AFP
INTERVJU ZA SN

‘Želim igrati za reprezentaciju Hrvatske! A pritom moram navijati protiv sebe. To mi je suludo!‘

Nakon što je potpisao trogodišnji ugovor za 27 milijuna dolara, Šibenčanin uživa u Sunsima
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 29. ožujak 2021. 18:07

Za deset dana, 8. travnja će Dario Šarić proslaviti 27. rođendan. Tek 27. s obzirom da je, recimo, euroligaški debi upisao za Zagreb još u listopadu 2011. godine, već na ljeto 2012. zaigrao za seniorsku reprezentaciju Hrvatske, prije točno sedam godina osvojio ABA ligu sa Cibonom, da bi sad, evo, odrađivao svoju petu NBA sezonu...

- Jesam, dobro sam, baš odlično - veselo će Dario iz Charlottea gdje su Sunsi noćas zaključili još jednu turneju po Istoku. - Samo sam mislio da će ove sezone, s obzirom na skraćeni raspored, i putovanja biti kraća. Da bi na kraju ispalo kako su te turneje još i duže.

To međutim nimalo ne kvari raspoloženje među Sunsima, po dosadašnjem omjeru jednoj od Top 3 momčadi lige. Sa Šarićem kao čovjekom s klupe, onaj koji ulazi u igru kad izlazi Deandre Ayton i s rezervnom petorkom možda i prvi put u NBA karijeru ima priliku u napadu nešto kreirati za druge.

- Pozicija i uloga su drukčije od onoga što sam navikao do sada u karijeri, ali sretan sam i zadovoljan jer momčad pobjeđuje. Evo, recimo, tu što sam posljednjih nekoliko utakmica odigrao slabije mi nimalo nije pokvarilo raspoloženje.

Zašto se čeka zadnji dan?

Malo mu za sriću triba, rekla bi Doris Dragović...

- Toliko mi je dobro u Phoenixu da me iz takta nije izbacio ni Covid na početku sezone, niti to što sam izvrnuo nogu pa također morao pauzirati. Sve sam uspio “ishendlati”, a i nije bilo previše teško jer me koronavirus nije jako napao, tek sam dva dana imao temperaturu.

Protekli tjedan donio je pak jedan određeni stres jer u četvrtak je bio trade deadline na kojem je u razmaku od nekoliko sati četrdesetak igrača promijenilo klubove. Dovoljno da se Dario prisjeti studenog 2018. kad je iz Philadelphije mijenjan u Minnesotu.

- Čim te jednom zamijene, više ne možeš sve to mirno pratiti, ma koliko su mi u klubu ponavljali da se ništa neće dogoditi. Nikad mi nije bilo jasno zašto se čeka taj zadnji dan, zašto klubovi ne rade promjene i ranije s obzirom da imaju tu mogućnost. A ne ovako da se u posljednjih pet minuta prijelaznog roka razmijeni pola lige. Srećom, Sunsi se ovaj put nisu uključili.

Nisu ni trebali s obzirom da su u prijelaznom roku prije početka sezone odradili vrhunski posao dovođenjem Chrisa Paula, koji je mladu momčad Montyja Williamsa digao na pomalo i neočekivanu razinu.

- Ne bih rekao da smo mi neko veliko iznenađenje, odbija Šarić tu priču: - Još prošle sezone se prije prekida u našoj igri vidio napredak, izgubili smo gomilu utakmica na jednu loptu, većinom zbog vlastitih gluposti. Onda je došao taj “bubble” gdje smo “kliknuli”, napunili se samopouzdanjem i u ovu sezonu ušli uvjereni da ćemo izboriti doigravanje. Svi smo znali da toliko vrijedimo. Sad, nismo mogli pretpostaviti da ćemo biti ovoliko visoko, ali ponavljam, znali smo da vrijedimo i zato mislim da naše pobjede nisu iznenađenje.

Na Phoenixu se definitivno vidi ruka trenera Williamsa.

- Za razliku od puno njih koji rade šablonski, on kao bivši igrač i sad već prilično iskusan trener definitivno ne spada u tu kaegoriju. Odličan je taktičar sa sjajnim osjećajem za igru, veliki natjecatelj - kako to Amerikanci kažu - “old school” stila, a opet zna kad treba popustiti, dozirati igrače i momčad kroz sezonu.

image
AFP

Poštovanje Lakersima

Što vam je donio Chris Paul i kako izgleda dijeliti svlačionicu i teren s najvećim playmakerom svoje generacije?

