DAMIR SKOMRLJ Cropix
U PUNOM POGONU

Dobili smo četiri igrača više klase i sad samo trebamo biti momčad da bismo bili dobri

Nakon uspješno odrađenih pretkvalifikacija za Eurobasket 2025. godine, izbornik Sesar dočekao Hezonju, Šarića, Zupca i Smitha
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 08. kolovoz 2023. 15:28

Prvi dio zadatka koji je postavljen pred košarkašku reprezentaciju ovoga ljeta, odrađen je prema očekivanjima, glatko. Hrvatska koju je Josip Sesar, novi izbornik okupio 5. srpnja bez uvjerljivo je po dva puta bila bolja od Irske i Luksemburga te izborila glavnu rundu kvalifikacija za Eurobasket 2025. godine, dok je ususret te četiri pobjede dva puta u pokusima pala Kina i jednom Slovačka. Sedam pobjeda je, dakle, na kontu ovog ljeta, u niti jednoj utakmici protivnik nije bio niti blizu.

No, pravi izazovi tek čekaju našu vrstu čekaju koncem ovog tjedna, kad u Istanbulu kreće predolimpijski kvalifikacijski turnir. U uvodnoj skupini nas čekaju okršaji s Belgijom, Nizozemskom i Švedskom, prva dva će u polufinale, gdje nas čekaju najbolji iz skupine u kojoj su domaćin Turska, Ukrajina, Island i Bugarska. Samo prva reprezentacija s ovog istanbulskog turnira stječe pravo nastupa u izlučnim kvalifikacijama koje će se igrati ususret Igara u Parizu.

Dosad tri zajednička treninga

Premda je put prema Igrama dosta trnovit, dok će prepreke već u Istanbulu čekati iza svakog kuta, sastav s kojim će Josip Sesar krenuti po malo čudo - jer to bi plasman na Igre u situaciji u kojoj jest naša reprezentativna košarka doista bio - daje nadu. Naime, na društvo koje Sesar ima na okupu već mjesec dana, sada su pridodani nositelji, poker asova s kojima bi Hrvatska trebala biti i te kako osnažena. Naime, još za vrijeme putovanja u Irsku i Luksemburg, u Zagrebu su počeli trenirati Mario Hezonja, Dario Šarić, Ivica Zubac i Jaleen Smith, od subote su krenuli i zajednički treninzi koji će trajati u Zagrebu do petka, kada reprezentacija leti za Istanbul.

Josip Sesar trenutačno ima na raspolaganju 13 igrača, jer su ciklusom pretkvalifikacija za Eurobasket obveze ovog ljeta prestale za Lovru Mazalina, Matu Kalajžića i Danka Brankovića. Što se tiče potonjeg, bilo je u planu - usprkos pojačanjima u visokoj liniji u vidu Darija Šarića i Ivice Zupca - da putuje u Istanbul, jer je Sesar s Brankovićem bio iznimno zadovoljan u posljednjih mjesec dana, no kombinacija sitnih ozljeda i skori početak priprema Bayerna - Branković će od jeseni zaigrati premijernu Euroligu - pa i pojačan roster, rezultirali su dogovorom da se Brankoviću izađe ususret i omogući mu se da preskoči Istanbul.

Stoga su na zagrebačkim treninzima trenutačno Borna Kapusta, Goran Filipović, Jaleen Smith, Lovro Gnjidić, Roko Badžim, Toni Perković, Mario Hezonja, Mateo Drežnjak, Dario Šarić, Roko Prkačin, Dario Drežnjak, Ivica Zubac i Krešimir Ljubičić. Na popisu je 13 igrača, jer je Roko Badžim propustio posljednju utakmicu s Luksemburgom zbog leđa, ali on već normalno trenira, dok je Lovro Gnjidić baš na toj posljednjoj utakmici iskrenuo gležanj.

Slobodan dan i pol

Josip Sesar je ovako sažeo dojmove na pola puta svojeg premijernog ljeta na klupi Hrvatske:

- Nakon što smo vratili iz Luksemburga, taj dio momčadi dobio je slobodno dan i pol, jer su od 5. srpnja bili u akciji. Četvorica igrača koji su nam se priključili, već su četiri, pet dana prošli tjedan trenirali, ulazili su u akcije i napravili smo sve da njihova prilagodba bude što jednostavnija. U Zagrebu je ostao s njima raditi Ivan Perinčić, tu je bio na pomoći i sportski direktor Jasmin Repeša.

image

Josip Sesar

DAMIR SKOMRLJ Cropix

I reprezentacija je ostala na 13 imena.

