CLAUDIO GRASSI/LAPRESSE/PROFIMEDIA
BITKA ZA EUROBASKET

Bez iznenađenja u Brestu: Hrvatska poražena na otvaranju kvalifikacija, Hezonja ubacio preko 20 poena

Hrvatska košarkaška reprezentacija nije uspjela svladati domaćina Francusku
Piše: SN, Tvrtko Puljić iz FrancuskeObjavljeno: 23. veljača 2024. 22:23

Francuska - Hrvatska 73:61 (15:14, 20:16, 22:14, 16:17)

BREST - Brest Arena. Gledatelja 5000. Suci: Liszka, Proc (oba Poljska) i Karabilecen (Turska).

FRANCUSKA: Francisco 2, Luwawu-Cabarrot 15p, 4s, 3il, Albicy 8p, 4a, Yabusele 11p, 5s, Poirier 5p, 5s, 3a, Risacher, Lessort 10p, 3s, Cordinier 3p, 6s, 3a, Hoard, Inglis 6p, 4a, Strazel 12, Lacombe 1.

HRVATSKA: Perković, Filipović 3p, 3s, Smith 13p, 3a, 3il, Kapusta 5s, 3a, 3il, Hezonja 22p, 5s, 3a, Vraneš 4p, 3s, Badžim, Branković 4, M. Drežnjak 3il, D. Drežnjak 5p, 3s, Marić 4p, 3s, 3il, Nakić 6p, 5s.


Hrvatska je poražena na startu kvalifikacija za Eurobasket. Francuska je potvrdila ulogu velikog favorita i svladala je Hrvatsku sa 73:61, a kako smo još na dvije minute do konca bili na minus sedam (59:66), mogli smo barem izgubiti komotnije, iako na kraju dana to i nije presudno. Hrvatska je uspjela držati skok s Francuzima, čak ih i nadskakati (35:34), ali smo ostali na tek 7-26 šutu za tri poena. Iako smo patili, uspjeli smo svezati Francusku na 73 poena, što je jako dobro, ali naš problem je bio napad. I tako je Josip Sesar u 13. utakmici na klupi Hrvatske upisao i svoj prvi poraz kao izbornik.

Josip Sesar odlučio se krenuti kontra Francuza s postavom u kojoj su bili Goran Filipović, Jaleen Smith, Mario Hezonja, Toni Nakić i Danko Branković. Toni Nakić je ispao odabir za uvod u utakmicu na poziciji krilnog centra s obzirom da mu u nedavnom okršaju Breogana za koji Nakić igra i Reala u u okviru ACB lige, Guerschon Yabusele nije radio prevelike probleme. Od 24-godišnjeg Šibenčanina se, pak, očekivalo, kako je dosta brži od Francuza s NBA iskustvom, da bi u našem napadu mogao stvarati prednost.

Uostalom, Mario Hezonja je na sebe uzeo na sebe čuvanje moćnog Yabuselea od prvog podbacivanja.

U uvodnih deset minuta Hrvatska je otupila pritisak, držala je Francuze u egalu, iako se Mario Hezonja upisao iz igre tek u desetoj minuti, kada je odškolovao navodnog prvog picka nadolazećeg drafta Zaccharieja Risashera. Radio je u našoj igri na početku pick and roll s Dankom Brankovićem i nekako smo odlijevali fizičkoj atletskoj moći Francuza.

Kad smo uspostavili nekakav niži ritam utakmice, pokušali smo još više usporiti, pa je od početka druge četvrtine stigla zonska obrana u Hrvata. Ona, pak, nije dugo trajala jer smo primili trice Luwawua-Cabarrota i Strazela iz dva kornera, a naš šut za tri poena ostajao je na obručima. I tu se Francuska odvojila, stigla je na 25:18 u 16. minuti. A onda i na 32:21 u 18. minuti, iako je u međuvremenu Goran Filipović ubacio šut za tri poena.

Francuzi su odlučili u završnici prvog poluvremena pritisnuti našu organizaciju napada, pritisnuti prijenos lopte i tu smo pogubili konce. Opet smo pokušali zonom, a kaznio nas je Yabusele s visokog posta za 35:21. Vezane trice Tonija Nakića i Jaleena Smitha opet su nas spustile ispod deset (27:35). Onda je nakon minute odmora Mario Hezonja ishodio tri slobodna bacanja za 30:35 na poluvremenu.

