Toni i Nikola Garma

 JOSIP MOLER Cropix
ODUŠEVIO JE SVE

VIDEO: Hrvatski dragulj poharao sve i porušio rekorde, Španjolci mu već nude državljanstvo, pogledajte zašto

Otišao je u Španjolsku najviše zato što u Hrvatskoj ne može imati uvjete kakve ima u Madridu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 28. svibanj 2024. 16:02

Iza Tonija Garme prva je sezona u dresu Real Madrida. Prije nekoliko dana tek je napunio 14 godina, visok je 188 centimetara, a u Kraljevski je klub stigao u velikom stilu. Prije godinu dana bio je gost u momčadi svojih vršnjaka, a "probnu" utakmicu zaključio je s 57 poena. Koji mjesec ranije U13 postavi Cibone utrpao je 73. Realovi lovci na talente odmah su ga podcrtali kao dječaka s izvanserijskim talentom, koji bi u Madridu u nekoliko godina trebao izrasti u vrhunskog košarkaša.

Nekih devet mjeseci kasnije jasno je kako je Toni opravdao sva očekivanja, velikim dijelom ih i nadmašio. Njegov je otac Nikola na svom profilu pobrojao sve što je Toni napravio kao igrač Reala. Lista je impresivna.

- MVP Final Foura lige.

- Najbolji strijelac Final Foura lige.

- Najbolji strijelac lige u svih 40 utakmica koliko je odigrao.

- Proglašen najboljim bekom šuterom u generaciji u cijeloj Španjolskoj.

- Najbolji strijelac Kupa kralja, najjačeg U14 turnira na svijetu.

- Rekordnih 57 poena u jednoj utakmici u samo 20 minuta.

- Najbolji strijelac na svih 10 turnira na kojima je Real Madrid nastupio.

- Prvi igrač ikada koji je u prvoj sezoni prebacio 1.500 poena i to još u dresu Reala.

image

Toni Garma

Privatna Arhiva

Ima još toga, ali i ovo je dovoljno. Kažu da je TOP 1 na Euro listi prospekata prema NBA skautima za njegov uzrast, te ukupno treći u svijetu. Otac Nikola napisao je i da je Toni Garma najmlađi igrač u povijesti kojem je ponuđeno španjolsko državljanstvo. Tamo nitko ne dvoji da će mladi Garma biti svjetska klasa, premda je tek prije nekoliko dana napunio 14 godina.

Videa koja smo uspjeli pogledati izgledaju impresivno. Toni Garma zabija lakoćom sa svih pozicija, s tim da veliki dio koševa postiže kao da je rutiner, a ne dječak od 14 godina. Igrao je i za dvije godine starije od sebe, te je u u jednoj utakmici u 20-ak minuta igre zabio sedam trica. A razlika između dječaka od 14 i 16 godina na košarkaškom parketu je ogromna.

image

Toni i Nikola Garma

Privatna Arhiva

Oni bliski obitelji Garma - otac Nikola je s Tonijem u Madridu, dok su majka i sestra ostale u Zagrebu - kažu da se Toni sjajno adaptirao na Španjolsku. Već i španjolski govori jako dobro, a klub se brine da je uredno i sve po pitanju škole. Uvjeti koje ima za košarkaški i životni razvoj su perfektni.

image

Toni Garma

Privatna Arhiva

Naravno da moramo biti svjesni kako je Toniju Garmi tek 14 godina, te je pred njim još jako puno rada i utakmica kako bi došao do seniorske konkurencije. Oni koji ga znaju od malih nogu svejedno ne dvoje da će uspjeti, jer riječ je o nevjerojatnom radniku, dječaku koji je loptu u Novom Zagrebu lupao vani i kad bi temperature bile debelo ispod nule. Svaki slobodan trenutak bio je na terenu, u dvorani ili vani, njemu je bilo svejedno.

Otišao je u Španjolsku najviše zato što u Hrvatskoj ne može imati uvjete kakve ima u Madridu, napose ne tako kvalitetne suigrače i suparnike, a bez takvih ne možeš izrasti u vrhunskog košarkaša. Vjerujemo da će odbiti poziv Španjolske i da će zadržati hrvatsko državljanstvo, kako bi s još nekoliko iznimno kvalitetnih igrača iz svoje generacije - kažu da je naša U14 selekcija krcata talentima - pomoći da se i hrvatska košarka kroz koju godinu krene vraćati tamo gdje je bila u vrijeme Dražena i Tonija...

Do tada ćemo pomno slušati sve novosti koje dolaze iz Madrida.

Linker
28. svibanj 2024 16:02