JURE MISKOVIC/CROPIX Cropix
SN DOZNAJU

Hrvatska košarkaška reprezentacija dobila novog izbornika! Legenda na klupi nacionalne momčadi i kluba

Predstavljanje Damira Mulaomerovića trebalo bi se dogoditi početkom tjedna
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 21. siječanj 2022. 13:22

Damir Mulaomerović bi trebao najkasnije do utorka postati i službeno novi izbornik hrvatske reprezentacije, a epilog je to razgovora koje su posljednjih dana obavili čelnici HKS-a s Mulaomerovićem, ali i s klubom u kojemu treneru teče trogodišnji ugovor, Cedevitom Junior. Do utorka bi HKS i službeno, očekuje se, trebao potvrditi 48-godišnjeg Mulaomerovića, bivšeg reprezentativca, kao novog izbornika.

Nakon razlaza s Veljkom Mršićem, imenovanje dosadašnjeg pomoćnika za prvog trenera bio je logičan slijed događaja, jer već iza ugla, posljednjih dan veljače čekaju reprezentaciju dva presudna meča za očuvanje nada za plasman na SP, dva ogleda sa Švedskom.

Kako je trebalo pronaći što je hitnije moguće novog izbornika i kako je Savezu Mulaomerović bio prvi pick, trebalo je tu dogovoriti opcije i s Mulaomerovićevim klubom, Cedevitom Junior. Naime, Mulaomerović je sklopio ugovor s klubom s Velesajma proteklog ljeta na tri sezone. Tek je prva u tijeku, a i on sam, ali i klub iznimno su zadovolji suradnjom, jer je Mulaomerović novaka u HT Premijer ligi doveo po broju poraza na diobu drugog mjesta zajedno sa Splitom nakon 15 kola, a Cedevita Junior pri tome ima dva poraza manje od Cibone te ju od čelne pozicije, koju za sada drži Zadar, dijeli samo jedna pobjeda.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Razumljivo je, stoga, kako je Damir Mulaomerović želio uz ulogu izbornika zadržati i klupsku klupu, a to je bio cilj i Cedevite Junior.

I tu je moralo doći do kompromisa, jer je, podsjetimo, proteklo ljeto HKS, želeći imati profesionalca u stopostotnom angažmanu na izborničkoj poziciji, tražio od Veljka Mršića da napusti klupu Zadra. Međutim, kako je Mršić u međuvremenu odlepršao u Španjolsku, HKS je tražeći u pola sezone izbornika morao progledati kroz prste te dopustiti Mulaomeroviću i klupski angažman.

Uostalom, kako će suradnja biti dogovorena do svršetka Eurobasketa, u toj situaciji žrtvu će podnijeti i Cedevita Junior, jer će Mulaomerović cijeli kolovoz, a i dvije trećine rujna, barem se nadamo, biti okupiran reprezentativnim uzbuđenjima. Prevedeno, Mulaomerovića neće biti na klupskim pripremama za početak sezone.

Do službene objave novog izbornika treba očekivati i da će on složiti svoj stručni stožer, ali, poznavajući Mulaomerovića, vrlo je izvjesno da će odmah krenuti i s razgovorima s potencijalnim reprezentativcima, kako bi imao čistu sliku prilikom objavljivanja popisa igrača za dvije utakmice sa Švedskom. Taj popis igrača koji će pojaviti na pripremama ne treba očekivati prije sredine veljače, a okupljanje ionako neće biti prije 21., 22. veljače.

U međuvremenu Savez radi i na dogovorima s klubovima igrača iz Eurolige, pa je najavljen odlazak Dina Rađa u ruski Kazanj, kako bi se s Uniksom isposlovalo igranje Marija Hezonje, a razgovarat će se s Efesom oko igranja Krune Simona i s Maccabija oko dolaska Ante Žižića. Bila bi velika stvar imati bilo koga od ove trojice igrača barem za jednu utakmicu protiv Švedske, barem za onu drugu u gostima, ukoliko se bilo tko od njih ne bi mogao pojaviti u dresu reprezentacije već u prvoj utakmici u Hrvatskoj. Naime, sva tri će igrati samo 24 sata uoči tog prvog sraza Hrvatske i Švedske svoje euroligaške okršaje.

No, i tu treba staviti ogradu, jer situacija s koronavirusom je takva da se svako malo nešto otkazuje. U tom smjeru treba gledati i na izbor Mulaomerovićevih pomoćnika, jer na klupi će uz njega morati sjediti netko tko može samostalno voditi utakmicu, u slučaju da zbog virusa otpadne - izbornik. I o tome treba voditi računa, jer vremena su takva.

U svakom slučaju od početka sljedećeg tjedna Hrvatska će imati novog izbornika. A za doznati kakvi su planovi morat ćemo se strpjeti do službene objave Saveza. Jer, do tada svi šute kao ribe...

Linker
27. travanj 2024 04:13