TOM DUBRAVEC/CROPIX
KAPETAN ZA SN

Bogdanović izdvojio dvojac od kojeg očekuje da nas nosi ovoga ljeta: ‘Donijet će nam puno, puno toga...‘

‘Ma ja sam tu, ali oni su mladi, mlađi od mene‘, govori naš najbolji košarkaš
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 15. lipanj 2022. 15:16

Bojan Bogdanović će se nakon prošlog ljeta, kad se nismo uspjeli kvalificirati na Igre u Tokiju, opet zaigrati za Hrvatsku. Na popisu je izbornika Damira Mulaomerovića, s njim je u svakodnevnom kontaktu, trenira individualno i priključit će se reprezentaciji 27. lipnja, kada će Ivica Zubac i on, ali i svi ostali NBA igrači po drugim reprezentacijama, dobiti dopuštenje za zajedničke treninge.

Bit će to prvo okupljanje reprezentacije ovog ljeta, jer slijedi i ono u kolovozu kad će se spremati, nadamo se, početak drugog kruga kvalifikacija, onda i Eurobasket, prvo veliko natjecanje na kojemu će Hrvatska biti nakon pet godina.

Znate već tu priču, situacija je takva da Bojan Bogdanović, naš najbolji igrač i kapetan ove vrste u svojim najboljim godinama između 28 i 33, nije mogao zaigrati niti na jednom velikom natjecanju. Promašili smo SP u Kini, promašili smo Igre u Tokiju, Eurobasketa u međuvremenu nije bilo...

Dragocjeno iskustvo

Kako s reprezentacijom nije postigao ono što mu je najveća igračka želja, kako se nije popeo niti jednom na postolje - a o tome ne samo on, nego i cijela generacija ili bolje je reći generacije hrvatske košarke maštaju - Bogdanović se još uvijek ne predaje. I bit će tu i za kvalifikacije na koncu lipnja i početku srpnja, jer ako ostanemo bez šanse za zaigrati SP, nećemo moći niti na Igre u Parizu. Jednim kiksom ostat ćemo bez dva velika natjecanja. Sljedeći Eurobasket je 2025. godine kad će Bogdanović imati 36. Brojevi su neumoljivi, pa vam je i iz njih manje-više sve jasno.

image

Mario Hezonja i Bojan Bogdanović

TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

No, ajmo po redu. Damir Mulaomerović je objavio uži popis, Bojan Bogdanović je kao prvi među jednakima na njemu...

- Nismo opet kompletni i od toga treba krenuti, jer na ovom popisu nedostaje četiri, pet igrača koji bi bili ili u petorci ili u ozbiljnoj rotaciji. Što znači da ćemo biti dosta oslabljeni, ali opet se nadam da bi u onom terminu u kolovozu svi manje-više mogli biti na broju, tada bi to trebalo biti nešto drugačije.

Dario Šarić je procesu oporavka od operacije koljena i nije igrao cijelu sezone, Kruno Simon je bio na artroskopiji meniska i propustio je završnicu sezone, a bit će spreman za ozbiljnije napore tek od kolovoza, dok je sada otkazao i Filip Krušlin zbog problema sa stopalom, iako je zaključio na terenu posljednju sezonu u Sassariju...

- Sve je to točno, ali opet na ovom popisu je i dosta momaka koji su sredili Švedsku. Postoji tu kvaliteta, imamo dosta igrača koji su već prikupili dragocjeno iskustvo.

image
ALEX GOODLETT/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

I svi će oni već od danas biti u pogonu na pripremama u Opatiji. Na njima će se momčadi priključiti tek tri dana uoči ogleda u Ljubljani Bojan Bogdanović i Ivica Zubac. Što se uopće može napraviti u ta tri dana do podbacivanja u krcatim Stožicama?

- Pa, realno je da se tu i ne može tko zna što napraviti. Mogu se naučiti akcije, usvojiti kretnje, ali za neko preveliko uigravanje doista neće biti vremena.

Radit ću samostalno

Do tada će Bojan Bogdanović morati raditi individualno, kako bi fizički bio u top izdanju.

- Da, radit ću samostalno, doduše, već sam u treninzima neko vrijeme. No, jedno je trenirati sam, nešto su drugo treninzi pet na pet koje neću imati do 27. lipnja. Što je tu je, nastojat ću biti u što je moguće boljoj formi. Iako je jasno da su jedno treninzi, nešto sasvim drugo utakmice.

Ipak, ako ste u prethodnim redovima mogli iščitati poslovični Babin pesimizam, sljedeći redovi bi vas mogli ohrabriti. Jer, Bogdanović je svjestan da će reprezentacija koja će zaigrati kontra Slovenije i Finske biti bolja od one koja je nastojala pronaći put do Igara lani u Splitu. Mario Hezonja iza sebe ima sjajnu sezonu u kojoj je bio nositelj Uniksa, vraća se u reprezentaciju nakon četiri godine Ivica Zubac, a on je u te četiri godine postao ozbiljan NBA igrač.

