Krešo Ćosić, 28. obljetnica smrti

 HKS
28 GODINA BEZ LEGENDE

‘Za mene košarka nije bila izvor prihoda, zarade ni slave, nego poticaj za razmišljanje‘

Hrvatski košarkaški savez obilježio godišnjicu smrti nezaboravnog košarkaškog velikana Krešimira Ćosića
Piše: HKSObjavljeno: 26. svibanj 2023. 10:38

Ponovno obilježavamo tužnu godišnjicu dana kada nas je, daleko prerano, u 47. godini, napustio veliki Krešimir Ćosić, košarkaška legenda svjetskih razmjera. No, taj dan ne treba biti pod teškim bremenom tuge, već slavljenja velikog života. Jedinstven život istinskog velikana koji je uvijek i oduvijek išao svojim putem.

Kao igrač je osvojio 14 odličja sa svjetskih i europskih prvenstava te Olimpijskih igara, što uključuje dva zlatna odličja sa SP-a, tri s EP-a i olimpijsko zlato s Igara u Moskvi 1980. Sedam godina zaredom je biran u prvu petorku Europe, dugo godina sloveći kao najbolji europski igrač na poziciji centra. Centar koji je zapravo mogao uskočiti na sve pozicije i tu mu nije bilo ravna.

O trenerskom uspjehu dovoljno svjedoči činjenica da je pod njegovim vodstvom jugoslavenska reprezentacija osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu 1986. i Europskom prvenstvu 1987 i to uvođenjem mlađih igrača, gledajući u budućnost reprezentacije.

O tome kako je Ćosić shvaćao život, kako je gledao na sve te uspjehe, svjedoče upravo njegove riječi:

”Za mene košarka nije bila izvor prihoda, zarade ni slave, nego poticaj za razmišljanje. Razmišljanjem o košarci učio sam o vjeri i životu te ih povezivao; za mene je sve to bila jedna cjelina.”

Krešo Ćosić je 1996. posthumno primljen u prestižnu košarkašku Kuću slavnih i to kao tek treći ne-Amerikanac u povijesti, čime je američka javnost priznala veličinu i trag koji je ostavio na kontinentu koji je ujedno i kolijevka košarkaške igre.

Danas prelijepa sportska dvorana u Zadru nosi njegovo ime, a sa svoda visi Krešin dres s brojem 11. Ulice Krešimira Ćosića nalazimo u Zadru i Vukovaru, a u Zagrebu se na Trgu Krešimira Ćosića nalazi kultni Dom sportova. Hrvatski se košarkaški kup također od 1998. godine okitio njegovim imenom, a Sportske novosti su ga 1996. godine proglasile najboljim sportašem svih vremena.

Kreši su u petak, kao i svake godine, počast na njegovom posljednjem počivalištu, uz obitelj i članove udruge “Dani Krešimira Ćosića” odali čelnici HKS-a, predsjednik Nikola Rukavina i glavni tajnik Josip Vranković.

Linker
25. travanj 2024 01:48