JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix
Kup Krešimira Ćosića

Zadar u trileru pobijedio Cibonu, Planinić promašio za produžetak, Split u finalu nakon 17 godina

Košarkaši Splita i Zadra izborili su finale Kupa Krešimira Ćosića nakon polufinalnih utakmica
Piše: Dražen Žura, Davor BurazinObjavljeno: 10. veljača 2021. 22:39

ZADAR - CIBONA 84 : 82 ( 19 : 19, 25:15, 19:16 , 21:32)

ZADAR – Dvorana " Krešimir Ćosić". Bez gledatelja.

Suci: Josip Radojković i Josip Jurčević ( Split), Tomislav Vovk( Slavonski Brod).

ZADAR: Carter(16) , Jordano(13) , Justice(3) , Palokaj (4), Vuković(5) , Bursać(16) , Junaković(5) , Mavra(7) , Onuaku(6) , Planinić(9) , Kraljević.

CIBONA: Bilinovac(5) , Radovčić , Planinić(14) , Marić(7) , Novačić , Prkačin(10) , Gnjidić(4) , Branković , Drežnjak(3) , Markota(16) , Reynolds(14) , Nakić(9).


Posve zanimljivo otvaranje utakmice kojim se zapravo navijestilo kako će se čvrstom obranom nastojati "skratiti" mogućnost vanjskoga šuta ili pak limitirati igru pod obručem. Ali, nije dugo trajala takva strategija jer su "trice" Nakića i Reynoldsa najavili dobar Cibonin učinaka izvana!

U reketu se pak odvijao pravi boj između Onuakua i Planinića, nisu se ni verbalno štedjeli, ali je zbog mira u kući Mršić svojeg centra povukao na klupu. Važno je istaknuti kako se negdje između redaka provukao Bursać , odnosno, Carter ga je "kljukao" loptama, tako da "vukovi" obojici nisu mogli ništa, baš kao ni Zadar Reynoldsu koji je puno toga vukao, otvarao suigračima prostor, pa su tako na isteku prve dionice, gosti imali tri uspješna šuta za tri poena, dok se zadarska momčad morala zadovoljiti samo jednom, Vukovićevom.

Opet je Carter povukao Zadrane, dok ih je prema značajnijem rezultatskom iskoraku povukao "tricom" Jordano, kasnije i Carter, dok je Bursać svojima donio zavidnih 35:24! Čitavo to vrijeme Onuako je prosjedio na klupi, Mršić je kombinirao s Vukovićem i Bursaćem u paru što se pokazalo dobrim odabirom! Međutim, onoga trenutka kad su se "povezali" Reynolds i Planinić, naglo se spustila temperatura zadarskoga stroja.

Srećom po njih , nije dugo trajao nalet Cibone , zaigrala se baš onako moćna obrana, Jordano je opet namjestio ruku na šutu za tri poena, Carter nije posustajao u dodavanju, čak sedam do kraja prvoga poluvremena! Onuaku se smirio, ušao u igru i pogodio dva slobodna, dok je Palokaj donio deset viška uoči treće četvrtine. U tom razdoblju ponovnog vraćanja u ozbiljniji plus, doista, Zadar je igrao školsku obranu, na igraču, tako da su suparnika prisiljavala na pogreške i kod izvođenja auta! Ali su zato precizno krenuli jdni i drugi, Carter je tricom uzvratio Markoti, međuttim, iskusni lisac je nanizao devet poena , na sve je Marić također naslonio tri poena, dovoljno da se Cibona skroz približi(49:47). I onda je krenula zadarska serija , u kojoj je ponajviše sudjelovao Jure Planinić, koji je dobio neke dvoboje s bratom Darkom.

I kroz treću dionicu moglo se osjetiti podosta nervoze, suci su tehničkim pogreškama morali " nagraditi" D.Planinića i Onuakua, potom i Mavru. Ono što za Zadrane bilo bitnije je plus 13 koje su odnijeli u zadnju četvrtinu, ali su opet naletjeli na iskusne Bilinovca i Markotu. Njima je pak odgovorio Planinić junior, kasnije Junaković i Jordano "tricama" , Vuković odličnim prodorom i realizacijom. Cibona se svejedno nije predavala, naprotiv, kratkom serijom 8:0 u koju je Nakić ugradio dva puta po tri poena, jednom Marić jednom Reynolds počeo se neočekivano naginjati zadarski brod čije su potapanje u tim trenucima zaustavili s dva slobodna bacanja Carter, dok su Bursać i Onuaku spremili " otpatke". Ali je 45 sekunda do kraja izgledalo kao vječnost u kojoj su svjetlost ugledali.

Ali je 45 sekunda do kraja izgledalo kao vječnost u kojoj su svjetlost ugledali Zadrani, jer je Onuaku najprije blokirao Bilinovca, potom uhvatio skok i u kontru poslao Mavru čija je ruka bila posve mirna. Ali nije imao mir na crti za slobodna bacanja, dok je Markota u ogledu s Bursaćem izvukao tri slobodna bacanja i realizirao dva, treće namjerno promašio, priskočio je Planinić senior. Nije pogodio, lopta se odbila, Carter je napravio osobnu. Planinić promašio oba slobodna, skočio je Onuako i priči bijaše kraj.

