Dragica Jerkov, Stojko Vranković i Dino Rađa

 PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix
VIDEO: ODRŽANA KOMEMORACIJA

Vranković: ‘Skansi je kreator najvećeg uspjeha HR košarke‘. Rađa: ‘Znao je sve tajne igrača...‘

Trofejna sala na Gripama bila je premalena, komemoracija se održala na parketu...
Piše: Frane Vulas/Slobodna DalmacijaObjavljeno: 07. travanj 2022. 14:00

U dvorani Košarkaškog kluba Split održana je komemoracija povodom odlaska jednog od velikana splitske i hrvatske košarke Petra Skansija. Obitelj, prijatelji, brojni njegovi suigrači i igrači koje je vodio tijekom duge i bogate karijere, čelnici Hrvatskog košarkaškog saveza koji je uz „žute” zajednički organizirao ovaj oproštaj, čelnici Grada Splita, brojni splitski sportaši, navijači... stigli su se oprostiti od čovjeka koji je zadužio ovaj sport na ovim prostorima dvostruko, kao vrhunski igrač i trener, piše Slobodna Dalmacija.

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix


- Grubo je neko vrijeme došlo, u kratko vrijeme oprostili smo se od brojnih velikana košarke... Skansi je bio presudni akter ovog kluba u uzletu prema zvjezdanom nebu europske košarke... Takvih svjetionika ljudskosti i dobrote sve je manje - rekao je između ostalog gradonačelnik Splita Ivica Puljak dok su se u pozadini na velikom ekranu vrtjele fotografije iz Skansijeve karijere, a prije i između pojedinih govornika i uz vokalnu podlogu klape Šušur.

U ime vlade RH, premijera Andreja Plenkovića, ministarstva turizma i sporta sućut je izrazio državni tajnik u tom ministarstvu Tomislav Družak.

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix


- Zaslužan je za odrastanje generacija mladih košarkaša... Ime Petra Skansija pamtit ćemo zauvijek – poručio je Družak.

- Skansija nije moguće odvojiti od Splita s kojim je nizao uspjehe kao igrač i kao trener, ali valja apostrofirati i činjenicu da je i kreator najvećeg uspjeha hrvatske košarke, srebra s Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine. Zbog toga će zlatnim slovima biti upisan u povijest hrvatske košarke. Zbog ratnih vremena kada se to događalo to ima poseban značaj - kazao je predsjednik HKS-a Stojko Vranković.

Potom se okupljenima obratio Dino Rađa.

- Uz Peru me vežu neke od najsjajnijih uspjeha moje karijere. Barcelona 1992. je jedan od njih, kao i moj povratak u Split 2003. godine i osvajanje titule prvaka. To je sve njegovih ruku djelo. Kao igrač je znao sve tajne igrača, a kao trener je svima nama to sve znao prenijeti. Ostavio je neizbrisiv trag ne samo u mojoj karijeri, nego u karijeri svih igrača s kojima je radio. Žao mi je što ga kao igrača nisam imao prilike uživo gledati – kazao je Rađa.

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix


Emocije su pred mikrofonima slomile Željka Jerkova.

- Bio je velik, bio je prijatelj, bio je znalac i bio je naš. Na ovom mjestu, na ovom parketu, u centru našeg, njegovog svijeta užasno je teško pričati. Ovdje se sve rodilo, događalo. Ovdje smo pisali prekrasnu povijest našim pobjedama i porazima... Tu se događalo sve najljepše što se može dogoditi između prijatelja i ljudi. Malo ljudi zna kakav si veliki ti igrač bio jer se tada nisu rodili. Sva tvoja filozofija proizlazi iz toga jer si bio veliki igrač. Sjećam se oproštaja Lovre Tvrdića. U samo jednoj utakmici sam shvatio što znači kada uz sebe imaš velikog igrača – kroz suze je govorio Jerkov.

- Bili smo prijatelji, naše priče o sportu su samo naše. U ime svoje obitelji i sebe zahvalan sam što si mi bio prijatelj. Neka ti je slava – kazao je Jerkov.

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix


Predsjednik Uprave Splita Edo Blažević je izvukao bilješke s početaka Skansijeve karijere.

- Šteta što nije trenirao za vrijeme školskih praznika. Malo fjakast... Bude li ozbiljno trenirao, nadam se od njega velikih rezultata. Ove bilješke o njemu iznio je otac splitske košarke Branko Radović 1961. godine... Skansi je bio čovjek ispred svog vremena. Zadužio nas je, kao i sve generacije kao dolaze. Hvala vam gospodine Skansi na svemu – kazao je Blažević.

Potom su se okupljeni upisivali u knjigu žalosti.

Linker
17. travanj 2024 10:28