Dario Šarić

 FIBA
SJAJNO IZDANJE

Dugo nismo gledali ovakvu Hrvatsku: ‘Ovo treba zapamtiti, s ovom energijom i igrom imamo dobru šansu za Pariz‘

‘Sjajan je osjećaj sada, ali znamo da se tek treba sljedeće ljeto kvalificirati‘
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 20. kolovoz 2023. 22:40

Hrvatska košarkaška reprezentacija osvojila je pretkvalifikacijski turnir za plasman na Olimpijske igre u Istanbulu svladavši u finalu domaćina Tursku s 84-71. Dario Šarić je odigrao pravu kapetansku utakmicu, ubacio je 22 poena, skupio je 11 skokova, podijelio je dva asista i ukrao je dvije lopte.

- Dobra je utakmica bila i odmah smo napravili prednost, otišli i na dvadeset poena viška. Kad su na suprotnoj strani vrhunski igrači, ponekad je to i teško zadržati. Kad su Turci stigli na minus šest, mi smo sjajno odgovorili, zabili neke teške koševe i napokon se, nakon ne znam koliko godina, otvorilo. Ljeto je bilo malo, nije to niti neki grandiozni uspjeh, ali jest nešto za zapamtiti. Dobili smo sve utakmice, i sada i ono ranije, tako da je to bilo dobro ljeto. Nadam se da ovo baza za novi početak sljedeće godine, da se opet skupimo i da pokušamo igrati ovako dobro i pokušamo opet pobjeđivati.

Sada i taj Pariz nije baš daleko, šansa se nazire?

- Pa dobro smo izgledali, vidjet ćemo kako ćemo završiti po klubovima sljedeće sezone. Bilo bi dobro da imamo dovoljno vremena za pripreme, da se prisjetimo ovoga što smo radili i da se spremimo. Dobra će to biti šansa, na SP su trenutačno reprezentacije koje su igrale bolje od nas u prethodnom razdoblju, no tamo će netko od njih doći igrati protiv nas. Imamo talenta, dobru energiju i da ostane ovako.

image

Dario Šarić

FIBA

Što bi Hrvatska s ovakvom igrom mogla na SP da se kojim slučajem plasirala?

- Teško je to govoriti, ali s ovakvom energijom, načinom na koji smo složeni, kad smo opasni sa svih pet pozicija, bili bismo prijetnja, opasni smo ovako. Sada smo tu, u ovakvoj situaciji, ali dobro da imamo jedno ljeto s kojim možemo biti zadovoljni. Nismo puno napravili, malo smo pomaknuli, ali dobro je. I treba tako dalje.

Prvo poluvrijeme bilo je raskošno, dugo nismo gledali takvu Hrvatsku.

- Možda smo lani protiv Grka prvo poluvrijeme odigrali dobro, ali onda je bilo "drž - ne daj". Jest, igrali smo stvarno dobro, bili tu jedan za drugoga, pogađali, dobro smo igrali.

Jaleen Smith je posebno sretan. Ali odmah je povukao kočnicu...

- Sjajan je osjećaj sada, ali znamo da se tek treba sljedeće ljeto kvalificirati. Nadam se da ćemo se svi okupiti i da ćemo biti spremni na tom turniru nešto veliko napraviti i kvalificirati se za Pariz. Imamo dečke koji su zajedno i to je dobra stvar.

image

Josip Sesar

FIBA

Što je tajna ove momčadi?

- Jako smo ovo željeli. Kad su nam Turci priprijetili, znali smo se izvući, odigrali mirno, pogodili neke napade.

Koliko je Turska bila težak protivnik, posebno pred fanatičnim navijačima u Sinan Erdem Areni?

- Vrlo su talentirana momčad i trebalo je biti oprezan. Čudesna je publika bila, posebno kad su Turci smanjili zaostatak, doslovno se ništa nije čulo. Bilo je teško komunicirati s igračima na terenu.

Je li vas zabrinula ona serija Korkmaza?

- Počeo je pogađati, bio je vruć. Ne znam gdje je bio do tada, je li im bio drugačiji plan, ali bio je jako vruć kad ga je krenulo.

Kakav je osjećaj jednom Amerikancu postići uspjeh s Hrvatskom?

- Ovdje sam da radim svoj posao. Rekao sam već, nisam od onih naturaliziranih igrača koji će ispaliti po utakmici trideset lopti, ovdje sam da igram obranu, da budem tu na pomoći Zupcu, Hezonji, Dariju i ostatku momčadi. Ponosan sam na to što sam stranac i što mogu igrati za Hrvatsku. Super je to i to su dečki s klupe pogodili šuteve, poput Darija Drežnjaka, Goran Filipović je u petorci i pogodio je važne lopte, Roko Badžim je odigrao jako važnu rolu. Svi su dali svoj obol za ovaj trijumf - zaključio je Jaleen Smith, koji je u finalu postigao 14 poena, uz dva skoka, tri asista i tri osvojene lopte.

Linker
19. svibanj 2024 16:38