DAVOR PONGRACIC/CROPIX
POSEBAN DAN

Aco Petrović uoči možda i zadnje utakmice na klupi Hrvatske: ‘Jutros sam rekao igračima da imam samo jednu želju‘

‘Sada očekujem da kroz mjesec-dva i dugoročno riješimo pitanje izbornika‘
Piše: Frane Vulas/Slobodna DalmacijaObjavljeno: 25. veljača 2023. 14:33

Poslije četvrt stoljeća košarkaška reprezentacija Hrvatske ponovno će zaigrati na Gripama. Utakmica pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo Hrvatska – Austrija (18 sati, prijenos Sportklub) odigrat će se točno 25 godina i jedan dan od posljednjeg susreta kojeg su u dvorani KK Splita na Gripama te 1998. godine igrale Hrvatska i Litva (25. veljače 1998. godine, 72:64 za Hrvatsku). Kasnije te godine još su jednom Gripe bile domaćin reprezentaciji, ali je Bosna i Hercegovina slavila u susretu odigranom u velikoj dvorani (64:67).

Prije dvije godine u Spaladium Areni igrale su se kvalifikacije za Olimpijske igre, a sada će ušminkani dom ‘žutih‘, sa sjedalicama, novim semaforima dočekati momčad privremenog izbornika Aleksandra Petrovića (dom KK Split dosad nije odgovarao zbog potrebnih specifikacija dvorane).

Za Petrovića ova utakmica ima i posebnu draž.

- Prije dvije godine bila je velika šansa da sjednem na klupu ‘žutih‘. Mogu reći da smo se gotovo dvije/trećine svega već dogovorili tadašnji direktor kluba i ja (Edo Blažević, nap.a.), ali moj tadašnji poslodavac mi je digao zabranu (Košarkaški savez Brazila čiji je bio izbornik, nap.a.) - prisjetio se Petrović događaja prije nego što je Mile Karakaš imenovan trenerom Splita, piše Slobodna Dalmacija.

- Nisam tako uspio zatvoriti čarobni krug četiri najjače hrvatske momčadi i zbog toga mi je žao. Druga stvar koja me povezuje sa Splitom su rijetke situacije u kojima sam dobio ovacije kao trener, a to je bilo po završetku utakmice Hrvatska – Brazil u Spaladium Areni. To je zaista bilo nešto posebno – ispričao je Petrović.

A kasnije se još i prisjetio.

- Moja prva utakmica kao igraču izvan Šibenika bila je na Gripama kada sam imao 13-14 godina.

Aktualnom sportskom direktoru HKS-a ovo je po svemu sudeći posljednja utakmica na klupi u svojstvu trenera/izbornika.

- Vrlo vjerojatno jest, ali povijest me naučila nikad ne reci nikad. Pred nama u Savezu je ozbiljan zadatak, a moje je da se prihvatim struke. Znaju svi da je tu već bilo dosta aktivnosti. Sada očekujem da kroz mjesec-dva i dugoročno riješimo pitanje izbornika. Još uvijek imam energije, ali na kratke relacije. Kada shvatite da ste jedan od najstarijih trenera tu... Mislim da klupska klupa više apsolutno ne dolazi u obzir. Bio sam trener Cibone, Zadra i Cedevite. Nedostaje mi ta klupa ‘žutih‘. Zato smo tražili da imamo pravo odabira klupe, iako je FIBA-ino pravilo da je klupa domaćina od zapisničkog stola lijevo. Mi smo tražili drugu klupu, od zapisnika desno, Splitovu – ispričao je Petrović kako će vjerojatno tako ipak ‘sjesti na klupu Splita‘.

image
DAVOR PONGRACIC

Očekuje se i dobra podrška s tribina.

- Ono što Split radi u zadnja dva mjeseca, kada su se stabilizirali, vidi se na svim razinama. Atmosfera se diže, a vide se i velike preinake u dvorani. Bez obzira na to što nisu bili na završnici Kupa, u zadnjih mjesec dana Split izgleda najbolje od četiri naša najbolja kluba. Siguran sam da će dvorana biti puna. Voljeli bismo igrati u ambijentu u kojem Split igra u zadnje vrijeme, da završimo ovaj prozor na najbolji mogući način. Vjerujem da će tu biti i jedan od mojih najboljih prijatelja, navijač ‘žutih‘ iz Primoštena – najavio je Aco.