- Prošle godine sam pričao o tome koliki je užitak igrati s Rubijom zbog njegovog razumijevanja igre, čitanja protivničkih obrana, genijalnih dodavanja... I Ricky je u svemu tome bio zaista dobar, dok je Paul još jedna razina više. Njega uostalom ni ne trebam hvaliti, 12 izbora za All-Star i činjenica da ga se smatra jednim od najboljih “floor generala” u povijesti lige govore dovoljno o njemu.

Kakav je u komunikaciji s obzirom da ga kroz karijeru prati glas izuzetno zahtjevnog tipa koji nijednom suigraču nije prezao reći sve što ga ide, zbog čega i nije pretjerano omiljen među nekim bivšim suigračima iz zvjezdanog ešalona?

- Mogu samo potvrditi da je zahtjevan, što definitivno ne smatram manom. Postavlja se mentorski, inzistira na detaljima, uvijek zna kojeg igrača napasti, kojeg pozvati u pick, stalno upozorava s koje strane stajati... Jednostavno pobjednik, od početka karijere sve momčadi svojim dolaskom čini boljima, razumije košarku na jednoj posebnoj razini.

Paul je boljim učinio i Devina Bookera, već godinama prvu zvijezdu Sunsa.

- Ne znam odakle krenuti u priču o njemu... Ako je Embiid još uvijek najdominantniji s kojim sam igrao, Booker nije daleko. Ili je barem najkompletniji moj suigrač ikad. Nisam vidio nijednog koji zabija takvom lakoćom. I može sve. Završiti s obje ruke, pogoditi dugu dvicu, tricu iz driblinga, floater, ima i vrhunsku igru leđima. Zapravo je šteta što prije nije imao bolju momčad jer za mene je on jedan od pet najboljih napadača lige, definitivno među podcjenjenijim igračima.

Velikim dijelom i zato jer još uvijek čeka svoju prvu utakmicu u doigravanju u koje ove godine Sunsi ne žele samo ući i predstaviti se.

- Ne, ne bi nas zadovoljilo izboriti doigravanje i ispasti u prvom krugu jer smatram da osim Lakersa, koji kao prvaci i zbog LeBrona Jamesa zaslužuju poseban respekt, nijedna druga momčad na Zapadu ne bi trebala biti nedodirljiva u seriji. Sa svima se mi možemo pobiti.

image
AFP

Svatko gura svoje

Takav stav imaju i drugi, primjerice Utah za koju igra Bojan Bogdanović. Međutim, to što su Sunsi i Jazzeri dobri, što su u stanju izboriti polufinale Zapada, nije dobra vijest za reprezentaciju Hrvatske koju od 29. lipnja do 4. srpnja u Splitu čekaju kvalifikacije za OI. Potencijalno bez jednog ili čak obojice najboljih igrača.

- Imamo specifičnu situaciju u našem sportu jer NBA gura svoju politiku, a FIBA svoju i to dovodi do ovakvih bizarnih situacija. Da vam budem iskren, nisam siguran što se mora poklopiti da zaigram u Splitu jer ne znam hoću li trebati odraditi nekakvu izolaciju prije priključivanja reprezentaciji. Što se tiče Bojana i mene, čini mi se da sigurno barem jedan od nas neće moći igrati kvalifikacije.

Ako i bude tako, navijat ćemo da onaj koji dođe odvede Hrvatsku u Tokio kako bi se drugi onda tamo mogao priključiti.

- Sve stoji, samo ne mogu vjerovati do čega smo došli. Da ja ne mogu glasno i jasno reći kako bih volio igrati za reprezentaciju na kvalifikacijama jer to znači da s druge strane navijam protiv sebe. Suludo.

Eto, na kraju mu je nešto ipak pokvarilo raspoloženje. Toliko je Dariju Šariću stalo do reprezentacije Hrvatske. Pa mu stoga mi želimo da zaigra u Splitu. Iako to znači da će Sunsima sezona završiti prije no što bi to željeli.

Kakva su tri igrača spojili Netsi...

Dok na Zapadu favoritima smatra Lakerse, na Istoku je Dario Šarić impresioniran Netsima u kojima se Kevinu Durantu i Kyrieju Irvingu prije dva i pol mjeseca priključio James Harden...

- Kakva su tri igrača spojili Netsi, to je nevjerojatno. Za sada igraju naizmjence, Duranta već nema dugo, Irving svako malo propusti neku utakmicu, a opet su i takvi u samom vrhu. Stvarno djeluju impresivno, i oni su jedan od razloga zašto je ova sezona toliko zanimljiva.

Dario ove sezone:

26 utakmica

18,6 minuta

9,9 poena

45,9% šuta iz igre

34,1% šuta za tri poena

4,2 skoka

1,3 asist

Linker
23. travanj 2024 20:48