Mario Hezonja

 Nikola Krstic/shutterstock Editorial/profimedia
PROBLEMI ZA IZBORNIKA

Hrvatska bez glavne zvijezde u ključnoj utakmici kvalifikacija. Isti dan igra i Real Madrid

Košarkaški izbornik Josip Sesar će u prvoj utakmici protiv BiH biti bez Hezonje i Brankovića
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 16. srpanj 2024. 06:04

Iako se na sva usta govori kako FIBA i Euroliga imaju sve bolju suradnju i kako je pao dogovor da se euroligaška kola ne igraju u vrijeme FIBA-inih reprezentativnih kvalifikacija, ta je informacija bila samo napola točna.

U ponedjeljak je Euroliga objavila novi kalendar natjecanja u kojemu doista postoji pauza u veljači, ali se kvalifikacije igraju i studenom, dok će tada euroligaši imati - redovno kolo.

Štoviše, upravo su u studenom za Hrvatsku ključne utakmice u nastojanju za promociju na EuroBasket, jer ćemo 21. studenog ugostiti BiH, dok ćemo 24. studenog morati u goste kod susjeda. U te dvije utakmice Hrvatska - ako želi na europsku smotru - mora biti dva puta bolja od BiH, ili u najgorem slučaju, biti bolja u međusobnom skoru.

A barem prvu od te dvije utakmice morat ćemo, po svemu sudeći, odigrati bez Marija Hezonje (Real Madrid) i Danka Brankovića (Bayern). U Euroligi je i Ante Žižić (Virtus), ali on se posljednji puta pojavio u reprezentaciji još tamo u rano ljeto 2022. godine.

Upravo na dan kad bismo trebali ugostiti BiH, to je 21. studenoga, Real Madrid igra utakmicu 11. euroligaškog kola, u Madridu dočekuje Albu. Dan kasnije, 22. studenog Bayern dočekuje Barcelonu. Dodajmo i da bi, eventualno, Ante Žižić mogao zaigrati i 21. studenog protiv BiH u Hrvatskoj, svakako i tri dana kasnije u BiH, jer njegov Virtus igra 20. studenog u Bologni protiv Fenerbahçea.

image

Igrači Hrvatske

Tonči Vlašić/Cropix

Treba odmah reći da u tom prvog ogledu neće biti oštećena samo Hrvatska, nego je isti slučaj i s BiH, jer njima neće moći pomoći Džanan Musa, koji je, također, i dalje igrač Reala.

Ipak, za drugu utakmicu, onu u kojoj će BiH ugostiti Hrvatsku 24. studenog, mogli bi igrati i Hezonja i Branković, ali i Musa.

Tu još treba ostaviti otvorenu opciju po kojoj bi još netko od Hrvata mogao zaigrati u Euroligi, pa bi se isti scenarij poput Hezonjinog i Brankovićevog mogao primijeniti i na njega. Spominje se, naime, sve glasnija opcija po kojoj bi se Luka Šamanić mogao vratiti u Europu njegove ime se povezuje s Barcelonom i Baskonijom.

Naravno, u ogledima protiv BiH neće moći igrati niti NBA igrači, znači Josip Sesar neće tada moći računati na Ivicu Zupca, Darija Šarića, Bojana Bogdanovića i Karla Matkovića. Doduše, niti BiH neće moći računati na Jusufa Nurkića i Luku Garzu.

Ono što je dobra vijest u cijelom ovom zaokretu jest kako je Jaleen Smith potpisao ugovor s turskim Bahçeşehirom, koji igra Eurokup i Smith će biti na dispoziciji za obje utakmice protiv BiH.

Euroliga je tako oslobodila samo termine u veljači. I tu je pitanje je li to učinila zbog reprezentativnih kvalifikacija ili završnica nacionalnih Kupova, koji su, prije svega u Španjolskoj i Italiji unosan biznis. U tom terminu u veljači Hrvatska će gostovati u Cipru i dočekati Francusku, dok će BiH na gostovanje u Francusku i dočekat će Cipar.

Linker
06. rujan 2024 05:52