RONALD GORSIC Cropix
PAKAO U STOŽICAMA

Bojan Bogdanović za SN: ‘Ovo je bilo nedopustivo! Nije nam prvi put... Izbornik i ja sad imamo jedan zadatak‘

Kapetan nakon još jednog teškog poraza, jednog od onih s kakvima se što je stariji sve teže nosi
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 01. srpanj 2022. 16:35

Svaki novi poraz ostavlja na Bojanu Bogdanoviću, najboljem hrvatskom košarkašu od vremena dok je ovaj sport bio na postolju, ozbiljne rane. Kako je stariji, sve ih teže podnosi, jer je svjestan da je pred njim sve manje šansi za zaokružiti karijeru s onim što je najviše želio. Jednom medaljom.

U Stožicama je Hrvatska pretrpjela pakao, a u kaosu u kojemu se koprcala naša igra Bojan Bogdanović je opet, ponajprije iz razloga što nema čovjeka na lopti uza sebe, igrao ono što nije njegov forte. Da je Bojan Bogdanović cijelu karijeru igrao bez playmakera, teško bi danas bio igrač od 20 milijuna dolara po sezoni, a onaj tko ne može shvatiti, vjerojatno i ne zna dovoljno o košarci.

U Ljubljani je tako pokušavao ono što ne ide, Slovenci su skupljali u obrani, on je gubio lopte, u prvoj četvrtini, onoj u kojoj smo ubacili tek osam poena uputio je prema košu tek jednu loptu.

- Što uopće pričati, ljudi su nas pregazili u prvoj četvrtini, tu je bio kraj svih naših nada - počeo je Bogdanović nakon još jedne u nizu neprospavane noći nakon teških poraza u dresu reprezentacije.

image
IGOR KUPLJENIK/MI-PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Ostao je dojam da su nas Slovenci iznenadili, odnosno, kao da nismo bili svjesni o kakvoj se kvaliteti radi, kao da smo ostali šokirani njihovom moći, čvrstini, tečnosti, svemu što je danas košarka..

- Dosta se naših igrača nikada nije susrelo s igračima klase Luke Dončića ili Gorana Dragića. Osobno nisam bio iznenađen, ali nisu niti ostali bili iznenađeni. To je branitelj naslova prvaka Europe, to je reprezentacija koja je igrala olimpijsko polufinale, to je reprezentacija koju je nosila publika i u utakmicu je ušla puno agresivnije. Bili su prisutni na svakoj lopti i već nakon par minuta su pobjegli na rezultat koji smo do konca utakmice mogli samo loviti. Međutim, kad imaš u momčadi takve klase poput Dončića i Gorana Dragića, onda je to neuhvatljivo...

Bojan Bogdanović je bio drugačiji nego inače, uklopio se u našu igru, nije bilo tu one silovitosti na koju smo navikli. Je li imao problema s energijom?

- Loše sam otvorio utakmicu, imao sam nekoliko izgubljenih lopti, ali energetski sam bio dobar. Ne znam kako je to izgledalo sa strane, ali sam svjestan da nije bilo dobro.

I sada smo u poziciji da protiv Finaca, uz nadu da će Slovenci slaviti u Švedskoj lovimo drugi krug kvalifikacija. Naše je centre pokretljivost Mike Tobeyja izludila, a sada nam dolazi još pokretljiviji i klasniji igrač od Tobeyja, dolazi nam najbolji Finac u povijesti - Lauri Markkanen.

- Treba se pripremiti za tu utakmicu u nedjelju, pokazati neki inat, pokušati uigrati u ova dva dana neke akcije. Finci su jako dobri, tu je Markkenen, opasni šuter Salin, imaju jake, čvrste igrače. Neće biti niti malo lako.

image
RONALD GORSIC Cropix

Što kao kapetan može napraviti do nedjelje da mentalno podigne momčad?

- Bit će to posao prije svega izbornika, ali i mene osobno, Moramo na toj utakmici izgledati puno bolje nego u četvrtak u Ljubljani, jer smo bili stvarno loši protiv Slovenije. Nemoćni.

Izgledalo je kao da nismo niti stigli uspostaviti neki plan utakmice, kao da nas slovenski uragan uveo u stihiju, samo nas gurnuo još dublje u provaliju...

- Sve se raspalo nakon uvodnih minuta. Tamo na 6:9 smo se raspali, a Slovenci su ušli u veliku seriju. Ne mogu reći da smo se pogubili, ali način na koji smo reagirali nije bio dobar.

Uoči svega što nas čeka ovo ljeto, je li ovaj poraz pomogao da ne lutamo u ambicijama, da shvatimo gdje smo u odnosu na najveće reprezentacije Europe. Ili?

- Nije dobro kad se izgubi. I jedno je izgubiti, a nešto sasvim drugo izgubiti na ovakav način. Ovo je bilo neprihvatljivo, nedopustivo. Doživjeli smo već ovakvih poraza, nije nam prvi put, pa nakon toga nismo reagirali drugačije da nam se opet nešto takvo ne dogodi. Ne znam, treba se skupiti do nedjelje, pokušati odigrati što je bolje moguće, nešto promijeniti...

Jer, ovako to neće ići. Hrvatska mora odigrati zrelu, veliku utakmicu da bi sredila Fince. I izbaciti iz glave nemoć koju je nudila kontra Slovenije. Nisu Slovenija i Finska ista klasa, Hrvatska je puno bliža Finskoj nego je to Sloveniji, ali za dobiti Fince mora biti, krenimo od toga, na energetskoj razini na kakvoj su bili Slovenci protiv Hrvatske...

Linker
26. travanj 2024 18:22