Foto: Davor Pongracic / CROPIX
RASKOŠNI TALENT

VEĆ JE DEBITIRAO ZA SENIORSKU MOMČAD, SVI OČEKUJU DA ĆE POSTATI VELIKA ZVIJEZDA NAJBOLJEG KLUBA U EUROPI Izbornik: Takvog igrača dugo nismo imali!

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 11. ožujak 2020. 13:20

Kad mu je bilo samo 13 godina, Boris Tišma, tada klinac iz zagrebačke Dubrave, dobio je poziv iz Madrida. Od tada, od te 2015. godine, Boris Tišma, kojemu su roditelji, tata Miodrag i mama Danijela bili košarkaši, razvija se u omladinskom pogonu Reala. I to radi jako dobro.

Jer, 20. veljače Boris je proslavio 18. rođendan, u Madridu je već pet godina, kad je stigao tamo, iako tri godine mlađi, bio je dio juniorske momčadi u kojoj se razvijao i Luka Dončić. Real danas razvija klince u serijama, uostalom, u pobjedi nad Zaragozom u nedjelju, a u njoj je Tišma postigao prvi seniorski poen za Real, na asist Treya Thompkinsa, zaigrala su čak četiri Realova klinca. Usman Garuba, Tišmin vršnjak, onaj preko kojega je Roko Prkačin zakucao za hrvatsko kadetsko zlato na EP-u prije dvije godine u Novom Sadu, odigrao je najviše, 35 minuta.

Ista špranca kao Dončić

On ionako već igra i Euroligu, a Pablo Laso, trener Reala je ovom zgodom dao šansu i godinu dana starijem Mariju Nakiću (i on preko oca Ive ima hrvatsku putovnicu, iako je rođen u Beogradu), kao i godinu dana mlađem Talijanu Matteu Spagnolu.

- Jako nam je važna energija koju unose igrači iz našeg omladinskog pogona. Činjenica da je danas debitirao Boris Tišma puno govori o dobrom radu našeg pogona - kazao je nakon utakmice Pablo Laso.

Boris Tišma, a može se to iščitati i iz ove izjave, nije dobio ništa na poklon. Real je Tišmu stavio u program, oko kojega nakon svega onoga što je svijetu pokazao Luka Dončić, nitko ne postavlja upitnike. Samo slijede iste šprance, koje su danas, recimo, kud i kamo drugačije nego kad je 2009. godine iz Reala, koji ga razvijao, otišao Bojan Bogdanović, danas najbolji hrvatski košarkaš. Uostalom, kako to radi Real govori i podatak da je od 2011. naovamo, znači u devet godina, u prvi sastav Reala promovirano čak 13 igrača iz omladinskog pogona. Luka Dončić je samo šlag na torti, a bilo je tu još nekih velikih talenata, poput Willyja Hernangomeza.

Boris Tišma na sebe je skrenuo pozornost hrvatske javnosti, osim samim činom odlaska u Real s nježnih 13 godina, na tom kadetskom EP-u u Novom Sadu. Bio je tada vrlo važan igrač naše reprezentacije, član petorke zajedno s Prkačinom, Ivanom Perasovićem, Matejom Bošnjakom i Filipom Paponjom. Trenutačno Tišma igra u juniorskoj momčadi Reala, igrat će i na Final Fouru Eurolige u kojemu će se Real boriti za juniorski naslov, ali i trenira s prvom momčadi Reala

Real je i ranije, još u vrijeme kad se tamo razvijao Bojan Bogdanović - iako tada nije bilo smišljene strategije kako uklopiti najbolje klince u seniore, što je danas praksa - radio na fizičkom razvoju svojih klinaca. Pa je tako i Bogdanović, ali i Luka Dončić kasnije, fizički posve spreman dočekao seniorske utakmice.

Zadovoljni razvojem

Taj dio rada sada je na Borisu Tišmi, koji je izrastao do 205 cm i s kojim se pažljivo radi na fizičkoj masi, kako ne bi izgubio dio svog sjajnog repertoara odličnog vanjskog šuta i sposobnosti da unatoč visini od 205 cm igra na pozicijama beka šutera i niskog krila. Uglavnom, kad bude oblikovani igrač do kraja, Boris Tišma je upravo onaj igrač za kojim će moderna košarka vapiti, jer će u stanju biti odigrati tri pozicije, od šutera do visokog krila, šut mu je ozbiljna prijetnja za svaku obranu, a i činjenica da je ljevoruk neće odmoći.

- Prema mojim saznanjima, a jako pažljivo pratim Tišmin razvoj, u Realu su iznimno zadovoljni načinom na koji se on razvija. I s onima što pokazuje u igri u juniorskoj momčadi, ali i s onim kako izgleda na seniorskim treninzima. Usporedo se radi na njegovoj fizičkoj masi i tu on jako napreduje, a upravo je na tome radio kad je početkom ove godine zaradio ozljedu zbog koje nije mogao mjesec dana igrati - otkriva Veljko Mršić, izbornik hrvatske reprezentacije.

U to vrijeme kad je bio ozlijeđen, Tišma je, iako je bio u momčadi, propustio odigrati kvalifikacijski turnir juniorske Eurolige, no to nije omelo Real, favorita za osvajanje juniorske Eurolige, da se plasira na Final Four u Kölnu, kroz kvalifikacije u Münchenu.

- Takvog igrača nismo imali dugo vremena. On je ljevak, iznimno visok, narastao je do 205 cm, ali i dečko koji igra isključivo na pozicijama beka šutera i niskog krila. U Realu traže od njega da skida lopte s obruča u obrani i brzo ih prenese u fazu napada, traže od njega da uči kažnjavati niže čuvare na niskom postu, pripremaju ga za sve ono što bismo vrlo skoro mogli vidjeti. Naime, plan je u Madridu, koliko imam informacija, da Tišma već od sljedeće sezone bude punopravni član prve momčadi Real Madrida - dodaje Mršić.

Talentirana generacija

Naravno, on kao izbornik neće sjediti prekriženih ruku i pratit će razvoj ovog dijamanta.

- Nema sumnje o tome da je ta selekcija igrača rođenih 2002. godine iznimno talentirana, jer tu su Roko Prkačin, Boris Tišma, Ivan Perasović, Matej Bošnjak, ali i još neki daroviti igrači. Na njima je samo da nastave vrijedno raditi, da budu maksimalno posvećeni i vrijedni i s obzirom na njihov talent, na sve ono što posjeduju u tom raspletu ih čekaju samo dobre stvari - jasan je Veljko Mršić pa zaključuje: - Boris Tišma je razina za vrhunsku košarku.

A to znači...

- To znači Euroliga, to znači NBA. Mislim da ionako danas većina euroligaških igrača može pronaći svoje mjesto u NBA ligi.

Boris Tišma je ime koje treba zapamtiti. Uostalom, riječ je o desetom Hrvatu u Realu. A Real Madrid je najveći košarkaški klub Europe. Tu nema greške...

Linker
21. siječanj 2022 21:17