MATIJA DJANJESIC/CROPIX
SUPER MARIO

Dončić u završnici sredio Hrvatsku, Ukić odličan, ali Hezonja je odigrao - monstruoznu utakmicu!

Izabranici Veljka Mršića pred osam tisuća ljudi u Stožicama odigrali su kvalitetnu utakmicu.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 18. lipanj 2021. 22:35

SLOVENIJA - HRVATSKA 97:88 (26:15, 24:37, 27:18, 20:18)

LJUBLJANA Stožice. Gledatelja 8.000. Suci: Španič, Grbić i Smrekar (Slovenija).

SLOVENIJA: Rebec, Rupnik, Prepelič 31p, 3il, E. Murić 7p, 5s, Tobey 26p, 11s, Blažič 12p, 6s, 3a, Kosi, M. Lapornik, Hrovat 2, Dimec 2, Z. Dragić 3p, 4s, Čebašek 4p, 3s, Dončić 10p, 7s, 17a, 3il.

HRVATSKA: Perković 4p, 4s, Bilan 10p, 4s, 4il, Katić 1, Hezonja 37p, 10s, 3a, 3ol, Ukić 23p, 5a, Marčinković 1, Šamanić, Drežnjak, Babić 4p, 3s, Rogić 5, Šakić 3, Jordano.

U tri dana Slovenija je i drugi svladala Hrvatsku, ovoga puta je u ljubljanskim Stožicama, pred 8.000 gledatelja, bilo 97:88, ali je naša reprezentacija za razliku od ogleda u Rijeci u srijedu, sada ostavila kud i kamo bolji dojam.

Prije svega za takvu ocjenu zaslužan je doprinos Marija Hezonje koji je odigrao najbolju utakmicu ikada u hrvatskom dresu. Uostalom, to će posvjedočiti i njegovih 37 poena (šut 14-23, 4-10 za tri), deset skokova, po tri asista i osvojene lopte, sve skupa za valorizaciju 41! Uz bok Hezonji bio je napadački raskošan Roko Ukić, koji je uz 23 poena podijelio i pet asista. Na žalost za dobiti Sloveniju u gostima i to Sloveniju za koju je ovoga puta igrao Luka Dončić, a debitirao novi naturalizirani Amerikanac Mike Tobey, trebao im se još netko priključiti.

Hrvatska je ušla impresionirano u utakmicu, kako ambijentom Stožica, tako i činjenicom da je na suprotnoj strani bio Luka Dončić. Iako ga nije bilo u poenima, Dončić je činio čuda na pick and rollu, koji Hrvatska nije uspijevala riješiti do konca utakmice, a kako smo na centru imali praktički samo miru Bilana, tu niti nismo imali previše opcija.

Uglavnom, četiri asista Dončića na Tobeyja, iako su igrali prve minute uopće zajedno, ali se to nije baš osjetilo, razbile su našu obranu, a Slovenci su na tim krilima otišli u devetoj minuti na 26:10.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

I onda se ukazao Mario Hezonja koji je do poluvremena ubacio 21 poen, uz tri asista i tri skoka. Pogađao je trice, zabijao kontre, probijao reket, činio je što je želio od obrane Slovenije. Kad mu se priključio Roko Ukić, pa povezao dvije trice, Hrvatska je u 15. minuti i prvi puta povela (35:34), a vodstvom od 52:50 i otišla je na veliki odmor.

Početak nastavka hrvatska je i dalje odigrala na krilima Hezonje i Ukića, a to je dalo snage i ostalima, pa su izabranici Veljka Mršića u 24. minuti došli i do prednosti od 62:54. Tu je Luka Dončić uzeo uzde ove utakmice pod svoje, a veliku ruku pomoći imao je osim u poenima Tobeyja iz reketa, i u Klemenu Prepeliču. Upravo je Prepelič pogodio tricu s centra na isteku treće četvrtine za 77:70 domaćina.

Hrvatska se držala blizu do posljednjih pet minuta, kad je jedan očiti faul u napadu Luke Dončića procijenjen kao peti faul u obrani Roka Rogića, na što poludio Mršić i zaradio tehničku grešku. Luka Dončić se na koncu zaustavio na 17 asista, i samo tri skoka daleko od triple-doublea, jer je ubacio i deset poena. za potpuni preokret trebalo je neko čudo, ali Miro Bilan bio je premoren na centru, stalo je Hezonju i Ukića, pa su Luka Dončić i Klemen Prepelič dovršili posao.

Dojam koji je ostavila Hrvatska bio je vrlo solidan, posebno Hezonjine i Ukićeve napadačke dionice. Problem je što smo nakon riječkih 94 poena, sada primili 97. Obrana je ono na čemu će Veljko Mršić morati raditi, doduše, bit će lakše kad stigne Ante Žižić. I ne samo on...

Linker
18. travanj 2024 18:08