StoryEditor
POZADINA RAZLAZA

Zašto je najveći europski trener svih vremena iz Beograda poslao poruku: ‘Ne vraćam se više...‘

Nakon sedam godina i 11 osvojenih trofeja devetorostruki prvak Europe napustio velikana
Autor: Tvrtko PuljićObjavljeno: 24. lipanj 2020. 12:44

Pregovori su trajali dugo. Otkako je prekinuta sezona Fenerbahče, njegov gazda Ali Koc i Željko Obradović su taktizirali, jer je ugovor proslavljenog, najtrofejnijeg europskog trenera istekao. Proteklog tjedna Obradović se pojavio na pregovorima oko novog ugovora u Fenerbahčeu i ti su se pregovori odvijali u nekoliko faza.

Ali Koc je jasno Obradoviću stavio do znanja da proračun za novu sezonu može biti maksimalnih 22 milijuna eura. Nakon što je Obradović godinama unazad radio s proračunima koji nisu bili ispod 30 milijuna eura. Bliže 40.

Željko Obradović ne pregovora o svojim uvjetima, odnosno njegovi uvjeti na stol pregovora stižu tek kad se s budućim poslodavcem dogovori ukupni proračun za igrače. Kako su pregovori s Fenerbahčeom odmicali, stekao se dojam da će se turski gigant iz azijskog dijela Istanbula i Obradović dogovoriti na još jedno produženje ugovora. Ovoga puta to je trebao biti ugovor na dvije plus jednu sezonu, pri kojemu bi proračun za momčad bio tih maksimalnih 22 milijuna eura, dok bi Obradović zarađivao, kako se spekuliralo, 1,6 milijun eura po sezoni.

Željko Obradović je, međutim, zatražio time-out (postoje indicije kako je čekao da Fener plati dugovanja od protekle sezone), vratio se u Beograd i kazao kako će svoju odluku donijeti ovoga tjedna. U utorak kasno navečer, otkucavala je već ponoć, Željko Obradović je izvjestio Fenerbahče da se neće više vraćati u Istanbul, a to je službenim priopćenjem potvrdio i sam klub.

Prema dostupnim informacijama, Obradović neće ovoga ljeta preuzeti niti jedan novi klub, uzet će stanku od godinu dana i pripremati se za nove opcije s kojima će ići po deseti naslov prvaka Europe. Bez obzira na to koje se tijekom ljeta opcije budu otvarale, a moglo bi tu biti svega, već sada je otvorena klupa Bayerna, mogla bi biti i ona Barcelone...

Obradović je u sedam godina s Fenerom postavio taj klub na europsku košarkašku kartu, ne samo zbog osvojenog povijesnog naslova prvaka Europe bilo kojeg turskog kluba, a zbilo se to 2017. godine. Ukupno je Obradović za Fener osvojio 11 velikih trofeja, osim Eurolige, bio je četiri puta prvak Turske, tri puta je osvojio Kup, a tome je dodao i tri osvojena Superkupa.

image
MARKO TODOROV/CROPIX

U tim je sezonama raspolagao s velikim proračunima, za Fener su igrali veliki igrači i premda je ideja bila da se s Fenerbahčeom ustroji velika dinastija, po uzoru na posao koji je Obradović ranije radio s Panathinaikosom, to se nije dogodilo. U Panathinaikosu je, doduše, Obradović proveo 13 godina, a za to je vrijeme pet puta osvojio Euroligu, 11 puta grčko prvenstvo i pet puta bio osvajač Kupa. Osvojio je 21 trofej u 13 godina!

Međutim, Panathinaikos, kada je Obradović stigao u njega, već je bio europski gigant, bio je i prvak Europe (s Božom Maljkovićem, 1996.), a Fenerbahče je bio samo klub koji je težio stići u društvo najvećih. Tamo ga je Obradović i doveo, ali nije bilo realno da od Fenera napravi novi Panathinaikos.

Obradović je u ožujku napunio 60 godina i to nisu godine u kojima se odlazi u mirovinu. Uostalom, njegov agent Aco Rašković, odmah je na društvenim mrežama dao naznačiti kako će Obradović, nakon što se odmori u sljedećoj sezoni, odmah s onom idućom krenuti u novi posao.

Što će se dogoditi s Fenerbahčeom, ostaje za vidjeti. Puno će toga ovisiti o tome ostaje li u klubu kao sportski direktor Talijan s NBA iskustvom, bio je pomoćnik GM-a u Torontu, Maurizio Gherardini. U tom smjeru valja gledati i na novog trenera turske momčadi. Ako Talijan ostane u klubu, na klupu će Fenera neko zvučno europsko ime, ali ako i Gherardini ode, novi trener Fenera biti će netko od turskih opcija, a tu vrlo dobro kotira sadašnji trener Karšiyake i turski izbornik Ufuk Sarica.

Podatak koji neće ići na ruku Fenerbahčea jest što se događalo s klubovima nakon što je iz njih otišao Željko Obradović. U svakom od ovih klubova Obradović je ostavio veliki trag, samo s Benettonom nije bio prvak Europe. Nakon što je otišao iz Partizana kao europski prvak, taj je klub samo dva puta stigao na Final Four. Nakon što je Obradović napustio klupu Joventuta, Joventut se nikada više nije plasirao na Final Four. Nakon što je napustio Real Madrid, najtrofejnijem europskom klubu trebalo je čak 14 godina da ponovno dođe na Final Four. Benetton, ili ono što je ostalo od njega, danas je daleko od ozbiljne košarke, a Panathinaikos, s kojim je Obradović pet puta pokrio Europu, nakon njegovog odlaska više nikada nije zaigrao na Final Fouru.

Željko Obradović je veliki, najveći europski trener u povijesti i njegovo košarkaško umijeće nedostajat će u sljedećoj sezoni. Dobra je vijest da će to biti samo u sljedećoj sezoni.

Linker
01. srpanj 2020 12:56