Hrvatska je do velikog odmora primila samo 35 poena, unatoč hendikepu u atleticizmu i snazi. Zaostajali smo zbog toga jer nismo imali napadački ritam, nikako ga nismo mogli uloviti. S obzirom da smo da smo gubili 21:35, a da smo s 9-0 zaključili poluvrijeme bilo je to nešto što je davalo nade za nastavak. Šut za tri nam je bio tek 4-15, ali smo zato držali skok, imali smo 16 skokova, Francuzi 15. Patili smo i zbog 11 izgubljenih lopti, posebno se nismo snašli na agresivnost na vanjsku liniju u drugoj četvrtini. Svakako, imali smo i velike rezerve u poenima Marija Hezonje, koji je do odmora pogodio tek jednu loptu iz igre. Ono na što nismo računali jesu deset poena Matthewa Strazela, momka koji nema ulogu u Monacu u Euroligi, ali igra jako dobro u francuskom prvenstvu i Vincent Collet mu je osnovu toga dao šansu, koju je ovaj zgrabio sa šutom 4-4 za samo sedam minuta prvog dijela.

Po istom modelu se nastavilo drugo poluvrijeme. Opet je iscurila čista trica Tonija Nakića, Francuzi su kampirali na crti nakon dva faula, jednom na Cordnieru na šutu za tri, a jednom na Yabuseleu, a bar je potonji mogao biti bez slobodnih bacanja. I usput smo izgubili loptu na prijenosu te su Francuzi nakon tri minute loptanja u nastavku bili na 43:30. Sesar je odlučio zaigrati s Hezonjom na četvorci, Vranešom na petici i s oba playa, Kapustom i Filipovićem, uz Smitha kako bi čuvao prijenos lopte. Međutim, kad bi se lopte dokopao Poirier, Vraneš je tu bio nemoćan, pa je uskočio Branković. Nije išlo, nakon trice Luwawua, Francuzi su otišli na 53:39 u 27. minuti. Sesar je pokušao još ubrzati, pa je nova ideja na petici bio Dario Drežnjak. Ništa nije pomoglo, napadački ritam Hrvatska u Brestu nije mogla pronaći i u posljednjih deset minuta otišlo se s prednosti domaćina od 57:44.

Imala je Francuska i najvećih 59:44 na ulazu u posljednji kvartal, da bi Dario Drežnjak s vezanih pet poena spustio na minus osam. Hrvatska je uhvatila ritam, prije svega defenzivni, s petorkom u kojoj je Smith bio na playu, uz Badžima, Hezonju, Nakića i Drežnjaka. Hezonja je na tri minute do kraja promašio trojku i ulaz kod minus devet, a u trećem posjedu na 57:66 Smith je izgubio loptu. Sve smo obranili, četiri puta uzastopno, pa je Smith ipak spustio na 59:66 i dvije minute do posljednje sirene. Ali, nje više bilo mogućnosti za preokret. Francuska je na koncu slavila sa 73:61.

Hrvatska je morala u samo tri dana smisliti neku novu košarku, košarku bez Darija Šarića oko kojega se sve vrtjelo u Istanbulu. Da je s druge strane bio netko manje moćan od Francuza, možda bi se samo obrambenim pristupom nešto izvuklo, ovako nije išlo. Već u ponedjeljak nas čeka Cipar u Rijeci, a tu se pobjeda podrazumijeva. Francuzi će u ponedjeljak u Tuzlu, nadamo se da će biti ozbiljni kao i u Brestu.

ČETVRTA ČETVRTINA

73:61 Yabusele gađa tricu za konačni rezultat.

70:61 Hezonja ubacuje samo jedno bacanje.

70:60 Strazel zabija oba bacanja i vodi Francusku na praktički nedostižnih deset razlike.

68:60 Smith pogađa samo jedno slobodno bacanje.

68:59 Albicy zabija oba slobodna bacanja i donosi Francuzima prve poene nakon više od tri minute.

66:59 Smith za minus sedam!

66:57 Sesar zove timeout, treba nam čudo, no još ništa nije gotovo.

66:57 Hezonja nas vraća na devet razlike.

66:53 Yabusele pogađa sa trice.

63:53 Faul u napadu Lessorta nad Drežnjakom.

61:53 Drežnjak nas sada drži na životu.

61:51 Drežnjak zabija tricu!

61:48 Strašno zakucavanje Lessorta na drugoj strani.

59:48 Smith za minus 11, napokon dva povezana poena košarkaša Hrvatske.

59:46 Nakić sada neometan polaže, Hrvatska treba ubaciti u višu brzinu ako misli ostati u susretu.

TREĆA ČETVRTINA

57:44 Smith je u zadnjem napadu promašio za dva poena, Francuska u zadnju četvrtinu ulazi s +13.

