DAMIR KRAJAC Cropix
PREBACIVANJE NA NOVI MODEL

Aco Petrović: ‘Puno je bilo dobrih stvari, momci su pronašli kemiju, a stožer je disao kao jedan‘

Više nam ne smije nestati niti jedan igrač koji pokazuje potencijal. Moramo se prebaciti na islandski model...
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 14. studeni 2022. 20:32

Računao je Aco Petrović kako bi u četiri dana, od četvrtka i Graza, do nedjelje i Zagreba, mogao u dvije utakmice protiv Austrije i Poljske, izvući dvije pobjede i time skratio vrijeme puta povratka reprezentativne nam košarke u ozbiljne sfere, ali, očito je, ništa ne ide preko noći.

Realnost je da je Poljska u ovom sastavima bolja od nas, realnost je čak i to da kad smo kompletni, pitanje je kako bi prošao međusobni ogled. A kad je Poljska kompletnija od nas, ona je favorit. Premda se igralo u Zagrebu.

Odličan Sesarov specijal

Jutro nakon nedjelje koja je na tribine Draženova doma dovukla pet tisuća duša punih nade, Petrović je skicirao svoje dojmove.

- Iza momaka je fantastičnih sedam dana u kojima su pronašli kemiju između sebe. Željeli smo dobiti Poljsku, ali treba biti i objektivan te kazati da smo igrali protiv ozbiljne reprezentacije, čijih je osam, devet igrača bilo tu i cijelo ljeto i to je u taktičkom smislu blagodat, jer se sustav zna, sinkronizacija kretnji samo se ponavljala. Mi u nismo bili u takvoj prilici. Imali smo svije šanse u kojima smo mogli prelomiti utakmicu, plus šest na koncu druge, otvorene trice koje nismo pogodili na početku treće četvrtine. Jedina je zamjerka što nismo u zadnjoj četvrtini kad je Poljska stvorila prednost prekidali njihovu tranziciju, je li tu bilo riječi o crnoj rupi, potrošenosti, manjku koncentracije, ne znam i ne želim biti preoštar, ali to nas je koštalo.

Čak smo se i vratili, napravili seriju 9-0, ali...

- Imali smo odličan Sesarov specijal, Toni Perković nije pogodio za minus tri, a onda bi se sve odlučivalo u veljači. Ovako, idemo dalje. Ovi momci će opet biti tu u veljači, nadam se tada Matkoviću, Benderu, pa i Smithu na dvojci, a to će već biti ozbiljna rotacija, kao što to treba vidjeti kakav će biti daljnji razvoj Gnjidića ili Kučića, što je s Filipovićem.

Neujednačeni kritrij

Sportskog direktora i vršitelja dužnosti izbornika, ukupno, nije napustio optimizam.

- Ne, situacija nije loša. Moramo respektirati kvalitetu Poljaka, ali volio bih podvući i ugođaj u dvorani, pravi košarkaški, spektakularan rekao bih, s obzirom na okolnosti. To je veliki dobitak, kao što bih želio dodati i da nismo imali isti kriterij od ukrajinskog suca Zaščuka, jer nešto što se sviralo Kapusti na jednoj strani, primjerice, nije se sviralo na drugoj.

Aco Petrović sasvim sigurno, tako obećava, neće dozvoliti da sve ono dobro što je bilo unazad nekoliko dana splasne.

- Ne, to ne dolazi u obzir. Puno je tu bilo dobrih stvari. Sada ćemo malo teže doći do prolaska u kvalifikacije, ali možda to i nije najgora moguća stvar, jer će se momčad kroz to ljetno okupljanje dodatno podići, kaliti i siguran sam da ćemo tu dobiti dodatnu kvalitetu. Proces je ovo koji ide dalje, koji će nadopunjavati nekim novim ljudima, edukacijama. Veliku stvar su napravili i mediji, jer smo osjetili pozitivu. Moram pohvaliti i svoj stručni stožer, koji je doista kliknuo i disali smo kao jedan svih ovih dana. Sve to je zalog za budućnost. Za sada sam ja tu kao netko tko odrađuje posao izbornika, a od ljeta, nakon izbornog Sabora naše košarke, stiže trajno rješenje, ali smjer je postavljen.

Posao bi svakako bio isti

S obzirom na to da je Aco Petrović i sportski direktor, s čime će se baviti u sljedećem razdoblju, jer nas novi prozori čekaju u veljači?

- Sada se prebacujem na implementiranje mreže stručnjaka koji će raditi po regijama s mladim igračima. Imam, za sada, dva, tri imena u planu, a do Nove godine, nakon sastanaka sa Savezom, trebao bih imati listu od osam, devet ljudi. Imao bih sustav od četiri regije, Dalmaciju, Istru i Kvarner, Zagreb i sjevernu Hrvatsku te Slavoniju, a u svakoj regiji bilo bi po dva trenera, jedan za igrače do 15 godina, drugi za igrače do 18 godina. Ovisno o dogovoru jest hoće li netko od njih biti u statusu instruktora, ali svi će biti na terenu. Tu je i suradnja s klubovima, treba vidjeti može li Savez u jednu ruku financijski pomoći trenerima u mlađim uzrastima u klubovima, koji bi, onda, pak, imali obvezu suradnje sa Savezom. Sve je to posao koji bi trebao odraditi u sljedećih mjesec i pol dana - završio je Aco Petrović.

Bilo bi ljepše da smo sredili Poljake. Ali, na kraju dana, opet bi Petrovića čekao isti posao. Hrvatskoj trebaju reforme u mlađim kategorijama, to je put koji moramo postaviti. Kako bi netko jednog dana znao procijeniti prije nego navrši 26 godina, je li Borna Kapusta kapacitet za reprezentacije ili nije.

Po dosadašnjem modelu, Kapusta je već mogao zaključiti karijeru, zaposliti se, jer u toj karijeri nije bilo pretjerano puno novca do sada. A to se ne bi smjelo događati, jer baza je mala, a kako se sve manje djece rađa, bit će još manja.

Jednostavno više nam ne smije nestati niti jedan igrač koji pokazuje potencijal. Moramo se prebaciti na islandski model...

Linker
24. travanj 2024 03:33