Privatna arhiva
ZDENKA ZRILIĆ

‘Veliki Krešo je govorio da ‘i košarka, prirodno, na svoj način, izrasta iz zemlje‘, a ovo što radimo je jedinstven projekt‘

Promotorica košarke govori o besplatnim kampovima iz zadarske ‘radionice‘
Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 26. kolovoz 2023. 12:09

Zadar uvijek pronađe način kako napraviti pravu košarkašku priču i taj sport približiti svima, posebice mladima koji su željni znanja, napose ako su u sve uključeni kompetentni stručnjaci. I uz sve imaju svoju posebnost, jer iako dolaze iz zadarske “radionice”, besplatni kampovi rašireni su po cijeloj Hrvatskoj. O svemu nam govori Zdenka Zrilić, promotorica košarke, koja je mnoge svoje zamisli, zajedno sa suradnicima, ponudila, ne samo u našoj domovini, nego cijeloj Europi. I sve to kroz tvrtku Sport Event te Udrugu Dani Krešimira Ćosića.

Jedinstveni projekt

Doista se može kazati kako su ovog ljeta kampovi pravi sportski hit. Kako ste došli do ideje za besplatne kampove i kakav je odaziv mladih?

- Besplatni kampovi Krešimir Ćosić jedinstveni su projekt, na što smo izuzetno ponosni. Ideja se rodila kao rezultat dugogodišnje suradnje s brojnim košarkaškim institucijama diljem Europe i realizacije brojnih turnira te ostalih projekata u svrhu popularizacije košarke, kao poprilično devastiranog sporta u Hrvatskoj. Naime, Ana Ćosić Pajurin još je 2019. godine, prije početka šestog izdanja “Zadar Basketball Tournamenta” te zajedničkog pothvata (KIDS DAY) predložila ideju organizacije kampova za najmlađe, koju smo zajedno najavile već tada. Presretna sam realizacijom, s obzirom na to da smo sâm projekt bile primorane staviti “na led” zbog pandemije, koja je, na sreću, iza nas.

Kako se organizira jedan kamp, tko su partneri i kakav je sustav rada?

- Riječ je o poprilično zahtjevnom projektu, s obzirom na to da su naši ciljevi svakim danom sve veći i veći, nacionalni projekt s tendencijom širenja na cijelu regiju. Besplatni kampovi organiziraju se za uzrast u dobi od osam do devet godina. To su mala djeca, koja se još uvijek nisu opredijelila za aktivno bavljenje određenim sportom. Naš fokus prije svega je usmjeren na poticanje najmlađih aktivnom, zdravom načinu življenja, stvaraju se naraštaji ne isključivo novih igrača, već pratitelja košarke.

image
Privatna arhiva

Možete li pojasniti kako bi se priča približila svima koji su na bilo koji način uz košarku?

- Djeca se kroz kamp koji traje jedan tjedan uče osnovnim košarkaškim pravilima, zdravom načinu prehrane, radnim navikama, fair playu, košarkaškim postignućima hrvatskih klubova i igrača kroz lik i djelo Krešimira Ćosića. O tome koliko je projekt vrijedan, dovoljno kazuje činjenica kako su sve prepoznali Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatski košarkaški savez. Jednako tako i od drugih javnih institucija, lokalnih samouprava i klubova.

Prošlo ljeto bila su tri kampa

Svi koji su duboko unutra u košarci, dobro znaju kako je druga godina da se održavaju kampovi; imate li kakve povratne informacije od djece koja su prošle godine pohađala kampove?

- Prošlo ljeto realizirana su tri kampa, i rezultati su bili iznad svih naših očekivanja. Anketiranjem roditelja polaznika dobili smo izvrsne povratne komentare, te nama najbitniji podatak da je od ukupnog broja polaznika, njih preko šezdeset posto upisalo školu košarke početkom školske godine. To nam je bio pokazatelj da smo na jako dobrom putu i motiviralo nas na proširenje kampova na ovogodišnjih petnaest lokacija diljem Hrvatske. Pred nama je preostalih deset kampova u zadnjem tjednu ovog mjeseca. Djeci je uz treninge i edukativni dio, ovog ljeta osiguran i svakodnevni topli obrok te druženje s poznatim košarkaškim imenima.

Što ove kampove razlikuje od drugih sličnih projekata?

- Prije svega činjenica da je prvi besplatan kamp u Hrvatskoj. Nećemo otkrivati previše, oni koji sudjeluju znaju koje su naše jedinstvene metode realizacije. Budući da smo nacija sklona kopiranju tuđih projekata i prisvajanju tuđeg intelektualnog vlasništva, ostavit ćemo dio priče za sebe. Rezultati koje smo postigli izvrsni su, prije svega u vidu popularizacije košarke te poticanja djece na bavljenje sportom.

Koliko će djece ove godine pohađati kampove? Kako se mogu prijaviti?

- Ukupan broj polaznika ovogodišnjih kampova znat ćemo uskoro, kad se zatvore prijave; očekujemo brojku od 600 polaznika. Ostalo je još malo otvorenih mjesta, a prijaviti se može na službenim stranicama Udruge Dani Krešimira Ćosića. Moram istaknuti, predstojeći kampovi realizirat će se u suradnji s KK ABC Zadar, KK Cedevita, KK Alkar, KK Borovo, KK Dubrava, KK-BA Karlovac, KK Dinamo, KK Vinkovci, KK Kastav, KK Vučići.

Brojne ankete pokazatelj su nam da su djeca u Hrvatskoj sve manje aktivna; ima li vaša Udruga nekih dodatnih planova kad je rad s djecom u pitanju? Koji su općenito planovi rada Udruge?

Gotovo 10 godina rada

- Udruga je sudjelovala i u popratnim aktivnostima euroligaškog Zadar Basketball Tournamenta. Kako vrijeme odmiče, postajem svjesnija veličine realiziranih euroligaških pripremnih turnira u Zadru. Zaista smo postigli puno, uz samu realizaciju turnira, na kojima su sudjelovali skoro svi najbolji europski košarkaški klubovi (CSKA Moskva, Fenerbahçe, Olympiacos, Maccabi Tel Aviv, Anadolu Efes, Bayern...) pridonijeli smo promidžbi RH izravnim TV prijenosima te imali doseg od preko 400 milijuna ljudi u svijetu, uključujući i kinesko tržište. Iza nas je skoro deset godina poslovanja i suradnje s inozemnim košarkaškim tržištem, koja se iz mjeseca u mjesec širi. Zamisao je da 2024. godine u rujnu organiziramo još jedno veliko izdanje ZDBT-a, kako bismo obilježili desetu godišnjicu od prvog izdanja turnira.

Kako biste danas opisali stanje u hrvatskoj košarci, pogotovo s gledišta rada s mladima te promocije košarke kao sporta?

- Znam da ću se ponoviti, međutim, uvijek kao odgovor na to pitanje imam potrebu iskoristiti citat Krešimira Ćosića, a on kaže: “I košarka, prirodno, na svoj način, izrasta iz zemlje. Ona je plod uvjeta iz kojih raste, ovisna u prvom redu podjednako o materijalnoj, društvenoj proizvodnji određenih prostora - vezana sa stotinu niti o tlo”.

Linker
28. travanj 2024 16:56