Veljko Mršić
 LUKA GERLANC/CROPIX Cropix
IZBORILI ‘VIZU‘

Bez Ukića i Rogića na Nizozemsku i Tursku! ‘Idemo uživati, ali i zadržati niz nepobjedivosti‘

Izbornik objavio popis igrača koje za posljednje dvije utakmice kvalifikacija za Eurobasket 2022.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 11. veljača 2021. 16:33

U ponedjeljak će Veljko Mršić okupiti reprezentaciju u Zagrebu i odmah krenuti na put za Istanbul, gdje nas u subotu (20. veljače) čeka Nizozemska, a u ponedjeljak (22. veljače) i domaćin Turska, a s tim će se utakmicama kompletirati kvalifikacijski ciklus za odlazak na Eurobasket 2022. godine. Na koji se Hrvatska, s do sada savršenim skorom 4-0, već plasirala nakon pobjeda u studenom, također u Istanbulu nad Turskom i Švedskom.

I reprezentacija je, s obzirom na siguran plasman, ali i s obzirom na neke objektivne okolnosti doživjela promjene.
U odnosu na onaj ciklus u studenom, sada na Mršićevom popisu nema prva dva playa, Roko Ukić dobio je poštedu, a Roko Rogić rupturu, pa ga u sljedeća četiri do šest tjedana neće biti na terenu. U odnosu na popis iz studenog nema niti Ivana Ramljaka, koji je zadobio ozljedu ramena.

Nova imena na popisu

Novi ljudi na popisu u odnosu na studeni su povratnik u ove kvalifikacijske popise Jakov Mustapić, kao i Toni Perković, a novo ime, čovjek koji bi jedni trebao imati debi u Istanbulu sljedećeg tjedna jest Goran Filipović, 25-godišnji play, koji je lani bio nositelj Širokog, a od ljeta igrač rumunjeke Craiove.

- Imali smo dosta problema slažući reprezentaciju za ovaj ciklus - počeo je Mršić koji je stoga morao posegnuti za novim idejama.

- U reprezentaciji je Goran Filipović koji je igra u Rumunjskoj jako dobro, a lani je Širokom bio lider momčadi, pa tu želim provjeriti što se s njim može dobiti. Na popisu je i Jakov Mustapić, koji igra jako dobro za tuzlansku Slobodu, gdje mu je trener i moj pomoćnik Damir Mulaomerović, koji kaže da je Mustapić jako napredovao u ovoj sezoni, što govore i njegove brojke, u prvenstvu BiH je na 18 poena, sedam skokova i šest asista. On također može participirati i na poziciji playa, zajedno s Mavrom i Filipovićem. Povratnik u krug reprezentativaca je i Toni Perković, koji je u zadnje vrijeme popravio formu.

Mršić je otkrio i još jedno ime o kojemu je razmišljao.
- Želio sam pozvati Lea Menala, koji igra talijansku A-2 ligu za Stella Azzuru i igra jako dobro, a riječ je o momku koji je 2002. godište. No, ispalo je da je pozitivan na Covid, pa sam morao odustati od te ideje.
S obzirom da nema prva dva playa, puno toga će biti u rukama Dominika Mavre, pa su ove dvije utakmice u Istanbulu i prava prilika za zadarskog playa da se razmaše u reprezentativnom okviru. Pa, i izbori šansu za biti dio one reprezentacije koja će u Splitu početkom srpnja tražiti plasman na Igre.
- Dugo je još do tada. Uvijek je dobro imate u reprezentaciji trećeg playa, u slučaju da se nešto s prva dva playa dogodi, ne daj Bože neke ozljede i treba gledati u smjeru tko će biti to treće ime koje će se iskristalizirati uz Ukića i Rogića.

‘Dati sve od sebe i uživati‘

Što se tiče samog balona u Istanbulu, ovoga puta se neće igrati u Sinan Erdem Areni, već će Turci ugostiti skupinu u dvorani Bešiktaša.
S obzirom na prorijeđenu momčad, što Mršić uopće očekuje od ove dvije utakmice?
- Idemo dati sve od sebe i uživati u vremenu koje ćemo provesti zajedno. Sasvim je sigurno da ćemo u obje utakmice ući sa željom da zadržimo niz nepobjedivosti - završio je izbornik, kojega do reprezentativnih obveza očekuje i finale Kupa u subotu na klupi Zadra.
Inače, u našoj skupini mi smo sigurni za prolaz, ali sve ostale reprezentacije imaju šanse za proći dalje, a koliko su Turci ozbiljni - jer ako izgube u subotu od Švedske već su ispali - dokazuje i da su otkazali prvenstveno kolo ovoga vikenda.

Mršićev popis

Dominik Mavra (Zadar)
Goran Filipović (Craiova)
Filip Krušlin (Sassari)
Jakov Mustapić (Sloboda)
Mateo Drežnjak (Cibona)
Antonio Jordano (Zadar)
Pavle Marčinković (Split)
Toni Perković (Split)
Željko Šakić (Saratov)
Roko Prkačin (Cibona)
Tomislav Gabrić (Astoria)
Miro Bilan (Sassari)
Antonio Vranković (Split)
Marin Marić (Split)

Linker
25. travanj 2024 10:58