Ivana Dokić (arhiva)

 RANKO SUVAR/CROPIX Cropix
A SADA - SRBIJA

Hrvatice uvjerljivo otvorile kvalifikacije za EuroBasket, Dojkić na čelu kvarteta koji je osvojio Botevgrad

Već za tri dana Hrvatsku u Zaboku očekuje mnogo teži suparnik, aktualni europski prvak
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 11. studeni 2021. 19:58

Bugarska - Hrvatska 73:84 (27:22, 11:26, 21:22, 14:14)

BOTEVGRAD - Arena Botevgrad. Gledatelja 300. Suci: Gedvilas, Sentürk i Salinš.

BUGARSKA: Stojčeva 3p, 5s, 4il, Kočeva, H. Ivanova 19p, 4s, Tjutjundžijeva, Denčeva Zlatanova 14p, 7s, 3a, Šarenkapova, Dimitrova 10p, 3s, Georgieva 8p, 6il, G. Ivanova 7p, 4s, 6a, 3ul, Konstantinova, Hristova 12p, 3a, Kostova.

HRVATSKA: Mašić, Begić 14p, 12s, 4ul, Marić 3, Slonjšak 16p, 7s, Miloglav, Dedić, Cvitković 20p, 10s, 4a, 3il, Petrak, Dojkić 24p, 4s, 6a, 5il, Tadić 5p, 3il, Periša 2, Bura.


Nakon prve četvrtine u kojoj su Bugarke ubacile 27 poena te pritom šutirale 61,5 posto iz igre, uz tri od tri za tri poena, Hrvatskoj je prijetila drama na startu kvalifikacija za Eurobasket košarkašica, koji se 2023. igra u Sloveniji i Izraelu. Međutim, drama se nije dogodila. Dapače, naša je reprezentacija u Botevgradu bez većih problema došla do prve pobjede, koja se postavljala kao imperativ prije nedjelje kad u Zabok stižu aktualne europske prvakinje Srpkinje. Naime, iz skupine E s tri reprezentacije - kao i iz preostalih devet od kojih je još samo jedna "krnja" - na Eurobasket odlaze samo prvoplasirane, dok će dalje i četiri najbolje druge...

I dok nakon ove utakmice Stipe Bralić ima razloga za zadovoljstvo u smislu onoga što su njegove igračice ponudile u napadu, za odlazak na Eurobaske će se u nastavku kvalifikacija trebati igrati daleko bolje obrana jer primljenih 73 poena od objektivno daleko slabije Bugarske je jednostavno previše.

Botevgrad je u četvrtak osvojen temeljem klase kvarteta Ivana Dojkić - Iva Slonjšak - Andrijana Cvitković - Ana-Marija Begić, koji je iskombinirao 74 od 84 poena reprezentacije Hrvatske. Na čelu je naravno bila kapetanica Dojkić, igračica bolonjskog Virtusa koja je ljetos potpisala WNBA ugovor s New Yorkom, čija se aktivacija očekuje sljedeće godine. Od prve minute je Porečanka postavila vioke kriterije, pratile su je Begić i Cvitković, da bi se nešto kasnije priključila Slonjšak, dok je petorku za slom Bugarki zaokružila Matea Tadić i njena silna energija koju je donijela ulaskom s klupe.

Početak kraja za domaće bila je serija 10-0 s kojom je Hrvatska u 14. minuti nakon ubačaja Slonjšak povela 32:27, da bi u završnici prvog dijela u kojem su Dojkić i Begić iskombinirale 26 poena, uz 11 skokova, to stiglo i u dvoznamenkastu domenu. Bugarkama je nekakvu nadu davala tek Hristina Ivanova koja je na kraju za 19 poena potrošila tek 11 lopti i trice gađala 4-4, ali dvije vezane trice Dojkić na staru drugog poluvremena su osigurali dovoljan "prostor za disanje", koji se ni u jednom trenutku nije smanjio na manje od 10 razlike, dok je najvećih +15 (79:64) Hrvatska imala u 26. minuti.

Kontrolirale su Bralićeve cure rezultat sve do kraja, makar mogu žaliti da se iz Botevgrada nisu vratile s većom pobjedom jer bi u konačnici za put na Eurobasket vrlo važna mogla biti koš-razlika. Osim ako Hrvatska ne priredi čudo pa osvoji prvo mjesto u ovoj skupini ispred Srbije. Treba vjerovati da je i to moguće...

Linker
26. travanj 2024 20:14