Aco Petrović

 DAMIR KRAJAC Cropix
REAKCIJE NAKON PORAZA

Aco: Sve se odlučilo u te dvije sekunde! Da sam imao jednog igrača, sve bi bilo drugačije...

Hrvat na klupi Poljske ostvario veliku pobjedu: ‘Bilo je prekrasno u Zagrebu! Sretan sam...‘
Piše: Andro PolićObjavljeno: 13. studeni 2022. 23:19

Izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Aco Petrović nakon zagrebačkog poraza od Poljaka reći će:

- Nekih 32, 33 minute bili smo u utakmici, ali dvije sekunde su odlučile utakmicu. Otvorili smo zadnju četvrtinu s puno promašenih otvorenih šuteva, to je trenutak u kojem smo mogli otići na prednost. Nismo koristili prekršaje da spriječimo njihovu tranziciju, to je razlog zašto nismo imali izjednačeniju utakmicu na kraju. Imali smo otvoren šut za vratiti se na minus tri, ali nismo uspjeli. Čestitke Poljskoj, možemo biti ponosni, ali nismo izašli na kraju s pobjedom.

Kako je to teklo?

- U nekoliko navrata nismo otišli na plus četiri ili plus šest na veću razliku. Početak treće četvrtine malo nas je poremetio niz promašaja od igrača koji su dobri šuteri, obrambena tranzicija nas je koštala kada nas je umor stigao. Tri napada zaredom primili smo devet poena, nismo imali prekršaje na semaforu tada, ali nismo ih zaustavili u tim trenucima. To je razlika igrača koji su bili četvrti na Eurobasketa i igrača koji su prvi put stigli na veliku scenu.

Kako ocjenjuje period ovoga okupljanja?

- Prekratak je ovo period bio, tri treninga, pripremiti sve ono kako bi odgovorili kvalitetno. Treba puno više rada i strpljenja, kada smo imali dubinu dolazili smo do sjajnih pozicija za šut, ali u par navrata smo se znali izgubiti u njihovoj obrani s usmjeravanjima. To je činjenica da Poljska ima gotovo čitavu momčad u procesu već tri mjeseca, to je nastavak onoga što su radili u pripremama za Eurobasket. Teško je to sve pohvatati u ovako kratkom periodu za nas, mi smo dolazili u dobre situacije, te lopte nisu ušle. Perković je imao priliku za smanjivanje rezultata na minus tri, što bi značilo da bi se sve odlučivalo u zadnje dvije utakmice idućeg prozora.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Nedostajao je jedan igrač...

- Da smo imali na primjer Karla Matkovića onda bi to bila druga priča. Međutim, uz sve probleme, imate pogođenih sedam otvorenih šuteva, i s druge strane sedam promašenih otvorenih šuteva, na primjer. Taj detalj je prevagnuo na poljsku stranu. Nažalost, kroz tri ili četiri otvorena šuta, to bi bila sasvim druga priča. Na otvaranju treće četvrtine bismo ušli u kvalitetniji ritam da smo pogodili, bili smo pomalo frustrirani i suđenjem, kada sviraju neke odluke na jednoj strani, a na drugoj strani ne, onda to smatrate nekim neravnomjernim prikazom.

Borna Kapusta, jedan od hrvatskih organizatora igre dodaje:

Teška utakmica, čestitam Poljskoj i to je to. Dogodio nam se pad u zadnjoj četvrtini. Nismo zabijali naše priilike, a s druge strane smo primali. Uvijek sam razigravao, uvijek sam volio više asistencije. Igrao sam na nižoj razini, nisam igrao ABA ligu i nisam bio pod povećalom. To se sad dogodilo u Ciboni i nadam se da ću nastaviti dobro i u klubu i reprezentaciji.

A ovo su riječi Igora Miličića, hrvatskog trenera na klupi Poljske:

- Moji igrači se nisu slomili kada je Hrvatska igrala jako dobro. bilo je prekrasno igrati pred punom dvoranom u Zagrebu, ali to je još veća pohvala mojim igračima jer su pokazali psihičku snagu i odigrali dobro u ovakvoj atmosferi. Hrvatska je igrala dobro, ali mi smo počeli pogađati trice. Jako teška utakmica u prelijepoj atmosferi u prepunoj dvorani. prije utakmice smo razgovarali s Petrovićem i rekao je da je svaka pobjeda važna, jer ne znamo što znače ove pobjede i kakva će biti situacija dalje. Sretan sam jer je moja mlada ekipa u ovakvoj atmosferi reagirala zrelo kada je Hrvatska igrala dobru košarku. Dobrom obranom smo otvorili tranziciju i priveli smo utakmicu sigurno kraju.

Zadovoljan je putem kojim Poljska ide...

- Uvjeren sam da je put koji smo počeli prije godinu dana, kada smo dali priliku mladim igračima uz one nešto starije, igrači se dižu na veći nivo i razvijamo se kao momčad. cijelo vrijeme tvrdim da se ti igrači mogu dobro razvijati samo uz pobjede, a taj mentalitet nosimo još od priprema za Eurobasket i kroz taj turnir, igramo sa samopouzdanjem. Srce je igralo brže i jače jer sam u Hrvatskoj. Jučer smo bili u Draženovom muzeju, odmah su se vratila sjećanja iz djetinjstva kada sam došao u dvoranu. Sretan sam jer je bila puna dvorana, vjerujem da će to sve biti i bolje i da klubovi igraju u ovakvim atmosferama jer je to gotovo normalno u poljskoj ligi.

Za kraj, malo komplimenata na račun domaćina...

- Ona Hrvatska ljetos od koje smo izgubili, sa Bogdanovićem, Zupcom i Šarićem, bila je jedna od favorita za medalju na Eurobasketu, ali i ova mlada momčad igra s tolikom energijom i obje te momčadi imaju svoje vrline. Kada bi se to nekako spojilo, onda bi to bila vrhunska situacija za Hrvatsku.

Linker
23. travanj 2024 01:23