Na fotografiji: Bojan Bogdanović i Roko Ukić slave pobjedu.
 Ales Fevzer / CROPIX
'TO JE NAŠA NAJVEĆA POBJEDA'

'GODINAMA NISAM OVO VIDIO U HR REPREZENTACIJI' 'Samo muda. Točno tako. Muda. Eto, to je ključ'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 10. srpanj 2016. 10:20

Kad nas je Kruno Simon u produžetku, a prije toga je stavio šest trica, nosio svojim poenima, promašio dva slobodna bacanja kod 80:76 za Hrvatsku, a samo pola minuta do sirene, pomračilo se sve. I vratili svi oni stupidni filmovi, svi teški porazi. Sve.

I onda se ukazala ruka Darija Šarića.

- Otišao sam korak naprijed, iako je u tom trenutku, kad me umor već svladavao, bolje bilo napraviti korak nazad, vratiti se u obranu. I stigla je nagrada, napokon nam se u toj jednoj lopti sve okrenulo, ostala mi je u ruci - pričao je Dario Šarić nakon svega, Dario koji je za 18 poena i 13 skokova dobio MVP nagradu nakon utakmice.

Onda je Bojan Bogdanović profesorski pospremio četiri slobodna bacanja i Hrvatska je ugledala Rio. Italija je napunila gaće, što smo i priželjkivali. Nije im pomogao niti Messina.

- Konačno, Babo!

To je vikao Bogdanović. U večeri u kojoj je stavio 17 u prvom poluvremenu rata u Palaolimpicu, onda samo dva do konca osnovnog dijela. Pa sedam u produžetku. Veliku tricu za plus šest, s kojom smo prelomili i četiri bacanja.

- Samo muda. Točno tako. Muda. Eto, to je ključ, Nista drugo. Kad sam vidio kako Krušlin plače, bilo mi je draže zbog njega nego zbog mene da smo u Riju. U reprezentaciji sam godinama, ali nikada, doista nikada nisam vidio ovakvo zajedništvo. I ovo je pobjeda klupe, nikada naša klupa nije skakala na svaki poen kao sada. Nikada! To je naša najveća pobjeda. Od prve utakmice do finala. Ti su dečki pobjednici.

Roko Ukić, kapetan je uletio.

- Svaka mi je ovdje mogla biti zadnja za reprezentaciju. I igrao sam kao da mi je svaka zadnja. Za Hrvatsku sam bio sve i sve mi je bila čast. Biti prvi igrač, kao i danas peti, šesti, sedmi. Ovo je čudo! Pazite, ova Italija, njihovi igtači, oni imaju ugovore od 150 milijuna dolara, a naš ih Planinić sve potaracao!

Njemu su druge Igre. I tek sada slijedi pakao. Ako se plasiramo, obećao je Bogdanović da plaća izlazak u Babinu stilu. Koštat će to. Ako je u Babinu stilu.

- Baš me briga. To je najmanji problem!

Onda je stigao i Kruno Simon, negdje je putem obrisao suze. Stavio je šest trica, uništavao je Talijane.

- Nakon što mi se prije osam mjeseci rodila kćer, ovo je za mene najsretniji dan u životu. Ovo je čudo, nevjerojatno. I ne znam što bih rekao, ne znam ništa.

Darko Planinić. Onaj koji je potaracao Talijane.

- Samo sam radio svoj posao. I trudio se biti što bolji. Bilo je u jednom trenutku Hercegovina - Italija 18:17, ja i Babo po devet, oni 17? Svi smo mi Hrvatska.

I onda Dario Šarić, s MVP nagradom.

- Ovo je velika stvar. Možda bi za moju karijeru bilo bolje da sad ostanem u SAD-u, gdje odlazim potpisati ugovor, da se podignem igrački jer me čeka NBA, ali ovo za ništa na svijetu ne bih mijenjao. Ovo je za mamu, tatu, sestru, za sve moje, sve ću ih predstvaljati i to je ono što sam htio. Kad sam došao u reprezentaciju, Ukić mi je rekao, odvedi me na još jedne Igre. Eto, tu smo!

Linker
04. svibanj 2024 02:38