- Nisu više s nama Lovro Mazalin i Mate Kalajžić, dok je Danko Branković izrazio želju da ga se oslobodi obveza za Istanbul. Iz Luksemburga su sitne ozljede donijeli Lovro Gnjidić i Roko Badžim, pa je i iz toga razloga sada na popisu 13 ljudi, od kojih 12 ide za Tursku.

U kakvom su fizičkom stanju četvorica igrača koja su se kasnije priključila, cijela je priča zahtjevna jer će to u Istanbulu biti i naši nositelji?

- Napravili smo do sada tri zajednička treninga. Možda njih četvorica malo kaskaju za ostalima što se tiče trkačkog dijela, ali to je i razumljivo, s obzirom na to da su ostali u pogonu već više od mjesec dana. Znali smo da će to biti tako i prilagođavamo treninge tako da se njih četvorica fizički podignu, dok opet pazimo da ostali ne izgube ritam koji su već ulovili. Sva četiri igrača su vrlo pozitivni, jako motivirani, trude se i rade i sada je važno da što prije prihvate već postavljeni sustav, kako bi mogli tu pronaći svoje uloge i poene.

Koji je uopće cilj koji si je postavio izbornik uoči puta u Istanbul?

- Prvenstvo mi je cilj što je prije moguće ukomponirati u sustav ova četiri igrača i da što prije u takvom okviru postanemo momčad. Individualna kvaliteta svakog od tih igrača daje nam dodatnu vrijednost. Jasno je jedno; ukoliko budemo funkcionirali u Istanbulu kao momčad, bit ćemo dobri. Ako ne budemo izgledali kao momčad, imat ćemo problema. Moj fokus, kao i cijelog stožera i ljudi oko reprezentacije, trenutačno je na tome da postanemo momčad. Inače, skauting naših protivnika već se radi, ali sada se s time ne opterećuju igrači, bit će za to vremena kroz ovaj tjedan.

Bez utakmice na turnir

Može li se u tako kratko vrijeme, na šest, sedam zajedničkih treninga napraviti momčad?

- Vrijeme nam nije saveznik i vidjet ćemo koliko ćemo uspjeti. U svakom slučaju bit će tu dobrih stvari, ali bit će i grešaka, jer to je sasvim normalno. Ne dolaze svi iz istih pozicija, ali ponavljam da činimo sve kako bismo zaokružili cjelinu na što bezbolniji način.

image
CLAUDIO GRASSI/LAPRESSE/PROFIMEDIA Claudio Grassi/lapresse/profimedia

Hrvatska u ovom sastavu neće imati niti jedan pokus, uoči utakmice protiv Belgije, koja nas u Istanbulu čeka u nedjelju. Trebali smo igrati pokus u Ljubljani u utorak protiv Slovenije, no on je otkazan, pa su Slovenci brže bolje pronašli sparing partnera u Crnogorcima, iako nakon ozljede Vlatka Čančara koji je otpao za SP, lagane ozljede Luke Dončića, ali i vremenskih nepogoda koje su zadesile Sloveniju posljednjih dana, vjerojatno su i tamo pomislili da im je bilo bolje ne igrati u utorak.

- Bilo bi dobro da smo mogli nešto odigrati, no da smo pristali na tu utakmicu ostali bismo bez tri zajednička treninga. Tu su i neke sitne ozljede. Bolje je da te dane iskoristimo za zajednički rad u kontroliranim uvjetima. Odluka nije bila laka, jer na jednoj strani nešto dobiješ, na drugoj nešto izgubiš. Procijenili smo na kraju kako je najbolje ovako.

Stoga će Hrvatska s Marijom Hezonjom, Darijom Šarićem, Ivicom Zupcem i Jaleenom Smithom svoje prve minute odigrati na prvoj utakmici istanbulskog turnira.

- Preostalih osam igrača ima iza sebe sedam utakmica u posljednjih mjesec dana. Sada su se priključila četiri igrača koji su nominalno viša klasa. Sve ovisi o tome kako će kliknuti. Pozitivni pristup, velika želja, izražena volja su tu, to je dobar pokazatelj - zaključio je izbornik Josip Sesar.

Linker
28. travanj 2024 05:23