Rok Bizjak (desno), a na fotografiji su Nil Tolon i Andrea Sarea (suradnici iz Eurolige)

 PRIVATNA ARHIVA
EuroLeague Basketball ANGT

Zadar će u ožujku ugostiti mladu europsku košarkašku elitu: ‘To je jedan od najboljih turnira na svijetu‘

Od 3. do 5. ožujka u dvorani Krešimira Ćosića održat će se kvalifikacijski turnir za mlade košarkaše
Piše: Andro PolićObjavljeno: 19. veljača 2023. 15:27

Išao sam u školu s braćom Dragić, igrali smo skupa na terenu, a kada je Goran preuzeo moju poziciju, onda sam shvatio da je menadžment za mene… U vedrom tonu naš razgovor otvorio je Rok Bizjak, 38-godišnji Slovenac i menadžer natjecanja EuroLeague Basketball Adidas Next Generation Tournamenta (dalje u tekstu: "ANGT"). Međunarodni je to turnir koji okuplja košarkaše do 18 godina, a od 3. do 5. ožujka Zadar će biti domaćin jednog od kvalifikacijskih turnira za odlazak na završni turnir u litavskom Kaunasu, koji će se na istom mjestu odigrati paralelno s Final Fourom Eurolige (od 19. do 21. svibnja). Tako će parket Višnjika gaziti buduće zvijezde košarke s europskog kontinenta, potvrdio nam je to i sam menadžer natjecanja, a zadarski turnir organizira tvrtka Sport Event.

Jedan od najboljih

- To je jedan od najboljih turnira na svijetu za mlade igrače. Imamo gotovo uvijek najbolje mlade nade europske košarke i to je okosnica našeg programa. Želimo dati mladim igračima priliku da pokažu talent i dobiju iskustvo, a samim time i da se podigne razina košarke. Zbog toga i nemamo ograničenje da prisustvuju samo klubovi iz Eurolige, nego i šire.

Bizjak je košarkaški put počeo graditi na Europskom prvenstvu za košarkaše do 20 godina u Sloveniji 2012., a skupio je puno iskustva u europskoj košarci.

- Radio sam na EuroBasketu u Sloveniji 2013. kao vođa volontera, a nakon toga sam završio Masters program Eurolige. Prvo sam radio u odjelu natjecanja, da bi kasnije prešao u odjel za partnerstva, a uz menadžment ANGT-a, vodim i dio natjecanja Eurokupa - kaže nam Bizjak, koji nam se javio iz Barcelone u kojoj živi već osam godina.

U ožujku će, osim mlade momčadi Zadra, na juniorskom turniru zaigrati i Barcelona, Maccabi Tel Aviv, Zaragoza, Cedevita Olimpija, Stellazzurra Rim, Helsinki Basketball Academy, ali i posebna ANGT momčad koju će činiti selekcija igrača iz svih krajeva Europe, koji sa svojim klubom neće originalno prisustvovati samom natjecanju. U prijašnjim izdanjima kroz ovaj su turnir prošla i mnoga poznata imena, a zasigurno će i poneko ime sa zadarskog turnira kroz koju godinu biti stanovnik NBA lige.

- Bit će puno mladih zvijezda. Primjerice, Dame Sarr iz Barcelone, Mihael Ružić iz Zadra, Aday Mara i Lucas Langarita iz Zaragoze, a i Ofri Naveh iz Maccabija, koji je prošle godine bio u najboljoj petorci turnira u grčkom Patrasu. Puno igrača s turnira je kasnije zaigralo u Euroligi, a onda i u NBA, poput Luke Dončića, Kristapsa Porzingisa, Darija Šarića, Bogdana Bogdanovića i Denija Avdije. Prije tri-četiri godine na turniru je igrao i Roko Prkačin - kaže Bizjak.

Trener ANGT selekcije bit će Petteri Koponen, Finac koji je dobro poznato ime u europskim košarkaškim kuloarima, a praksa je da na klupu te selekcije sjedne renomirano ime.

- Brzo je prihvatio ponudu. Uvijek tražimo poznate igrače koji su se nedavno umirovili, a žele u budućnosti postati treneri. Prošle godine trener jedne od selekcija bio je i Vassilis Spanoulis, a skupa s našim partnerom Adidasom tražimo trenera kojeg onda oni i angažiraju - rekao je Bizjak.

Što se tiče dodjele domaćinstva turnira Zadru, menadžer natjecanja imao je same riječi hvale:

- Nije velik grad, ali opet su počeli rasti na košarkaškoj mapi. Imaju dobre uvjete, organiziraju i turnir za mlade nekoliko godina, dobili smo dobar feedback. Dvorana je odlična za ovu razinu košarke, kao i hotel, osjetili smo da su vrlo angažirani i da postoji velika želja da se to tamo i organizira.

Meka za skaute

Naravno, ANGT će biti otvoren i za sve gledatelje i ljubitelje košarke, a Bizjak nam je otkrio kako je turnir redovno i meka za skaute iz najjače košarkaške lige svijeta.

- Očekujemo minimalno oko 50 NBA skauta u Zadru. Svaki NBA klub imat će svog skauta, a prosjek je između 50 i 100 skauta, naravno, to ovisi o turniru i igračima. Turnir će biti otvoren za publiku, s cjelodnevnim ulaznicama, kako bi mogli vidjeti mlade nade košarke, i naravno nadamo se da će biti što više gledatelja.

Za kraj, dotaknuli smo se i usporedbe stanja u hrvatskoj i slovenskoj košarci. Dok je kod nas košarka u rezultatskom padu, naši susjedi proživljavaju renesansu.

- Pratim hrvatsku reprezentaciju, naročito u nedavnoj fazi kada smo bili u istoj kvalifikacijskoj skupini. Hrvatska ima odlične igrače, primjerice Bogdanović i Zubac, a u prosjeku hrvatski i slovenski igrači su na istoj razini, međutim mi imamo Dončića koji je jedinstven igrač kakav se pojavi jednom u 25 godina, i to automatski podigne igru za tri-četiri razine, sretni smo što imamo Luku. Hrvatski su klubovi sada počeli sve bolje raditi s mladima, tako da sam siguran da će se i hrvatski rezultati podići kroz koju godinu - zaključio je Bizjak.

Linker
07. svibanj 2024 07:51