SN/ Arhiva
OPTIMISTIČAN PRISTUP

AMERIKANAC PREDVODI TUNIŽANE 'Naravno da mislimo da možemo Hrvatske u polufinale'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 06. srpanj 2016. 16:12

Michael Roll je Amerikanac, najzvučnije ime koje će se Hrvatskoj večeras sučeliti u dresu Tunisa. Nije neobično da reprezentacije danas uzimaju po jednoga naturaliziranog Amerikanca, ali Michaell Roll nije playmaker, on je igrač na poziciji “dva” i “tri”. I riječ je igraču kojega je do Tunisa dovelo prijateljstvo sa Salahom Mejrijem, NBA igračem Tunisa, centru Dallasa, kojega u Torinu nema jer je na operaciji koljena u SAD-u.

Michael Roll imao je tešku zadaću protiv Italije jer je mnogo toga bilo na njemu. No, imao je malo pomoći sa strane. A ni on nije bio oosbit. Italija je sredila Tunis 68:41. Tunis je u nastavku ubacio samo 14 poena, od čega samo dva u trećoj četvrtini...
- Italija je sasvim sigurno znatno talentiranija momčad. Mi smo pokušali igrati što je moguće konkurentnije, pokušali smo usporiti utakmicu. U prvom smo dijelu uspjeli nametnuti svoj ritam, međutim, nismo pogađali, Italija je odradila dobar skautnig. U trećoj smo se četvrtini raspali, Italija je samo to čekala.

Italija će, misli Roll, imati veliku šansu u Torinu i zbog domaće publike.
- Znam koliko znači podrška navijača jer je Tunis lani bio domaćin Afrobasketa. Znate, možda to nije presudno, možda je to samo jedan posto od onih 99 potrebnih za uspjeh, ali i to može presuditi.

Što očekuje u srijedu protiv Hrvatske?
- Opet se sudaramo s boljom momčadi nego smo to mi. Mislim da ćemo još jednom pogledati video onoga što smo radili u prvom poluvremenu protiv Italije i pokušati učiniti nešto slično. I to produljiti na više minuta. Ukupno, počet ću od sebe, morat ću biti znatno bolji nego što sam bio kontra Italije. Morat ćemo znati bolje rješavati neka udvajanja koje je na meni radila Italija, imat ćemo na osnovi te utakmice dobru podlogu za raditi ono što bismo trebali s Hrvatskom.

Što će biti s Makramom Ben Romhdaneom?
- Imali smo nesreću, on se ozlijedio večer uoči utakmice s Italijom, stradao mu je gležanj. On je važan dio naše igre, posebno u napadu jer s njim u igri ću i ja dobiti nešto više slobode. Mi nemamo ni Mejrija, a bez Makrama smo dosta oslabljeni. Nadam se da će Makram u srijedu moći...

Kako ste uopće postali državljanin Tunisa?
- Bio je to dug proces. Uglavnom, poveznica je bio Salah Mejri s njim sam igrao u Belgiji, kasnije i u Španjolskoj. Uspostavili smo kontakt, razgovarao s trenerom Adelom i eto me...

Što uopće znate o Hrvatskoj?
- Kad sam bio u Baskoniji, razgovarao sam o tome s Darkom Planinićem. On mi je nešto rekao. Ne znam detalje, moramo se tek pripremiti za Hrvatsku.

Mislite li da preko Hrvatske možete do polufinala?
- Naravno da mislimo! Ako protiv Hrvatske budemo igrali na način na koji smo igrali prvo poluvrijeme protiv Italije, mislim da ćemo imati šansu. Samo treba odigrati čvrsto. Makrama je još jako boljelo uoči utakmice s Italijom, ali do srijede navečer stanje se može popraviti i vjerujem da će nam on moći pomoći.

Kako vam se čini Hrvatska, je li ista razina kao Italija ili je nešto slabija?
- Meni se čini da je Hrvatska slabija. OK, talentirana je, ali po mojem sudu Italija spada među najbolje reprezentacije svijeta. I pri tome ništa loše ne mislim o Hrvatskoj. I nadam se da možemo biti Hrvatskoj teži suparnik, nego što smo to bili Italiji. Ali za tako što moramo spojiti dva poluvremena, ne samo jedno.

Linker
05. svibanj 2024 00:57