Darko Planinić
 Profimedia, Alamy
VAŽNA NEDJELJA ZA REPREZENTACIJU

DA BISMO DOBILI ITALIJU, OVI IGRAČI MORAJU ODRASTI PREKO NOĆI Ivica Skelin je na izborničkoj premijeri poražen, a već stiže novi i još teži suparnik

Hrvatska je u prvom kolu kvalifikacija za SP izgubila na gostovanju kod Nizozemske, a samo dva dana kasnije mora isprati gorak okus protiv puno težeg i iskusnijeg protivnika. U Draženov dom stiže Italija!
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 26. studeni 2017. 13:48

HRVATSKA - ITALIJA (18:00)

HRVATSKA: Katić, Krušlin, Ramljak, Planinić, Šakić

ITALIJA: Aradori, Vitali, Gentile, Crosariol, Polonara

-----------------------------------------------------------

Morala je iza ostati teška noć. Ivica Skelin debitirao je na klupi Hrvatske, uhvatio se vrućeg krumpira i nakon samo tri treninga odveo sasvim drukčiju Hrvatsku na iskušenje u Nizozemsku. A tamo je moglo i bolje biti od konačnih 61:68.

Svjestan je toga bio i Skelin, a po povratku u Zagreb ovako je sažeo svoje dojmove.

- Prije svega moram reći da sam zadovoljan obranom, mislim da smo u njoj funkcionirali dobro, iako je, jasno, bilo pogrešaka, uvijek je to moglo biti bolje. No, ključ naših problema bio je napad. Bili smo u grču, nismo imali dovoljno samopouzdanja, kao da smo uvijek čekali, u svakom napadu da onaj drugi preuzme na sebe odgovornost. Bili smo nedovoljno agresivni, odgađali šutove pa je to po meni glavni uzrok našeg poraza.

Kako izaći iz grča?

Dodao je i ovo:

- Kad u gostima primiš 68 poena, onda time moraš biti zadovoljan, ali kad se u napadu igra s toliko malo vjere u svoje mogućnosti, s tako malo samopouzdanja, onda igrači jednostavno moraju shvatiti da pod takvim grčem ne mogu igrati.

I kako taj grč, stres - a i o tome se govorilo u onoj sekvenci uhvaćenog razgovara Skelina i Krušlina uoči službene presice u Almereu - prevladati do danas u 18 sati?

- Jedino što mogu učiniti je razgovarati s igračima, a to sam krenuo raditi odmah od subote ujutro, pa nastavio i kasnije. U cijeloj ovoj priči možda će čudno zazvučati istina da smo ciljeve koje sam pred igrače postavio uoči utakmice s Nizozemskom ostvarili, a govorim tu o ozbiljnosti u obrani, borbenosti, organiziranosti tog defenzivnog dijela. Međutim, sad smo stigli do psihološkog momenta koji ne mogu sam riješiti, već svaki igrač to mora učiniti i sam sa sobom. Srediti misli, opustiti se, skinuti taj pritisak s leđa.

Krušlin je, uostalom, kazao Skelinu, “bio je stres jer to je Nizozemska, mi gubimo od Nizozemske...”

- Svi momci koji su ovdje, nisu bili nositelji ranije u reprezentaciji, a sada su to postali, uskočili su neke nove uloge i na njih se nije lako priviknuti.

Moramo biti hrabriji

S obzirom na ta iskustva iz prve utakmice, hoće li što taktički mijenjati za Italiju?

- Malo je vremena, obrambeno nemamo što tu mijenjati. Imali smo neke pogreške na šutu Nizozemaca u prvom dijelu, imali smo i nekoliko propusta na branjenju “pick” igre, ali znali smo da im ne smijemo dopustiti prodor i dubinu. Znali smo i da će se skupljati u svojoj obrani, ali to nismo iskoristili jer je nedostajalo odlučnosti u našem napadu. Trebalo je uzimati šutove, ne ih preskakati, jer kad lopta ide okolo, a vrijeme za napad istječe, dovedeš se u poziciju da moraš uzimati teže šutove nego što si ih mogao uzimati ranije u istom napadu.

A što nam donosi Italija?

- To je kvalitetnija momčad od Nizozemske, imaju dubinu, dobro su popunjeni, izbornik Sacchetti koristio je sve igrače protiv Rumunjske, želio je imati intenzitet. Jako dobro trče prema naprijed, u obrani dosta preuzimaju. Bekovi su im iznimno visoki, pa Gentile i Vitali traže priliku za odigrati leđima prema košu i tako kažnjavati niže čuvare.

Kako onda dobiti takvu Italiju?

- Obrana mora biti na 100 posto, a što se tiče napada, tu nam lopta mora ići i trebat ćemo biti puno hrabriji nego u petak.

A novosti u našoj vrsti neće biti. Kruno Simon neće igrati, tu se nije dogodio novi preokret.

- Ne, bez njega smo 100 posto - potvrdio je Skelin.

Koliko je za trenera teška situacija u kojoj na važnu, natjecateljsku utakmicu šalje novu momčad nakon samo tri dana treninga i bez pokusne utakmice?

- To je iznimno teško jer ne postoje kriteriji na temelju kojih možete nešto graditi. Evo, nama se u utakmici u Almereu pojavilo desetak detalja koje nismo prošli jer smo imali dva i pol treninga i doista nismo imali vremena sve proći. Čak za neke od tih stvari ne možemo okriviti igrače jer oni nisu mogli na to utjecati s obzirom na to da im ja to prije nisam uspio kazati. Nisam imao kada.

Valjda nešto naučili

Ni između Nizozemske i Italije vremena neće biti. Uostalom, trening u subotu navečer bio je vrlo kratak, regeneracijski...

- Najradije bih da sam imao dva sata i da sam ih mogao “ubiti” u treningu “pet na pet”. Od početka se tu pazi, puno više vremena posvećuje se davanju informacija jer ne želimo igrače uvesti “u crveno”. Umoran igrač nikome ne koristi. U petak su neki igrali i po 35 minuta, suludo bi bilo da smo u subotu putovali i da smo onda nešto ozbiljno radili u punom intenzitetu.

Puno toga će u nedjelju - kao što je to bio slučaj i u Nizozemskoj - ostati na igračkom prepoznavanju na terenu. A tu iskustva na ovoj razini i nema previše...

- Koliko god ovo bio bolan poraz, nadam se da smo iz njega nešto naučili, dobili na iskustvu.

Kad bi sletjela pobjeda, bila bi ona vrednija od dva boda. Bila bi ona doslovno odrastanje preko noći za ovu reprezentaciju...

Linker
26. travanj 2024 11:48