TOM DUBRAVEC/CROPIX
DALMATINSKO FINALE

Veliko slavlje Zadra u finalu Kupa, odmah nakon utakmice krenule priče o smjeni trenera Splita!

Najbolji su bili stranci: Onuaku 16 koševa i 9 skokova, Bursać 14, Carter 13 koševa, 6 skokova...
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 13. veljača 2021. 19:19

Ova nije bila kao prve četiri ove sezone. U finalu, odigranom u Omišu, do pobjede nije stigao onaj tko se prvi nametnuo, kao u prethodna četiri sraza ove sezone. Ovoga puta bila je to teška i tvrda utakmica, koju je, doduše, Zadar kontrolirao, ali niti jednom, do samog kraja nije imao više od sedam poena viška. Split je bio tu negdje, Split je čekao da se netko razgoropadi, da netko, na kraju dana isprati Marka Lukovića, koji je odigrao otvaranje i zadnju dionicu baš za trofej.

Ali, nakon što je novopečeni srpski reprezentativac povezao dvije trice na ulazu u zadnjih deset minuta, pa i poentirao za 64:65 na pet minuta do konca, kad se činilo da će o prvom trofeju sezone odlučivati jedna lopta, Zadar je otišao u sferu u kojoj više nije bilo spasa za Žute.

Prvo je Jordano pogodio iz reketa, a onda su četiri vezane trice pogodili Aleksandar Bursać, Justin Carter, Dominik Mavra i na koncu Antonio Jordano. Kako je Chinanu Onuaku ionako dominirao pod obručima, kako je bio, iako opterećen penalima, igrač koji je i ovaj put radio razliku, tako tu spasa za Split više nije bilo. Nemaju trofej 17 godina, pričekat će barem do raspleta HT Premijer lige.

Zadar je ionako ove sezone, od naših momčadi, bio ona koja je odigrala najbolje kad je to bilo važno. Bilo je tako kod Krke u Novom Mestu, pa prošle nedjelje protiv Splita na Gripama, u polufinalu protiv Cibone i sada u omiškom finalu sa Splitom. Tu razinu kontrole igre za sada ne može nitko pratiti, niti Split, niti Cibona, pa ostaje za vidjeti može li Veljko Mršić, koji se okitio šestim trenerskim trofejom (tri prvenstva i dva Kupa s Cedevitom), odvesti Zadar i do duple krune.

Pavle Marčinković je oteo loptu u prvom posjedu Zadra i zakucao za energiju Splita, imali su Žuti i 7:2 na otvaranju, ali pokazat će kasnije, bila je to i najveća prednost za momčad Ivice Skelina. Zadar je sve brzo pohvatao, Onuaku se nametnuo u reketu, Dominik Mavra je imao jako solidno otvaranje i Zadar je dobio kontrolu.

Split je, osim otvaranja Lukovića i poslovične borbenosti Pavla Marčinkovića, ostao bez puno toga. Prije svega bez doprinosa Roka Ukića, koji je u prvom dijelu za 18 minuta u igri postigao tek dva poena, uz šut 1-4, uz samo jedan asist i dvije izgubljene lopte. No, i Zadru je falio Justin Carter, a možda zbog njegovog diskretnijeg prvog dijela Zadar nije imao uvjerljiviju prednost od 37:34 na velikom odmoru.

Jedan od onih zbog kojega je baš u ovom važnom dijelu sezone Zadar tako dobar jest Aleksandar Bursać, koji je i u finalu bio valjda onakav kakvom se niti Mršić nije nadao kad ga je dovodio ovo ljeto. Na svakom skoku, na svakoj ničijoj lopti i debelo u poenima. Bio je Bursać i sada takav, a ono što je podiglo Zadar u drugom dijelu bio je okomitiji Carter.

Chinanu Onuaku, a to je znao Mršić, morao je ući u probleme s penalima - iako se Mršiću nije svidjelo kako mu je odsviran treći - pa je ionako pripremio zonsku obranu. I s njom je debelo izbacio Split iz ritma. Uostalom, o tome kako je Split pokušao pobijediti u ovom finalu, najbolje će oslikati jedna sekvenca još iz prvog dijela, kad su izgledali najbolje u minutama veterana Matea Kedže na terenu.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

I kad je utakmica stigla u vrijeme odluke, Zadar je povezao četiri trice, a Split je nestao. Nije tu bilo moći niti snage za odgovor. Oni figuru viška u završnici nisu imali. I odmah, čim su podijeljene nagrade najboljima, čim je Ana Ćosić Pajurin u ruke Dominika Mavre predala Krešin trofej, krenula je priča o tome da je Ivica Skelin - bivši.

Spominje se Danijel Jusup, spominje se Slaven Rimac, spominje se Damir Mulaomerović, ali odmah nakon utakmice nije se dogodilo - ništa...

I to su splitske brige, one zadarske su bile kako proslaviti trofej. U ovo vrijeme. Sasvim je sigurno da su ih po povratku u Zadar dočekali navijači. Ovoga se puta neće slaviti cijele noći kao lani, ali, čovjek bi se okladio da će se pronaći načina. Zadar je to...Zadar, koji je od subote ima osmi trofej Kupa u svojem vlasništvu. Cibona i Cedevita su ostale na sedam, Split je ostao na pet...

-----------------------------------------------

Split - Zadar 70:79 (19:24, 15:13, 16:20, 20:22)

OMIŠ - Dvorana Ribnjak. Bez gledatelja. Suci: Kardum, Vovk i Hadžić.

SPLIT: Perković, Gizdavčić, Perasović, Kedžo 4p, 3s, Ukić 9p, 4a, 3il, Marčinković 12p, 8s, 3a, Bajo, Čampara 6, Babić 4p, 8s, 6a, Vranković 4p, 3s, Luković 20p, 6s, 3a, 3il, Marić 11p, 6s, 3bl, 4il.

ZADAR: Carter 13p, 6s, 5a, Jordano 10p, 4s, Justice 6, Palokaj 2, Vuković 2p, 3s, Bursać 14p, 5s, Junaković 4, Mavra 8p, 5a, Onuaku 16p, 9s, 4bl, Planinić 2, Kraljević 2.

Linker
02. svibanj 2024 11:35