Ilustracija

 MATTHIEU MIRVILLE/AFP/PROFIMEDIA Matthieu Mirville/afp/profimedia
MIRIS SVJEŽEG NOVCA

Uskoro pada odluka: Šeici su povisili ponudu i u ‘jednoj razuzdanoj noći‘ pokucali na vrata Europe

Tu treba dodati i oko pola milijuna eura s kojima će se svima u ABA ligi financirati put na utakmice u Dubai
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 18. ožujak 2024. 15:25

Tjedan dana kasnije, ovoga puta ne licem u lice, nego na zoomu, čelnici ABA ligaša trebali bi se u utorak složiti oko onoga što je već bilo na stolu. Doduše sa sitnim korekcijama.

Kako se može saznati, Dubai je povisio svoju ponudu, nije to novac koji će sve ostaviti bez daha, šeik ili šeici koji iza svega stoje, a jedva ih je netko od onih koji će glasati ikada vidio, vjerojatno je u stanju razbiti tih nekoliko milijuna - s kojima će kupiti regiju, a samim time kasnije i ulazak u Euroligu - u jednoj razuzdanijoj noći.

Opet, prvotna ponuda od 1,5 milijuna eura sada će ići na 2,5 milijuna eura, pa bi klubovi, ako se to bude dijelilo na njih 14, spremiti na račune između 150.000 i 200.000 eura. Doduše, ako ta lova, jer platit će se ona na račun Lige, ikada sjedne na klupske račune, ako to Liga ne iskoristi za daljnje investicije. Tu treba dodati i oko pola milijuna eura s kojima će se svima u Ligi financirati put i smještaj na utakmice u Dubai.

Tako će za tri milijuna eura klub Dubai, koji, pazite sada, formalno još i ne postoji steći mogućnost da iduće sezone, uz ABA ligu, zaigra i Eurokup, da bi sezonu kasnije postao i punopravni član Eurolige. Tu će se nešto više isprsiti, jer još nitko nije demantirao kako će Dubai svakom nositelju euroligaške A licence na račun dostaviti pet milijuna eura. Prevedeno, Dubai ne može u Euroligu bez da zaigra u ABA ligi, a taj uvjet stajat će ga manje novaca za cijelu ligu i za sve klubove u njoj nego će kasnije leći na račun, recimo, Žalgirisa.

Euroliga drži kratku uzicu

Pokušali su ABA ligaši proteklog tjedna biti mudri, znajući da konačna odluka Eurolige ovisi o prijemu Dubaija u ABA ligu, pa prebaciti lopticu u dvorište odluka Eurolige, no Euroliga, iako je imala sastanke krajem prošlog tjedna, o Dubaiju se nije izjasnila. I pustila je ABA ligu da odluči prva i sama.

Naravno, drži Euroliga tu ABA ligu na kratkoj uzici, možda čak i ucjenjuje, po sistemu, “ako napravite problem oko Dubaija, pitanje je koliko će klubova iz regije igrati Euroligu, ali i Eurokup”. Nema jamstva (ili ima za neke?) niti da će biti drugačije kad regija izglasa Dubaija, no bez Dubaija, tko zna što će biti...

Uz tu priču oko Dubaija, ABA lige će u utorak pokušati srediti i unutarnje probleme. Navodno će na stolu biti paket. U tom paketu je odluka oko Dubaija, povećanje vlasnika na 14 (sa Studentskim centrom, Splitom i Borcem), povećanje klubova na 16 za sljedeću sezonu (nitko ne bi ispao ove sezone, a ulaze u Ligu Dubai i prvak ABA 2 lige) i povećanje nacionalnog ključa na maksimalno šest momčadi iz jedne države (do sada je bilo pet, jer se računa da će prvak ABA 2 lige biti srpski klub).

Buđenje iz mamurluka

Uzmi ili ostavi. Ili će se sve pretvoriti u novu svađu. Dragan Bokan, koji zastupa interese Budućnosti i Studentskog cera bio je protiv novih vlasnika Splita i Borca, želio je u vlasništvo uvaliti samo svoj Studentski centar. Kad nakon utorka ABA liga postane pravno d.o.o., onda će svaka nova odluka moći biti donesena većinom glasova. Sada je slučaj da jedan od vlasnika može staviti veto na bilo koji prijedlog i isti se ne smije donijeti.

U novom sustavu važno je, dakle, prebrojiti koliko je klubova od njih 14 za ovog li onog, ako je jasno svima da tu postoje dva pola, jedan Partizanov, drugi Zvezdin. Pri tome Bokan doista ne zna jesu li Zvezda i Partizan trgovali s Euroligom oko ulaska Dubaija u ABA ligu, a time kupili barem kratkoročnu euroligašku budućnost za sebe. I što od toga on ima?

Kontrolirati Bokana stoga se čini kako je glavna ideja uoči nastavka sjednice Skupštine zakazane za utorak. Ako Bokan “ne bude talasao”, ako se prihvati cijeli paket, pojavit će se bijeli dim i regija će biti velika čak do Dubaija.

Pri tome i dalje nitko od hrvatskih klubova nikada nije vidio niti jednog šeika koji nudi svoj proizvod. Jer, njih zastupaju stanoviti Kamenjašević ili Đoković, pa je već sada jasno da će Dubai biti bliži srpskim opcijama u Ligi, nego ostalima. Ali, kapnut će 150.000, 200.000 eura u svaki klub, onaj tko ih donose objasnit će da ih ne bi bilo da nije bilo njega. Svi će se uhvatiti za ruke, štogod pojesti, popiti i zapjevati.

Kad se probude iz mamurluka shvatit će da sezone 2025/26. Liga opet ide na 14 klubova. I dalje će tu biti Dubai, netko će u Ligu ući iz ABA 2 lige, a ispast će barem dva. Upravo netko od onih tko će u utorak spajati stolove.

Linker
30. travanj 2024 09:57