CROPIX
NOVA NBA SEZONA

Večeras počinje spektakl preko bare: Bogdanović i Hezonja u lovu na doigravanje

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 27. listopad 2015. 09:17

U novoj sezoni NBA lige, koja počinje u noći s utorka na srijedu, Hrvatska će prvi put nakon deset godina imati četvoricu predstavnika.

Bojan Bogdanović (Brooklyn), Damjan Rudež (Minnesota), Mario Hezonja (Orlando) i Duje Dukan (Sacramento) donosit će nam iz večeri u večer dašak najbolje lige na svijetu, baš kao što su to 2005./2006. činili Kukoč, Giriček, Planinić i Kasun. Nijedna od “hrvatskih” momčadi nije u krugu favorita, ali s nestrpljenjem čekamo uvid u to što su Bogdanović i Rudež naučili iz prve sezone, odnosno kako će se Hezonja i Dukan adaptirati na potpuno novo okruženje.

Jezgra momčadi je ista

Rujanski debakl s reprezentacijom bacio je u zaborav način na koji se Bogdanović oprostio od debitantske kampanje. U playoffu protiv Atlante bio je jedan od najboljih igrača Brooklyna, a sportski novinari na kraju su ga uvrstili u drugu najbolju petorku “rookieja”. To prije toga nije uspjelo nijednom igraču Netsa koji je izabran u drugoj rundi drafta.

Jezgra momčadi ostala je ista. U Brooklynu su svjesni da raspolažu ograničenim kadrom i da će već i repriza prošlogodišnje sezone za njih biti zadovoljavajuća. Priznao je to i trener Lionel Hollins.

- Plasman u playoff za nas je uspjeh. Želimo ostati u tom izabranom krugu.

Oproštaj Kobea Bryanta

Damjan Rudež, koji je iz Indiane otišao u Minnesotu, u predsezoni je dobio dovoljno minutaže za dokazivanje. Najbolju utakmicu odigrao je protiv Chicaga kojemu je ubacio tri trice (iz četiri pokušaja), a ukupni učinak za tri poena bio mu je 7/18. Zbog šuta je vrlo važan Minnesoti koja je prošle sezone imala najgori učinak u ligi. Sada bi morali izbjeći neslavnu poziciju, nakon što su s drafta doveli buduću zvijezdu Karla-Anthonyja Townsa, a iz Eurolige MVP-ja Nemanju Bjelicu. Tu je, naravno, i Andrew Wiggins, najbolji novak prošle sezone.

Mario Hezonja već je dokazao da će biti važno pojačanje za Orlando. Amerikanci su se uvjerili da se radi o vrlo uzbudljivom igraču, no Hezonji tek predstoji vrijeme prilagodbe i neizbježnih oscilacija. Za Magic bi ulazak u playoff također bio uspjeh. Duje Dukan u Sacramentu još nije zaigrao i zasad je evidentan kandidat za odlazak u razvojnu ligu.

Hrvatsku priču preko bare zaokružuje Neven Spahija, pomoćni trener Atlanta Hawksa koji i ove sezone spadaju u sam vrh Istoka. Tamo će glavnu riječ opet voditi LeBronovi Cavsi, a prognoze finala uglavnom predviđaju reprizu protiv aktualnih prvaka Warriorsa. Na kraju, ova će sezona biti zadnje poglavlje priče jednog od najvećih igrača svih vremena, Kobea Bryanta.

Linker
03. svibanj 2024 17:02