55:44 Suci Smithu dosuđuju nesportsku, no dobit će bacanje zbog prethodnog faula.

55:44 Smith polaže, no situacija će se provjeravati zbog potencijalnog ofenzivnog faula.

53:39 Cabarrot izvrsno gađa s trice za najveće vodstvo Francuske.

50:39 Sjajan prodor i polaganje Hezonje.

47:37 Kontroverzna odluka sudaca, Hezonja je dobio tehničku.

47:37 Sjajna trica Hezonje!

45:34 Poirer jednakom mjerom uzvraća s druge strane.

43:34 Fantastično zakucavanje Hezonje!

43:32 Prvi poeni Hrvatske u drugom dijelu, Vraneš je ubacio otpadak Hezonje.

43:30 Francuska je bolje otvorila nastavak, vratila je dvocifreno vodstvo pa je Sesar primoran zvati timeout.

38:30 Cordinier je ubacio samo jedno od tri slobodna bacanja.

DRUGA ČETVRTINA

35:30 Pogađa Hezonja sva tri bacanja, idemo na predah s minus pet.

35:27 Sjajan potez Hezonje, na samom kraju četvrtine iznudio je tri slobodna bacanja.

35:27 Smith pogađa tricu na samom isteku napada, time-out za Francusku!

32:21 Strazel pogađa tricu, prva dvocifrena prednost na utakmici.

25:21 Filipović pogađa tricu!

25:18 Inglis pogađa slobodna bacanja.

► U našoj skupini E u petak su igrala i dva preostala protivnika. BiH je gostovala kod Cipra i u Nikoziji je uvjerljivo slavila s + 33. Više pročitajte OVDJE.

image
HEIKO BECKER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Heiko Becker/imago Sportfotodienst/profimedia

18:16 Lijepa akcija Francuza, Cabarrot zabija tricu.

15:16 Borbeni Marić sjajno kupi svoj promašaj i zabija pod košem.

PRVA ČETVRTINA

15:14 Imao je Hezonja zadnji napad u četvrtini, ali njegov šut nije bio precizan.

12:12 Hezonja stavlja bacanja za izjednačenje.

12:10 Hrvatska košarkaška reprezentacija dobro stoji u otvaranju utakmice s Francuskom. Trenutno zaostajemo dva poena za Francuzima, ali za sada gledamo kompetitivnu izjednačenu utakmicu.

0:0 Krenula je utakmica u Brestu!

► S obzirom da je u Brest Hrvatska stigla s 14 igrača, dvojicu je Josip Sesar morao 0staviti izvan momčadi. Izbor je pao na Matu Kalajžića, a s obzirom da je ovdje kompletna vanjska linija s istanbulskih olimpijskih pretkvalifikacija, Sesar nije želio mijenjati dobitnu kombinaciju. Izvan momčadi ostao je naš još uvijek najmlađi reprezentativac Roko Prkačin, pa je svoj debi za Hrvatsku u 28. godini dočekao Zadranin Ivan Vraneš, koji je igra odličnu sezonu u Litvi. Kad smo već kod Vraneša, treba dodati da je njemu okruženje Bretanje poznatije nego ostatku reprezentacije. Naime, lanjsku sezonu Vraneš je proveo u Quimperu, momčadi iz gradića na pola sata vožnje od Bresta. (tp)

► Čak je 40 godina proteklo otkako je Francuska posljednji puta zaigrala u Brestu. Brest nije košarkaški grad, njihova košarkaška momčad tavori u trećem razredu francuske košarke, no rukometaši su sasvim solidni, a i Brest Arena je lijepo zdanje, samo deset godina staro.

Ipak, kad je francuski savez objavio da će otvoriti kvalifikacije za Eurobasket baš u Brestu, do ručka su planue sve ulaznice, njih 5.000, a tvrde domaćini da su ih mogli prodati još barem toliko.

Sportske zvijezde ovog grada s oko 130.000 stanovnika su ipak - nogometaši, koji su trenutačno drugi u francuskom prvenstvo, odmah iza PSG-a i love Ligu prvaku. Zanimljivost nogometa i Bresta jest i podatak da je ovdje rođen Gonzalo Higuain, nekada veliki napadač koji je igrao za Argentinu, ali i za Real Madrid, Napoli, Juventus, Milano, Chelsea, a karijeru je prije dvije godine okončao u Miamiju. Naime, Higuainov otac Jorge je igrao za Brest kad se tu, 1987. godine, rodio Gonzalo... (tp)

Linker
05. ožujak 2024 12:12