Split nakon 17 godina u finalu

SPLIT - FURNIR 95:83
(30:20, 25:18, 21:17, 19:28)
SPLIT - Dvorana KK Split. Bez gledatelja. Suci: Hordov, Vulić, Jovović.
SPLIT: Perković 10, Gizdavčić, Perasović 4, Kedžo 4, Ukić 4p, 5a, Marčinković 15p, 9s, 4a, 4ul, Bajo, Čampara 6p, 5a, Babić 16p, 3s, 3a, Vranković 7p, 5s, Luković 13p, 3s, 5a, Marić 13p, 5s, 4il. TRENER: Ivica Skelin.
FURNIR: Vlahovec, Prelec, Pandurić 21p, 4s, 3il, Vujić, Perić 6p, 3a, Isabell 16p, 9a, 6il, 3ul, Majić 8p, 3s, 3il, Smolić 9p, 4s, Šola, Jerković 15p, 4s, 4a, Puou 6p, 10s, 3il, Buljević 2. TRENER: Jeronimo Šarin.


Split se nakon - pazite, ovo - 17 godina plasirao u finale Kupa Krešimira Ćosića, kojega je, tada, 2004. godine i osvojio u mitskim Jazinama protiv Zadra pobjedničkim košem Roka Lenija Ukića za 74:72 preko raskriljenog Emilija Kovačića doslovno u posljednjoj sekundi. Na klupi je tada kao trener ordinirao Jure Zdovc (godinu ranije je kao igrač Splita na poziv Dina Rađe sudjelovao u pohodu na jedinu titulu prvaka Hrvatske), a Ukić je bio dio izuzetno talentirane generacije s Mateom Kedžom, sadašnjim kapetanom Žutih.
Četiri godine kasnije Split je igrao u svom posljednjem finalu uopće, trener Slobodan Subotić je kormilario s momčadi, koja je eliminirala Cibonu u polufinalu, te se za titulu prvaka Hrvatske sudarila sa Zadrom, pod vodstvom Ace Petrovića. Serija je otišla do kraja, pete utakmice, Zadar je uvjerljivo slavio s 89:65 na oproštaju od Jazina.
Split je, dakle, svladao nekadašnju Dubravu, sada Furnir. Opravdao je ulogu apsolutnog favorita, ostvario laganu i očekivanu pobjedu, kao što je bila i prije mjesec dana na Gripama u prvenstvu Hrvatske.
Nije momčadi Ivice Skelina dugo trebalo da bi se odlijepila od gostiju. Serijom 10:0 u kojoj je Luković ubacio šest koševa, Žuti su otišli na 12:3 u 4. minuti. Da ne bi Furnir odmah upao u veći zaostatak pobrinuo se Amerikanac Isabell sa devet koševa, pa je na isteku 7. minute bilo vrlo prihvatljivih 18:16. Ništa zabrinjavajuće za Split, uskoro je bilo 27:18 nakon dvije trice domaćina. Prvu je stavio Vranković, kome sa svojih 213 centimetara šutiranje iza luka sve više prelazi u naviku i uopće mu ne ide loše. Reklo bi se da Vranković prati NBA trend.
Majice ‘Kup je naš’
Prvi put je dvoznamenkastu prednost (28:18) osigurao Bajo s crte slobodnih bacanja pred kraj prve četvrtine, ali angažman u obrani je izostao i Skelin se s pravom ljutio, pa je sredinom druge dionice kod 41:33 pozvao time-out i zatražio maksimalnu ozbiljnost da se utakmica prelomi. Jedna nesvakidašnja serija počela je malo prije toga time-outa. Žuti su, naime, pogodili sedam trica zaredom. Redom: Babić, Perković, Babić, Babić, Ukić, Perković i Luković. Tako su kaznili zonsku obranu gostiju, pa je kod 53:36 Jeronimo Šarin minutom odmora potražio spas od kanonade.
Četvrtom tricom Babića, sve s istog mjesta (poludesno), Split je prvi put otišao na plus 20 (60:40) u 22. minuti. Zanimljivo, Skelin niti tada nije podigao s klupe dvojicu najmlađih, Perasovića i Gizdavčića, kao ni najstarijeg, Kedžu (tri mjeseca stariji od Ukića). Prvi od njih trojice je igru osjetio Kedžo u 27. minuti. Čini se da je trener Žutih time pokazao s kim u subotu želi napasti trofej u Omišu. Osam, najviše devet igrača u rotaciji (Bajo je igrao samo tri minute, kao da se ozlijedio u drugoj četvrtini).
Na kraju su “svojih pet minuta” i nešto malo više dočekali Perasović i Gizdavčić. Posljednja četvrtina ionako je bila dosadna, čisto odrađivanje posla s obje strane. Razlika se stalno vrtjela oko dvadeset, konačno dvanaest, svi sretni i zadovoljni. Split s ulaskom u finale i prilikom za prvi trofej nakon sedamnaest godina. Furnir se nije osramotio, naprotiv. Ionako su prebacili sve planove ulaskom u polufinale, a simpatije su stekli izlaskom na zagrijavanje u majicama “Kup je naš”.

Linker
24. travanj 2024 08:48