The United States team react after the semifinal between USA and Lithuania at the World Basketball Championship, Saturday, Sept. 11, 2010, in Istanbul, Turkey. USA won 89-74. (AP Photo/Mark J. Terrill)
 AP
SP KOŠARKA

Turska i SAD u finalu: Srbiji se osvetile minimalne pobjede - izgubili za jedan!

Američki košarkaši prvi su finalisti Svjetskog prvenstva u Turskoj. U polufinalnoj su utakmici pred 15.000 gledatelja u Istanbulu nadigrali Litvu s 89-74...
Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 11. rujan 2010. 22:24

Samo četiri sekunde prije kraja susreta Srbija je imala poen prednosti pred domaćinom svjetske smotre nakon što je Novica Veličković (osam poena) pogodio za 82-81. Propust u obrani Srbije rezultirao je lakim košem Turaka koji su preko Kerema Tunçerija poveli, no time, pola sekunde prije kraja utakmice, još uvijek ne i osigurali pobjedu.

Naime, Semih Erden morao se još pretvoriti u junaka ogleda budući je posljednji napad srpske reprezentacije, alley-oop za Veličkovića, blokirao za veliko slavlje u istanbulskoj dvorani. Najbolji u poraženoj momčadi bili su Kešelj s 18 koševa i sedam skokova, te Teodosić s 13 poena i 11 asistencija, dok je finalista SP-a do pobjede predvodila četvorka dvoznamenkastih po broju poena među kojom se istaknuo Hidayet Türkoğlu s 16 ubačenih koševa. Izabranici Kestutisa Kemzure protiv velikog su se favorita držali tek u uvodnih pet minuta, a nakon što su Amerikanci poveli s 12-11, Litva više ni u jednom trenutku nije došla u vodstvo.

Američki košarkaši prvi su finalisti Svjetskog prvenstva u Turskoj. U polufinalnoj su utakmici pred 15.000 gledatelja u Istanbulu nadigrali Litvu s 89-74. Za ponovno sjajno raspoloženog Kevina Duranta jednostavno nisu imali rješenja. Košarkaš Oklahome je utakmicu završio s 38 poena i devet skokova, a s dvoznamenkastim su ga učinkom pratili tek klupski suigrač Russell Westbrook (12 poena), te Lamar Odom koji je uz 13 koševa ubilježio i deset skokova.

Kod Litvanaca je s 15 koševa i devet skokova najbolji bio Robertas Javtokas. Reprezentacija SAD-a je na poluvrijeme otišla s 15 koševa prednosti (42-27), a najveće je vodstvo imala u posljednjoj minuti (89-69). U finalu će Amerikanci igrati protiv boljeg iz kasnijeg dvoboja između domaćina Turske i Srbije. Sjedinjenim Američkim Državama u finalu Svjetskog košarkaškog prvenstva priključila se reprezentacije Turske, pobjednik dramatičnog ogleda protiv Srbije (83-82)...

SP u košarci, polufinale:

Turska – Srbija 83-82

SAD – Litva 89-74

Finale:

SAD - Turska

Za 3. mjesto:

Srbija - Litva

Linker
20. svibanj 2024 03:26