Tonči Vlašić/Dubrovački vjesnik
IVA SLONJŠAK

‘Važniji mi je napredak u karijeri od novca. Znam ja što je profesionalizam u sportu, nema tu emocija...‘

Dok su njezine reprezentativne suigračice boravile u balonu u Rigi naša košarkašica zamijenila klub
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 17. studeni 2020. 13:58

Hrvatska ženska košarkaška reprezentacija posljednji je tjedan dana provela ‘u balonu’ u Rigi, na drugom kvalifikacijskom turniru skupine I za odlazak na Europsko prvenstvo sljedeće godine koje organiziraju zajednički Francuska i Španjolska. Izbornik Stipe Bralić u Latviju je odveo oslabljen sastav u odnosu na prvi krug kvalifikacija, bez jedne od gotovo nezamjenjivih igračica, 23-godišnje 183 cm visoke Ive Slonjšak, jedne od junakinja pobjede protiv Njemačke u prvom krugu.

Preko noći u Francusku

- Ne mogu vam objasniti koliko mi je žao što sam propustila ‘bubble’ u Rigi. Nažalost, preboljela sam koronu u listopadu i kad sam se išla ponovno testirati, ispalo je da sam još pozitivna, iako više nisam imala nikakvih simptoma. No, po FIBA-inim pravilima, s tim drugim pozitivnim testom nisam mogla biti dio reprezentacije. Zapravo smo trebali napraviti dva testa u razmaku od pet dana, s time da drugi nije stariji od 72 sata prije dolaska u Rigu. Dakle, radilo se možda o dan-dva razlike, jer sam se početkom tjedna, u utorak, testirala u Francuskoj, jer se prema pravilima lige tamo igračice testiraju početkom svakog tjedna, i nalaz je bio negativan. A reprezentacija je u Rigi morala biti u nedjelju.

U međuvremenu, dok su se odrađivala testiranja, Iva je promijenila klub i državu, iz dubrovačke Raguse prešla u Francusku, u prvoligaša Saint Amand Hainaut Basket, koji je trenutno posljednji na tablici.

- Ma cijela se ta priča zakotrljala skoro pa preko noći, iz Francuske sam dobila ponudu a u Ragusi su mi izašli u susret na čemu sam ih jako zahvalna. Bilo mi je super tamo, ništa mi nije nedostajalo. Ja sam doduše imala takav ugovor s njima, da mogu otići ako stigne neka bolja ponuda, no oni su se doista pokazali korektnima, prihvatili su me kada nisam imala klub, da za njih igram i treniram. Meni je zapravo bilo najvažnije da negdje imam kvalitetne treninge, da ostanem u formi, jer sam znala da mora stići neka ponuda tijekom vremena, a nju sam željela dočekati potpuno spremna. Saint Amand Hainaut Basket je sa sjevera Francuske, blizu belgijske granice, i lošije su krenule u ligu, onda ih je i kolektivno zahvatila korona, pa neke ozljede... Nadam se da je to sve što se nesreća tiče u ovoj sezoni, i da će od sada biti sve bolje.

Iva Slonjšak je za Ragusu odigrala u ovoj sezoni tri susreta, i pokazala barem po brojkama zavidnu spremu, 22.7 poena po utakmici, uz 7 skokova i 6 asistencija. Kako to da nije ostala u Turskoj, gdje je provela posljednje dvije sezone u redovima Cukurove i Elaziga?

Turci ispali nekorektni

- Nisam bila zadovoljna u profesionalnom smislu s njim. Naime, dva tjedna pred početak priprema za sezonu su mi rekli da me ne trebaju više, što mi se nikako nije svidjelo. Ali, da se razumijemo, znam ja što je profesionalizam u sportu, nema tu emocija, ali ipak mora postojati neka korektnost. Dakle ako me nisu vidjeli u svojim planovima, OK, nikakav problem, ali to su morali onda reći na vrijeme, a ne kada je većina ekipa već popunila rostere. Naravno, to govorim zato što sam imala s njima aktivan ugovor. Zato smo se malo natezali dva mjeseca, a onda sam na kraju ipak ja popustila. Vidjela sam da to nigdje ne vodi, a kako mi je kao mladoj igračici ipak primarno razvijanje i igranje, popustila sam i 15. rujna smo raskinuli ugovor. I na kraju je ispalo sve u najboljem redu, prvo Ragusa gdje mi je bilo super, i sada igranje u Francuskoj, gdje vjerujem da ću još više napredovati.

Linker
24. studeni 2020 16:46