Veliko slavlje u Kanzasu

 CHRIS GRAYTHEN Afp
POVIJESNI PREOKRET

‘Uđem u svlačionicu, a on se smije!? Nije mi bilo jasno, pitao sam - čemu se smiješ, pa gubimo 15 razlike?‘

Bill Self je u 19. sezoni na klupi Kansasa potpisao svoj drugi naslov s Jayhawksima, prvi nakon 14 godina
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 05. travanj 2022. 19:15

Roy Williams, čovjek koji je na klupi Kansasa naslijedio Larryja Browna nakon NCAA naslova 1988. godine, do 2003. i odlaska na svoju North Carolinu nije Jayhawkse uspio odvesti do kraja. Nijednom. Da bi s Tar Heelsima u sljedećih 18 godina osvojio tri naslova, prvi već 2005. dok je Bill Self počeo graditi svoje veliko naslijeđe na Kansasu. Desetljeće i pol kasnije lani umirovljeni Williams gledao je kako njegov nasljednik Hubert Davis već u prvoj sezoni vodi North Carolinu do finala, ali i kako njegov davni nasljednik Self osvaja svoj drugi naslov s Kansasom, prvi nakon 2008. Velikim preokretom u završnici finala u New Orleansu, Jayhawksi su preko Tar Heelsa (72:69) došli do konačne nagrade za fantastično odigran NCAA turnir na kojem su Final Four izborili s plus 26 protiv Miamija, dok su za finale također glatko, s +16 eliminirali Villanovu.

image
DAVID EULITT Afp

Protiv North Caroline su pak bili na -15 nakon prvog poluvremena...

- Ušao sam u svlačionicu i David McCormack se smijao. Nije mi bilo jasno, pitao sam ga: "čemu se smiješ, gubimo 15 razlike?", a on mu je govorio "drži glavu gore, bit ćemo u redu" - ispričao je Christian Braun.

image

David McCormack

JAMIE SQUIRE Afp

McCormack, koji je utakmicu zaključio s 15 poena i 10 skokova, očito je znao o čemu priča, KU je u drugom dijelu poništio kompletan zaostatak, najvećih -16 iz prvog poluvremena označilo je najveći preokret u povijesti košarkaških finala američkih sveučilištaraca. Napravili su to momčadskim naporom, s još jednim double-doubleom u Braunovoj (12p, 12s, 3a) režiji, 15 poena Jalena Wilsona, 14 Remyja Martina, 12 Ochaija Agbajija koji je proglašen najboljim igračem (MOP) Final Foura.

Do ponedjeljka je Kansas samo jednom tijekom ovogodišnjeg NCAA turnira bio u zaostatku na poluvremenu, i to protiv Miamija u regionalnom finalu.

- Moramo igrati bolje.

To je bila jedina poruka Billa Selfa prije no što mu je momčad napravila 47:15 u drugih 20 minuta. U ponedjeljak je imao drukčiju poruku...

- Pitao sam ih što je teše; biti na -9 dvije minute do kraja ili na -15 s još 20 minuta igre?

Sjetio se Self 2008. i svog prvog naslova prvaka kad je Kansas u posljednjih 2:12 finala nadoknadio devet poena razlike protiv Memphisa za koji je igrao Derrick Rose.

image

Bill Self

CHRIS GRAYTHEN Afp

- Izazvao nas je i tu smo se napunili potrebnom energijom - rekao je Agbaji.

- Znali smo da samo trebamo igrati svoju košarku i oduzeti njima ono što su dobijali u prvom poluvrememu.

Preokret je krenuo McCormakockovim zakucavanjem u prvom napadu, dok je serija 12-1 naznačila da će ovo ipak biti jedna "duga večer", nikako utakmica u kojoj će se North Carolina prošetati do naslova kako je to dugo izgledalo na parketu. U konačnici je sve otišlo na drugu stranu i Self je dobio zadovoljštinu...

- Po meni smo ovo pobijedili i za momčad koju smo imali prije dvije godine - sjetio se trener momaka koji su bili prvi nositelji i najbolja sveučilišna družina u zemlji prije no što je pandemija koronavirusa otkazala NCAA turnir 2020.

- Uvijek sam mislio da je ta momčad iz 2020. bila bolja, posloženija za uspjeh na turniru. Ali opet, kako su ovi tu momci igrali posljednjih mjesec dana, imali bi što reći protiv bilo koje momčadi koju je Kansas ikad imao.

Veliki je to kompliment za Agbajija i društvo koji su donijeli i četvrti naslov tamo gdje je sve počelo, kampus na kojem se košarka počela igrati dolaskom Jamesa Naismitha, izumitelja Kraljice igara, školi koju je pohađao velikan nad velikanima Wilt Chamberlain, kasnije i NBA igrači kao što su Jo Jo White, Danny Manning, Greg Ostertag, Paul Pierce, Kirk Hinrich, Raef LaFrentz, Mario Chalmers, Joel Embiid, blizanci Markieff i Marcus Morris, Andrew Wiggins...

Škole s najviše košarkaških NCAA naslova

11 - UCLA

8 - Kentucky

6 - North Carolina

5 - Duke

4- UConn, KANSAS

Linker
16. travanj 2024 01:52