Hrvatska košarkaška reprezentacija

 DAMIR KRAJAC Cropix
SVE SE ZNA

Aco Petrović je prelomio: Ovo su dva kandidata za novog izbornika reprezentacije, odluka pada u srijedu

Dojam je da je sportski direktor HKS-a spokojan, kakva god se odluka donijela
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 06. travanj 2023. 14:43

Iako je planirao svoj prijedlog dostaviti već do Uskrsa, Aco Petrović, sportski direktor reprezentacije potvrdio je u četvrtak kako će u srijedu, dakle iza uskršnjih blagdana, čelnicima Saveza predstaviti svoj prijedlog čovjeka koji bi, takve su najave, sljedećih pet godina trebao voditi reprezentaciju Hrvatske. Nakon što isti taj prijedlog amenuje Upravni odbor HKS-a, Hrvatska će dobiti svog novog izbornika, kojega se nikada duže, otkada nam traje reprezentativna košarka, nije biralo.

image

Aco Petrović

NIKSA STIPANICEV Cropix

Što nije loša vijest, jer su se u međuvremenu iskristalizirale sve ideje, neki su kandidati otpadali putem zbog preuzimanja novih/starih obveza, poput Igora Miličića, koji se osim reprezentacije Poljske sada bavi i turskim Bešiktašem, a Veneziju je preuzeo Neven Spahija. Među kandidatima se više nije spominjao i Jurica Golemac, koji je u međuvremenu raskinuo svoj posao u Cedeviti Olimpiji, ali intenzivno istražuje tržište za novi klupski angažman od ljeta.

Četvrti kandidat koji je bio u pokeru imena s kojima je baratao Aco Petrović još tamo u rujnu kad je imenovan sportskim direktorom jest Dario Gjergja, dogugodišnji trener Oostendea i donedavni izbornik Belgije. Kako Gjergja nije obnovio ugovor s belgijskim savezom za novu akciju - bio je dogovor da se dogovaraju od akcije do akcije - tako je Gjergja ostao jedan od, ispostavilo se dva kandidata, s kojima je Petrović posljednjih dan intenzivno razgovarao.

image

Dario Gjergja

FILIP LANSZWEERT Belga Via Afp

Drugi kandidat je onaj koji nije bio u prvom miješanju karata, ali ga je Petrović, kad je shvatio da neće imenovati nikoga u rujnu, odmah imenovao svojim asistentom za utakmice koje je Hrvatska odigrala u studenom i veljači. Iako je u rujnu sportski direktor govorio kako za Sesara još nije vrijeme, jer ispred sebe ima zahtjevnu sezonu u Ciboni, sve što se događalo od rujna naovamo, očito je podebljalo akcije Ciboninog trenera i njegovo ime se nalazi u završnom odabiru.

I trenutačno, a Petrović o svemu šuti i ne otkriva do kraja karte, jedino je pitanje što će predložiti u srijedu. Govorio je ranije da će imati dva prijedloga s kojima će izaći ispred Upravnog odbora i ako to doista bude tako, onda će to biti Dario Gjergja i Josip Sesar, pa će članovi košarkaške Vlade kojima upravlja Nikola Rukavina odrediti koji im se od ta dva kandidata više dopada. Druga je opcija da Petrović u srijedu predloži samo jedno od ova dva imena. Dakle, da već u srijedu preuzme odgovornost i odredi se za jednu opciju.

image

Josip Sesar

RONALD GORSIC Cropix

Iako o svemu šuti, Petrović, takav je barem dojam, djeluje spokojno uoči odluke, koja bi se trebala znati do sredine travnja. Naime, čini se da je sportski direktor miran s bilo kojim od dva kandidata koja se nalaze u završnom izboru, jer je uvjeren da bi Hrvatska s obojicom bila na tragu na kojemu je on, ali i cijela javnost želi vidjeti u sljedećih pet godina, dakle do Olimpijskih igara u Los Angelesu.

Do tada, do te 2028. godine, Hrvatska će biti u još nekoliko izazova. Krenuvši od ovoga ljeta kad treba prvo potvrditi kvalifikacije za Eurobasket 2025., onda i pokušati izboriti olimpijske kvalifikacije za Pariz, zatim se plasirati na Eurobasket 2025, odigrati ga, ali se i kroz svjetske kvalifikacije izboriti za SP 2027., a onda i za Igre 2028. Puno je tu posla.

Hrvatska bi se dakle, trebala odrediti za izbornika iza kojega će trebati stati cjelokupna naša košarka i ostati na toj ideju čak i ako u međuvremenu bude stranputica, jer samo kontinuitet može profilirati momčad koja će biti nešto različita od reprezentacije kakva je ovdje stanovala godinama, živeći od akcije do akcije. U međuvremenu su kvalifikacije igrale sasvim različite momčadi, pa se u onima prvima, za SP 2019., promijenilo gotovo 40 igrača...

Dodajmo za kraj i reprezentativnu povijest oba dva kandidata. Josip Sesar (45) je bio reprezentativac koji je sudjelovao na Eurobasketima 1997. i 2001. Bio je izbornik U-20 reprezentacije, ali i pomoćnik dvojici izbornika. Kratko Draženu Anzuloviću, i sada Aci Petroviću. Dario Gjergja (47) je bio pomoćnik Velimiru Perasoviću na Eurobasketu 2015. godine, a u posljednjih pet godina je, uz uspješni posao u Oostendeu, bio i belgijski izbornik.

Linker
02. svibanj 2024 13:55