četvrtina. Cedevita, uopćeno gledano, nije popustila u ritmu i intenzitetu, a Zadar je uspio sve elemente igre podignuti za nekoliko nijansi. Prije svega u realizaciji, koja je za domaćina bila bolja nego u prethodnom razdoblju kad se gleda dinamika poena, pa i načini kako su oni postizani. Bilo je tu ubačaja i izvani i iznutra i samo je kontinuitet olako predanih lopta smetao domaćoj momčadi za još bolji učinak. S druge je strane Cedevita držala razliku a da se baš i nije previše trošila, pri čemu je težište njezine realizacije bilo ispod koša.

A prvo je poluvrijeme, pak, ponudilo nekoliko zanimljivih intervala. Cedevita je imala odlično otvaranje kad je o napadu riječ, svojih devet poena od momčadskih 11 ubacio je Nolan Smith, što je dijelom bila posljedica i nekoliko netočnih dodavanja domaćih igrača ili njegovih dobrih čitanja suparničke akcije i krađe.

Zadar je imao problem u napadu jer nije uspostavio dobar protok lopte, gubio je puno vremena, a šutovi izvani završavali su na obruču što je Cedevita uredno pokupila. Ipak, Zadar se nije tek tako predao jer je uspio podignuti intenzitet svoje obrane, donekle srediti reket, čime je Cedeviti onemogućio previše ubačenih poena.

Valja reći i da je Jasmin Repeša dosta vrtio (samo Mustapić i Baltić nisu zaigrali), očito je ovu utakmicu nastojao iskoristiti za guranje, recimo, Marka Tomasa, Luke Babića, Tome Zubčića pa i Jusufa Nurkića. Dakako da je Repeši s te strane puno lakše nego Hrvoju Vlašiću jer Cedevita na raspolaganju ima niz visoko kvalitetnih rješenja, mogla je mijenjati profil igre na razigravačkoj poziciji (Nolan/Delaš) pa je, u konačnici, prvo poluvrijeme pripalo momčadi koja je svoj potencijal iskoristila relativno racionalno.

Zadar je, usput rečeno, imao čak 13 izgubljenih lopti (Cedevita 10) i tek je djelomično izjednačenošću (14-14) u skokovima i četirima tricama (gosti ubacili jednu) priskrbio podnošljiv zaostatak od šest poena.

Zadra - Cedevita 66-73 (14-20, 15-15, 21-21, 16-17)

Linker
20. svibanj 2024 23:00