DAMIR KRAJAC Cropix
INTERVJU ZA SN

Aco otkrio planira li nagovoriti ključnog igrača na povratak i objasnio objavu oko Zvezde i Partizana!

‘Do imenovanja novog izbornika trebali bismo znati tko može igrati. Sjest ću s Ražnatovićem...‘
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 25. prosinac 2022. 20:58

Sada je i službeno, Hrvatska će dobiti minimalnu šansu za zaigrati na Olimpijskim igrama u Parizu, biti među 12 najboljih reprezentacija svijeta, ali put do tamo bit će i te kako težak. No, šansa postoji, jer će Hrvatska, zajedno s onih 12 reprezentacija iz Europe koje igraju drugi krug kvalifikacija za SP, uz još tri reprezentacije iz pretkvalifikacija za Eurobasket 2025., dobiti priliku između 12. i 20 kolovoza 2023. zaigrati u prvoj rundi kvalifikacija za Igre.

Bit ćemo smješteni u jedan od dva turnira, na kojima će biti osam reprezentacija, a samo najbolja sa svakog turnira će dobiti šansu za izlučne kvalifikacije, koje će se igrati koncem lipnja i početkom srpnja 2024. godine.

Uglavnom, Hrvatska sljedeće ljeto neće zaigrati na SP-u, ali će imati i te kako ozbiljan program, jer će uoči tih kvalifikacija zaigrati i drugi rundu pretkvalifikacija. Uglavnom, od sredine srpnja do konca kolovoza reprezentacija će biti u punom pogonu...

Na čelu te priče bit će Aco Petrović, sportski direktor reprezentacije, koji će do proljeća obavljati i ulogu izbornika, a onda bi trebao pronaći čovjeka koji će na duže razdoblje voditi Hrvatsku. Aco je posljednje dane proveo u Poreču na kontrolnom okupljanju kandidata za U-20 vrstu, a tamo je i dočekao FIBA-inu vijest...

- Praktički je stigla potvrda onoga što smo očekivali i dobro je u toj priči što ćemo i onu drugu rundu pretkvalifikacija, a termini za nju su od 19. srpnja do 5. kolovoza, kao i ove kvalifikacije za Igre koje su zakazane od 12. do 20. kolovoza, moći odraditi u komadu. To treba pomno isplanirati, krećemo s, pod navodnicima, slabijim utakmicama u tim pretkvalifikacijama, ali ih nikako ne smijemo podcijeniti, da bismo onda od 12. do 20. kolovoza bili pravi i to u sudaru s reprezentacijama s kojima smo imali problema u posljednje vrijeme.

image
FIBA

Naime, na tim olimpijskim kvalifikacijama neće biti elite, ali bit će tu reprezentacija s kojima smo se znali mučiti...

- Neke od njih su nam otkrivale gorku istinu, a sada imamo opet prilike mjeriti se s njima. Što se mene osobno tiče, ja ću svoj posao izbornika odraditi do konca natjecateljske sezone, a onda će budući izbornik imati dovoljno vremena da spremi ljeto s najjačom mogućom momčadi.

U svemu bi tome bi mogao problem što su obveze reprezentacije od sredine srpnja do druge polovice kolovoza, znači u srcu ljeta...

- To će zahtijevati određeni angažman. Mi smo kroz utakmice u studenom dobili određene informacije, sada ćemo u veljači, u utakmicama sa Švicarskom u gostima i Austrijom kod kuće, napraviti nadogradnju s nekim igračima koji tada nisu mogli biti na dispoziciji zbog ozljeda i imat ćemo okvir za ljeto. S obzirom na to da imamo te utakmice pretkvalifikacija uoči olimpijskih kvalifikacija, to može značiti i da ćemo biti u boljoj igračkoj formi nego neke druge reprezentacije. Što se tiče, pak, potencijalnih organizatora tih kvalifikacija, gotovo bih se okladio da će jedan turnir biti u Turskoj, a drugi negdje na sjeveru Europe. Također, moramo apsolutno u veljači na obje pobjede, jer tko zna što se može dogoditi, tko zna hoće li Poljaci napraviti neki kiks, pa da eventualnim glupim porazom dođemo u poziciju da ipak igramo dodatne pretkvalifikacije.

Planira li Aco Petrović u međuvremenu do SAD-a, provjeriti kako dišu NBA igrači?

- Komunikacija postoji i pitanje je je li potrebno ići tamo. Sa svima sam u dobrim odnosima, iako ostavljam mogućnost i da se ode do SAD-a. Jasno je da budućem izborniku moram pripremiti teren, kako bi znao na što može računati tijekom ljeta. Stoga očekujem da ćemo do njegovog imenovanja imati realnu procjenu stanja, znati tko može igrati tijekom ljeta. U tu svrhu je planiran sastanak s agentom Miškom Ražnatovićem, jer velik broj igrača koje on zastupa su po raznim selekcijama, ne samo seniorskoj.

image

Miško Ražnatović

CROPIX

Može li se nagovoriti Bojana Bogdanovića, koji igra sjajnu sezonu u NBA ligi, da promijeni svoju odluku o reprezentativnom umirovljenju?

- Sve je to pitanje razgovora i svakako je da se treba okrenuti Bojanov broj, pa i sjesti nasuprot njega. Zašto ne? Uostalom, s obzirom na kontekst, nije nemoguće da onaj uvodni dio preko ljeta odigramo s reprezentacijom koja je igrala u studenom i igrat će u veljači, a onda od 1. kolovoza, kao šlag na tortu, dodamo ekstra kvalitetu. Treba dobro odvagati, treba razgovarati, a sasvim je sigurno da ćemo raditi na kemiji koja je uspostavljena dok smo bili zajedno u studenom.

Nekidan je jedan tweet Ace Petrovića uskovitlao prašinu u regiji, jer Petrović se, nakon što je Zvezda dovela Facunda Campazza, zapitao trebaju li uopće Zvezda i Partizan igrati ABA ligu...

- Ponekad nešto napišem da osjetim kako pulsira narod. Po meni nije normalno da istu ligu igramo s momčadima koje koštaju deset, 12 ili 15 milijuna eura i koje imaju po deset stranaca. Naši su problemi samo naši, od toga ne treba bježati i činjenica je da bi nam klubovi morali kompetitivniji, ali kad pogledaš Zvezdu i Partizan, onda to nije ista liga. Za divno čudo, ove sezone imamo i više pobjeda u ABA ligi nego je to bilo objektivno očekivati, ali ne mogu se te stvari mjeriti. Zvezda plaća samo do kraja sezone Campazza 1,8 milijuna eura netto, to jednostavno nije nešto s čime se bilo tko u nas može nositi...

Linker
01. prosinac 2023 11:46