- Slažem se, to nije razlika, to je ogromna razlika. Uostalom, očekujem od Marija i Ivice da ovo ljeto nose naše ambicije.

image

Mario Hezonja

MAKSIM BOGODVID Sputnik Via Afp

Bez obzira na Bojana Bogdanovića?

- Ma ja sam tu, ali oni su mladi, mlađi od mene, donijet će nam puno, puno toga...

Očito je kapetan pun povjerenja u dvojica suigrača.

- Ivica je kroz ove godine otkako nije bio u reprezentaciji stigao do toga igra važnu ulogu u NBA ligi, u momčadi koja igra playoff i hrvatska javnost, navijači do sada nisu bili u mogućnosti vidjeti ga u nacionalnom dresu na ovoj igračkoj razini na kojoj je sada. S druge strane gledao sam dosta Marijevih utakmica ove sezone i on je posve sazrio, igra sve bolje i bolje, racionalnije, napredovao je, ojačao je i premda je bio s nama i proteklo ljeto, mislim da nema diskusije kako je Hezonja sada puno bolji igrač nego je to bio ljetos.

image

Ivica Zubac

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA

Povratak Gorana Dragića

Kapetan je u stalnom kontaktu s izbornikom, a i Damir Mulaomerović je novost u odnosu na prošlo ljeto?

- Mula je bio s nama i lani, tako da ga svi znamo. Uostalom, svi znamo kakav je prgav igrač bio, a ima tu pozitivnu drskost i kao trener. Bili smo zajedno, razgovaramo na dnevnoj bazi, bili smo cijelo vrijeme u kontaktu i dogovorili što je najbolje izvući s tim NBA pravilom po kojem možemo Ivica i ja biti zajedno s momčadi samo posljednja tri dana. Tu smo, zajedno smo, suradnja je bez greške...

OK, ajmo sada malo o Sloveniji. I Luki Dončiću. Uostalom, upravo su Dallas i Dončić izbacili Jazz i Bogdanovića iz ovogodišnjeg NBA doigravanja. Pri tome je Bogdanović u toj seriji čuvao Luku Dončiću. Što je izvukao kao pouku od tih muka?

- U svakom slučaju treba pripremiti nekoliko vrsta obrana za Dončića. I s time će ga biti gotovo nemoguće ukrotiti, jer on je s napadačke strane u samom vrhu najboljih na svijetu. Sjajan na dodavanjima, a opet vrhunski skorer. Možemo nastojati limitirati njegove postotke šuta, stvoriti situaciju da mu ne bude lako asistirati, spriječiti tu lakoću protoka lopte koju on uspostavlja. Sada se vratio, barem za našu utakmicu i Goran Dragić, stoga će Slovenija biti dosta jača.

S obzirom da je Dončić u posljednjim godinama stalno na lopti, bilo u reprezentaciji, bilo u Mavsima, s obzirom da je u svakom napadu kod njega 15-tak sekundi lopta, a Goran Dragić također teško može igrati bez lopte, koliko će im trebati za uigravanje, jer i oni neće biti zajedno s momčadi do tri dana uoči dolaska Hrvatske?

- Po meni će im dolazak Gorana Dragića biti samo prednost, jer tu je riječ o toliko dobrim igračima da je bespredmetno pričati o tome kako će se snaći neki od njih dvojice kad lopta bude kod drugoga. Uostalom, žele do pobjede protiv nas, napravit će sve da do nje dođu, a s tom mišlju se i Gogi Dragić vraća u reprezentaciju.

image

Bojan Bogdanović i Luka Dončić

TOM PENNINGTON Afp

Celticsi nisu iznenađenje

I dok se zahuktavaju reprezentativne priče ovoga ljeta, NBA finale ulazi u završnicu. Warriorsi vode 3-2 u seriji Celticsima. Je li Bogdanović očekivao uopće Celticse u velikom finalu?

- Pa za mene to i nije neko veliko iznenađenje. Oni su nakon početnih problema ove sezone zaigrali sjajnu košarku i moram reći da mi je drago što Celticsi s Istoka ušli u finale. A ova peta utakmica koja je otišla na stranu Warriorsa mogla bi biti i ključna.

I za kraj Utah Jazz, s kojim Bogdanovića još veže ugovor za sljedeću sezonu, više nema Quina Snydera na klupi. Nakon osam sezona u Jazzu, trener koji je bio i Salt Lake Cityju kad se dovodio Bogdanović napustio je klub...

- E, to me je već pomalo iznenadilo. Mislio sam da će Quin ostati trener, jer je radio dobar posao, on je jedan od najsvestranijih i najpedantnijih trenera na svijetu u košarkaškom smislu, pa me iznenadilo što više neće biti na klupi Jazza.

Međutim, prije nego se bude pozabavio novim NBA avanturama, Bojan Bogdanović je posve okrenut reprezentaciji. Dugo ljeto je pred njim, prvo kvalifikacije, onda i Eurobasket. U međuvremenu, Bogdanović će dočekati i prinovu. Ljeto koje nikada neće zaboraviti, ljeto u kojemu bi se, nada se, mogle napokon složiti sve kockice.

Linker
27. travanj 2024 00:46