Torcida Primošten?

- I to ona autohtona! - naglasio je Petrović.

Nekako je Austrija, nezasluženo, malo ipak pala u drugi plan. Ta utakmica Hrvatskoj stiže nakon teškom mukom izborene pobjede u Fribourgu nad Švicarskom.

- Austrija je promijenila koncept momčadi i način igre. Dva krucijalna igrača Bogić Vujošević i startni centar Jozo Radoš nisu tu, ali došla su dva još bolja igrača, Rašid Mahalbašić koji s pozicije petice sve kreira, drugi je playmaker momčadi, te Luka Brajković, suigrač našeg Tonija Nakića kod Veljka Mršića koji u zadnje vrijeme počinje u petorci Breogana. Tko počinje u španjolskoj ligi ima kvalitetu. Ova Austrija je kvalitetnija od one iz studenog, ali to apsolutno ne mijenja naše pozicije. Želimo odigrati kvalitetnu utakmicu, a kako igramo sat kasnije u odnosu na Švicarsku i Poljsku bit ćemo upoznati s tim rezultatom – kazao je Petrović.

Najavio je kako će na svojim Gripama za reprezentaciju debitirati Lovre Runjić kao i još jedan koji je u Splitu doma, bivši igrač Zadra Tomislav Mihael Buljan.

- U startu sam svim igračima rekao da će svih 15 pozvanih igrača za ovaj prozor osjetiti utakmice. Sva trojica igrača koji su bili izvan zapisnika u pobjedi u Švicarskoj Runjić, Buljan i Tomislav Ivišić bit će u rosteru od 12 igrača. Željeli smo izaći ususret Jordanu koji je ostao u Švicarskoj, morao je proći liječničke preglede u novom klubu kako bi mogao odigrati prvu utakmicu (potpisao je za francuski Elan Chalon, nap.a.). Večeras ću nakon zadnjeg treninga koju ću dvojicu ostaviti izvan zapisnika – naglasio je Petrović.

Kao kapetan momčad će na svojim Gripama povesti najbolji igrač Splita ove sezone Dominik Mavra.

- Dobro je za sve da malo osjetimo atmosferu na Gripama, da razbijemo monotoniju Draženovog doma. Svima će biti gušt, gledateljima i nama na terenu – kazao je Mavra. A ubacio se Aco u šali.

- Kapetan je jedini siguran za nastup, za ostale ćemo vidjeti!

Mavra je potom istaknuo koliko je dobro da mlađi igrači osjete rad s takvim trenerom. A onda je opet Aco poentirao.

- Jutros sam na doručku rekao igračima da imam samo jednu želju. Cijelu karijeru, 33 godine sam uz aut liniju, uz puno nervoze. Želio bih i ja jednom mirno ogledati utakmicu, da pobijedimo u dobroj atmosferi!

Mavra je kapetanski upozoravao, pa pozvao navijače.

- Većina njihove igre ići će preko Mahalbašića. Na visokom nivou igra već godinama, njemu ćemo se najviše morati posvetiti, ali mislim da će većina toga ipak ovisiti o nama. Ne možemo ponoviti onako lošu napadačku utakmicu kao u Švicarskoj (pobjeda 64:56, nap.a.). Iznenadio nas je i kriterij suđenja, bio je više rukometni nego košarkaški. Shvatili smo da ih moramo ‘prebiti‘ da dobijemo utakmicu. Nadamo se da će nam se u ovom susretu vratiti i napadačka strana. Pozivam sve navijače da dođu, u ovoj dvorani nije se igralo 25 godina.

U prvom susretu s Austrijom u studenom u Grazu u 100:75 pobjedi Hrvatske Roko Badžim ubacio je 23 poena, a trice je gađao odličnih 7/9.

- Dobro mi je sjela Austrija taj zadnji put, nadam se da će ponovno. Sada su u drugačijem sustavu, sigurno su jači na unutarnjim pozicijama nego na našem prošlom susretu. Na Mahalbašića ćemo moramo staviti fokus – rekao je Badžim. Bivši igrač Šibenika, Cibone, danas je član turskog Konyaspora. No, tada Živko nosio je žuti dres. Trčao je po dvorani nakon tatinih utakmica.

- Sjećam se ove dvorane. Ne sjećam se baš toga, ali jesam trčao sam ha, ha.

Linker
27. srpanj 2024 02:04