Screenshot
PIŠE TVRTKO PULJIĆ

VIDEO: NAPAD LUDILA DONČIĆU MORA BITI ŠKOLA Tako se ne ponaša klinac od 18 godina. Ali, opet, on nije samo klinac od 18, on je najbolji igrač Europe!

SLOVENAC VRUĆE KRVI Na utakmici Eurolige 18-godišnji europski košarkaški superstar prvo je raskrvario suparničkog igrača, zaradio dvije  tehničke, a time i prvo isključenje u mladoj karijeri
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 21. prosinac 2017. 16:42

Ako je Luka Dončić lani bio čudo od djeteta, onda je Slovenac, koji je ovog proljeća napunio 18 godina, to prestao biti još za vrijeme Eurobasketa. Ili prije njega, jer tko je god gledao onu utakmicu Hrvatske i Slovenije u Opatiji i pobjedu Hrvatske nad kasnijim europskim prvakom, mogao je na jezgrovit način dobiti potvrdu o kakvom se tu igraču radi.

Ne o potencijalu, nego o igraču. Uostalom, Roko Ukić već tada je kazao:

- Ne radi se tu o tome koliko on ima godina, da ima 29 godina i da igra ovako, bio bi jedan od najboljih u Europi.

On je danas i sa 18 godina najbolji u Europi.

Vodeći je u MVP poretku Eurolige, a to nikada nije bio nitko njegovih godina. I svake večeri ponudi neki spektakl. Ili koketira s triple-doubleom, ili pogađa koš iz svog reketa, dijeli asistencije koje je smrtnicima teško shvatiti i u usporenoj snimci, ili se podiže na šut s tolikim samopouzdanjem da jednostavno, ako ste na suprotnoj strani, igračkoj ili navijačkoj, možete samo moliti da promaši.

Nesportska pa tehnička

Kako Luka Dončić nije klinac, ili ga takvim ne treba smatrati, ne samo zbog fizičke moći koju posjeduje, nego i zbog razumijevanja igre, strpljenja ili “čitanja” utakmica koje su mu doslovno urođene, tako ne treba čuditi ni isključenje, prvo u karijeri, koje ga je zadesilo na euroligaškom ogledu Real Madrida i Valencije.

Odigrao je Dončić u utorak navečer samo sedam minuta, uspio je pri tome uputiti na koš dvije lopte za tri poena i obje je pogodio. Ostala dva pokušaja za realizaciju završila su onako kako se nije nadao. Prvo je krenuo na desni ulaz pokraj golemog Tibora Pleissa, zagradio se lijevom rukom, ali je Pleissa, točnije nego da ga je gađao, vrhom lakta pogodio u nos.

Suci su isprva, jer je kontakt bio brutalan, Pleissu dosudili nesportski faul, ali kad su ugledali krv na njegovu licu, otišli su provjeriti snimku i nakon toga nesportski faul odsvirali Dončiću. Zato što je bio nepažljiv. Tu je već Slovenac vruće krvi pomalo izbačen iz takta.

Novi problem dogodio se samo koju minutu kasnije. Opet je Dončić krenuo na prodor, ispred njega se želio postaviti Aaron Doornekamp, a Dončić je ispružio nogu i udario Amerikanca u dresu Valencije. Kad su mu odsvirali faul u napadu, Dončić je poludio.

Uvukao se u verbalnu raspravu sa suparničkim igračem, pa prstom pokazivao na grb Reala i na kraju svega zaradio tehničku pogrešku. U kombinaciji s ranije dosuđenim nesportskim faulom, bilo je to - isključenje. I tu je krenula bujica emocija.

Nije znao Dončić od bijesa na koji izlaz napustiti dvoranu, usta nije mogao držati zatvorena i pitanje je što je sve izgovorio. Već je praktički napustio parket pa se u bijesu vratio i opet otišao do suca, inače svog sunarodnjaka Damira Javora, prije nego se opet zaputio prema izlazu i pri tome svu svoju frustraciju iskalio lupajući nogom po pomičnom tunelu koji vodi prema svlačionicama.

Tako se ne ponaša klinac od 18 godina? Točno.

Ali, opet, Luka Dončić na košarkaškom terenu nije klinac od 18 godina. On je najbolji igrač Europi. Koji, iz njegove perspektive, nije dobio zaštitu kakvu najbolji igrač Europe zaslužuje. U kombinaciji s nježnim godinama, sve je eruptiralo na način, koji, složit ćemo se, nije primjeren.

Ali bio je to još samo jedan dokaz da je taj dečko drugačiji. Uostalom, ove sezone, u nekim porazima Reala, kad je uzimao na sebe odgovornost u završnicama pa te lopte nisu ulazile, već je pokazivao da je ljut, čak i bijesan na sebe jer te su lopte, lopte odluke, morale, iz njegova kuta, biti spremljene na sigurno, a pobjede upisane na konto Reala.

Odrastanje preko noći

Naučiti gubiti, s njim u glavnoj ulozi, još je jedan put do toga da se zaokruži priča, koja će, nama u to sumnje, biti vrhunska. I u kojoj će svi ljubitelji košarke u sljedećih desetak godina samo uživati.

Pablo Laso, Lukin trener, ovako je sve prokomentirao nakon što je Real, iako bez Dončićeve pomoći, upisao čistu pobjedu nad Valencijom (91:72).

- On mora biti pametan. Mora naučiti da je potrebno ostati u utakmici. Nastaviti igrati bez obzira na sve. Bez obzira na to je li odluka sudaca iz njegove perspektive fer ili nije.

Kako sve uči vrlo brzo, kako je talent koji se u njemu skriva, ne samo u tehničkoj izvedbi, nego prije svega u mentalnoj snazi na parketu, nešto s čime Bog nije škrtario kod njega, nema sumnje da će utorak biti velika škola.

U klincu koji je odrastao preko noći. Do razine do koje su već sada samo rijetki ljudi koji su se bavili ovim sportom mogli stići. I pitanje je gdje će se to zaustaviti.

Na tom putu svašta se dogodi prvi put. Pa i isključenje.

Linker
07. svibanj 2024 07:16