Hrvatski košarkaši

 ANTE CIZMIC Cropix
PUT ZA PARIZ

Dobre vijesti za Hrvatsku: Nema čekanja odluke o Rusiji, košarkaši izravno u ždrijebu kvalifikacija za OI

Koncem travnja saznat ćemo gdje ćemo igrati i koji će nam biti suparnici u kolovozu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 28. ožujak 2023. 12:52

FIBA je objavila tko su reprezentacije, njih 40 koje će se diljem svijeta kroz pet kvalifikacijskih turnira boriti za pet mjesta koje vode u izlučne olimpijske kvalifikacije koje će se igrati uoči samih Igara u Parizu, krajem lipnja i početkom srpnja 2024. godine.

Pet predolimpijskih kvalifikacija igrat će se od 12. do 20 kolovoza, iz Europe će 16 reprezentacija kroz dva turnira osmorice tražiti dva mjesta za izlučne kvalifikacije. U ovoj su rundi ždrijeba sve one reprezentacije koje su igrale u drugom krugu kvalifikacija za SP, a nisu pronašle put na svjetsku smotru, kao i - što se tiče Europe - one najbolje iz pretkvalifikacija za Eurobasket.

Iako FIBA u igri za odlazak u kvalifikacije još uvijek drži otvoreno mjesto za Rusiju, odluka o tome hoće li Rusija u kvalifikacijski žrvanj donijet će se 28. travnja. Iako je postojala šansa da će Hrvatska morati čekati tu odluku FIBA-e o produženju sankcija prema Rusiji, sada je jasno da će u toj priči biti Bugarska, ne Hrvatska. Naime, Velika Britanija odustala je od ovog turnira, pa je na njezino fiksno mjesto uskočila Hrvatska, kao prva sljedeća po renkingu. Doduše, kako je izvjesno da rat u Ukrajini i dalje traje, vjerojatno bi Hrvatska i u drugom scenariju bila na ovim kvalifikacijama, kao što će to sada biti - za pretpostaviti je - Bugarska.

Kako bilo, koncem travnja ćemo doznati gdje ćemo igrati i tko će nam biti suparnici u drugoj polovici kolovoza.

Predolimpijske turnire iz Europe će igrati: Belgija, BiH, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Island, Izrael, Nizozemska, S. Makedonija, Poljska, Portugal, Švedska, Turska, Ukrajina i Rusija/Bugarska.

Veliki favorit ovih kvalifikacija jest Turska i bilo bi dobro kad bismo tu reprezentaciju zaobišli u ždrijebu. No, ovo će biti vrlo otvoreni turniri, jer svoje aspiracije imaju i Češka, Poljska, Belgija, BiH, Izrael, Ukrajina, pa i - Hrvatska...

Linker
26. travanj 2024 21:09