BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
NAKON 9 GODINA

Davor Šuker je ostao - sam, šutnja Slavonaca prilično je znakovita, ali već mu se traži nova funkcija!?

Nezainteresiranost istoka Hrvatske za zbivanja u Kući nogometa sugerira da su promjene neminovne
Piše: Darko RužićObjavljeno: 05. srpanj 2021. 21:42

Davor Šuker više neće biti predsjednik HNS-a. Kao njegov sasvim izvjesni nasljednik na toj dužnosti kotira samo Marijan Kustić, sadašnji izvršni direktor Saveza. Poslije najdugovječnijeg prvog čovjeka hrvatskog nogometa Vlatka Markovića u prošlost će, vele oni koji su HNS-u jako blizu, otići i Davor Šuker. Samo, proces predizbornih aktivnosti je tek počeo, a “Dan D” bit će 29. srpnja, točno u podne, kada će u zagrebačkom hotelu Westin biti održana Skupština HNS-a.

Kampanja traje

Iako, sve je već rečeno, pa i poznato. Devet godina vladavine Davora Šukera obilježeno je koječim, uspjesima Vatrenih svakako, ali i nizom zamjerki na način na koji je HNS pod njegovim vodstvom djelovao. Kampanja, izborna, počela je i prije nego što je Savez raspisao izbore. Sam se Šuker javno nije očitovao o svojim nakanama, pa ni napadima i zamjerkama na svoj predsjednički opus. Njegov mogući, izbjesni nasljednik Kustić dolazi kao čovjek koji ima bazu, predstavnik je Ličko-senjske županije. Velika mu je to prednost jer njega prema važećim pravilima ima tko predložiti. Šuker je ostao bez baze jer iako ga svi vežu korijenima rođenja, mladosti, igračke poniklosti i klupske pripadnosti uz Osijek, činjenica jest da je ljubav njega i dijela nogometnog miljea Slavonije i Baranje, grada na Dravi, odavno je razjedinjena.


Godinama se već vode polemike i prijepori koliko je Šuker (ne)sklon Osijeku. A još kada je prigodom svoje kandidature za predsjednika HNS pronašao bazu u Zagrebu, što je tada, a i sada je, ocijenjeno priklanjanjem klanu i stvarnoj vladavini Zdravka Mamića, popucale su gotovo sve niti. Samo su vještom diplomacijom predstavnici županijskih saveza Osječko-baranjskog i svih drugih iz ovog dijela Hrvatske bili dosljedniji i stajali kao branik ispred Šukera čuvajući njegov lik i djelo, pa i podastirali argumente što je i koliko učinio. Dobroga, naravno. Loše se ni u jednom trenutku nije spominjalo.


Iako, onako kuloarski, procurila je i poneka zamjerka koja se ticala njegove samovoljnosti i samostalnog donošenja odluka što većini, ne samo iz redova županijskih središta Slavonije, nije bilo ni drago ni milo. Pokušaji da se Šukera ukalupi nikad nisu uspjeli. Zbog svega je i ranije bilo pokušaja da mu se izmakne predsjednička fotelja ili ga bar navede na abdikaciju. No, Šuker, vještinom koju je iskazivao i u vrijeme fantastične igračke karijere, sve je nalete protivnika nekako izbjegao. Sada je, čini se, stjeran u kut. I ostao je sam. Ne pokazuje ni želju za borbom, a najvjerniji mu suradnici u HNS-u, oni koji dolaze iz Slavonije i Baranje, ne pružaju potporu. Bar ne javno. Znači li to da su se priklonili drugoj strani, da su i sami postali svjesni da su zajedno s dosadašnjim predsjednikom pred porazom, pa se polako prilagođavaju novim okolnostima, tek će se vidjeti...

Bolan pad

Predizborna kampanja je počela, pravila se znaju, obznanjeno je i ime za sada jedinog legitimnog kandidata, koji se nada svrgnuću predsjednika, a Slavonci zasigurno neće ostati po strani događaja ni šutke sve promatrati. Do sada su njihovi delegati podržavali Šukera, a njegov bi im pad bio bolan poput packi na otvorenom dlanu. Makar, sadašnja je njihova šutnja znakovita i mogla bi se protumačiti kako su svjesni da je došlo vrijeme za promjene, vrijeme za predaju jer su drugi ojačali, vrijeme u kojem će morati pronaći način prilagođavanju novonastalim okolnostima. Bilo im to drago ili ipak ne...

Hoće li Šuker možda dobiti neku drugu poziciju u Kući nogometa?

Delegati u Skupštini HNS-a iz nogometnih županijskih središta širom Slavonije u pravilu su bili uglazbljeni i djelovali skladno i dosljedno. Bili su čvrst bastion interesima sredina koje su zastupali, ali i značajna podrška prvom čovjeku Saveza.
- Davor je naš, ali ne možemo ga samo mi u Osijeku takvim zvati, on je legenda hrvatskog nogometa. Poznat je u svijetu, njegova pojava, pa i samo ime, otvaraju sva vrata. Ne smije se izgubiti takvog čovjeka. Ne znam hoće li ostati predsjednik, ali mora mu se naći mjesto u HNS-u na nekoj drugoj dužnosti. Hrvatski nogomet nema pravo ostati bez njega - tvrdi Milan Španjić, dugogodišnji predsjednik NK Osijek, alfa i omega kluba dugi niz godina i čovjek s iskustvom kako u sportu tako i u gospodarstvu. (dr)

Osječki lobi trn u oku drugima

Ima u samom gradu na Dravi, a i u Slavoniji, svakojakih mišljenja i stavova, ali nema onog čega bi u nekim drugim sredinama u Lijepoj Našoj sigurno bilo, nema zajedništva koje bi čuvalo svog čovjeka, svemu i svakom usprkos. Osječki lobi u upravljačkim strukturama HNS-a, u ne tako davnoj prošlosti i sudačkom miljeu, trn je u oku drugima.

Sada kada je prvoligaš s Drave, kao najugledniji nogometni eksponat slavonsko baranjske regije, u ekspanziji, kada stvara fantastične infrastrukturne uvjete, kada paralelno izgrađuje i momčad sposobnu boriti se za trofeje, mnogi novi nasrtaj s ciljem smjenjivanja s dužnosti predsjednika HNS Davora Šukera ocjenjuju pokušajem slabljenja Osijeka u institucijama Kuće nogometa. Pogodovanju nekima, nekom, tko je ispustio konce iz ruku koje je držao godinama? Vrijeme će sve pokazati. (dr)

PREDSJEDNICI HNS-a OD 1990.

Mladen Vedriš (1990.-1994.)
Damir Matovinović (1994.-1995.)
Đuro Brodarac (1995.)
Nadan Vidošević (1995.-1996.)
Josip Šoić (1996.-1997.)
Branko Mikša (1997.-1998.)
Vlatko Marković (1998.-2012.)
Davor Šuker (2012.-2021.)

Linker
24. travanj 2024 08:37