Bojan Bogdanović

 Lapresse/Ddp Usa/Profimedia
A SADA - BERLIN!

Bogdanović otkrio je li namjerno promašio famozno bacanje, Mulaomerović: Srbija? Pa šta, igrali bi i to!

Do polufinala ne možemo naletjeti na nikog od glavnih favorita: Srbiju, Sloveniju, Grčku...
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 08. rujan 2022. 17:27

Baš onoliko koliko je trebalo za biti treći, u trenutku kad je okončala utakmica Hrvatske i Ukrajine, s pobjedom Hrvata od 90:85 zaključili su naši košarkaši uvodnu skupinu Eurobasketa u Milanu. Idu prema Berlinu sa spoznajom da su upisali pobjede nad Britancima, Estoncima i Ukrajincima, bili blizu Grcima i sami se pobijedili u sudaru s Talijanima.

Kazat će Bojan Bogdanović, kapetan Hrvatske, nakon utakmice u petak, "sve je to skupa bilo za ocjenu 3,5". Damir Mulaomerović se složio. U jutro petka će povesti reprezentaciju prema Berlinu, a u nedjelju nas čeka meč osmine finala. Kad je završila utakmica u četvrtak, nismo još znali protivnika.

Ali, je Hrvatska iza sebe ostavila 40 minuta koje je posve kontrolirala, u kojima nije gubila glavu niti kad i Ukrajina nešto povela. Bila je ovo pobjeda na iskustvo. - Kao Grci iz najboljih dana. Ako niste htjeli dobiti osam i više, onda ste odigrali baš kako treba za dobiti do osam razlike - smijali su se grčki novinari.

I da, Bojan Bogdanović je šutirao slobodno bacanje za plus osam na 27 sekundi do sirene, ali nije ga pogodio. Posve ozbiljan, bez da je promijenio izraz lica, kasnije je kazao... - Želio sam zabiti.

Ali, nije. I ostalo je na kraju plus pet.

Hrvatska je ovoga puta u prvom dijelu odigrala bolje nego u prethodne četiri utakmice. Uostalom, o tome će ponešto reći i samo tri izgubljene lopte i dva dopuštena napadačka skoka protivniku u prvom dijelu. Imali smo u 13. minuti i 30:21, pa u 17. i 41:29, Bogdanović je bio razigran, ali poticaj s klupe dao je Dominik Mavra.

image

Dominik Mavra

Lapresse/Ddp Usa/Profimedia

Mavra je odigrao svoje najbolje minute za reprezentaciju, jer je u nepunih devet minuta u prvom poluvremenu ubacio 11 poena. Ukrajinci se brane dubokim zoniranjem, Mavra je nakon središnjeg picka probijao reket i hrabro poentirao. Ostalo je obavila obrana, koja se kockala s Herunom, ali je Bogdanović načeo Svvatoslava Mihaljuka, a onda ga je dokrajčio Ivan Ramljak. Doduše, opet smo brzali na koncu poluvremena, pa je Ukrajina stigla na samo minus tri na velikom odmoru (42:45).

Trebalo je još držati dvadeset minuta za miran put u Berlin. I naši su to igrači učinili. Bogdanović je davao napadački ritam, ali kad je Jusuf Sanon donio energiju Ukrajincima, pa je uz neke naše lošije minute, Ukrajina i povela do konca treće dionice (65:67), posljednjih deset minuta postavilo je ipak stvari na svoje mjesto.

Ramljak je naganjao Mihaljuka, a usput je naš ‘ministar obrane‘ stavio i tricu, ali to nije bila jedina naša u zadnjem kvartalu. Jer, dva je puta iz picka pogodio Kruno Simon, "doktorski", kasnije će reći Mulaomerović, još jednom Bogdanović i ušli smo u mirnu završnicu. Dovoljno mirnu, dovoljno strpljivu za dobiti, ali ne baš previše...

Zapravo, ako ćemo sa strane, cilj je bio zaključiti Milano kao treći, jer to bi značilo igrati s drugim iz praške skupine, a dalje u ždrijebu bi nas čekao pobjednik okršaja osmine finale između Litve i Španjolske. Prevedeno, kako je to izgledalo u četvrtak popodne, do polufinala ne bi u ždrijebu naletjeli na nikoga od glavnih favorita, niti na Sloveniju, niti na Srbiju, niti na Grčku, čak niti na Njemačku ili Francusku...

Damir Mulaomerović je ovako sve vidio.

- Svaka čast momcima, jer ovo je bila teška utakmica, peta u sedam dana. Bio je tu i umor, a imali smo i imperativ pobjeda, jer smo željeli uzeti, vjerojatno treće mjesto. To je ono što smo željeli. Bilo je dobrih stvari, ukazali su se Mavra i Raljak. Reprezentacija je skup najboljih koji se moraju žrtvovati. Mogli smo na poluvremenu imati i veću prednost, ali Ukrajinu se ne smije podcijeniti, jer dobila glatko Italiju. Potrošili smo se na Mihaljuku, prvo Bogdanović, onda Ramljak, pa je tu bio i Mavra s kreacijom. U zadnjoj četvrtini i kad smo gubili četiri razlike, a mi smo znali takve utakmice gubiti, sada smo se bez problema vratili. Tu je bio i doktor Kruno Simon, Babo je odigrao kapetanski, Zubac i Matković su zatvarali reket i možemo biti zadovoljni.

image
Lapresse/Ddp Usa/Profimedia

Nije još tada Mulaomerović znao s kime ćemo igrati u osmini finala.

- Bez obzira tko nam dođe na suprotnu stranu u nedjelju, ja sam optimističan. I da smo izgubili, bio bih takav. A ako ciljate na tu neku utakmicu sa Srbijom, igrali bi i nju, pa što. Dobra nam je situacija, treba uživati, igrati...

Onda je ocijenio cijeli milanski turnir.

- Dobili smo tri utakmice, a izgubili smo od dvije dobre reprezentaije na loptu, dvije. Ocjena? Složio bih se s Bogdanovićem, ako je rekao da je ocjena 3,5, ja bih se složio.

Na koncu, kako sada stvari stoje, ukoliko se nešto ne promijeni s rasporedom, igrat ćemo i osminu finala u ovom ranopopodnevnom terminu, a u Milanu smo čak tri utakmice igrali tako. Navikli smo se...

- Pa, evo, dobili smo sve te tri utakmice, pa ispada da nam to i odgovara. Možda je problem bilo igrati dan za danom, ali sada više to neće biti slučaj. Možemo biti zadovoljni.

Na koncu, Damir Mulaomerović je i pogodio što je momčadi dao slobodan dan u srijedu. Djelovali su odmorni.

- S tim momcima sam već dugo, utakmica je u utorak završila kasno navečer, malo je tko zaspao prije tri ujutro, a termin za trening bio nam je u podne. Kad se dođe na ovakve turnire jedan trening tu ništa ne znači, psihologija je ključna. Bila je to moja odluka koju sam donio zajedno sa pomoćnicima.

I bila je to odlična odluka. Ako je bilo nervoze, ako ste strepili, Hrvatska je u četvrtak izgledala kao da drži sve u svojim rukama I da je morala igrati tri dana, tako se to činilo uvijek bi to bila pobjeda do osam poena viška...

A i to nešto znači. Nije lako. Ako igrate, pokušajte...

Linker
07. svibanj 2024 13:48