CLAUDIO GRASSI/LAPRESSE/PROFIMEDIA Claudio Grassi/Lapresse/Profimedia
ISPALI U OSMINI FINALA

Hrvatska poražena u velikoj drami! Fantastični Markkanen potopio sve nade naše reprezentacije

Nevjerojatni Lauri Markkanen utrpao je 43 koša i odveo Fince u četvrtfinale EuroBasketa...
Piše: Hina/SNObjavljeno: 11. rujan 2022. 17:00

HRVATSKA - FINSKA 86:94

HRVATSKA: Zubac, Šarić, Bogdanović, Simon, Smith, Perković, Prkačin, Hezonja, Gnjidić, Matković, Ramljak, Mavra

FINSKA: Markkanen, Jantunen, Salin, Huff, Maxhuni, Little, Koponen, Kantonen, Valtonen, Madsen, Seppälä, Palmi


Hrvatska muška košarkaška reprezentacija nije se uspjela plasirati u četvrtfinale EuroBasketa, uspješnija je u osmini finala u Berlinu bila Finska sa 94-86 (20-21, 25-22, 22-22, 27-21).

Briljirao je u sastavu Finske Lauri Markkanen sa 43 koša i 9 skokova, Sasu Salin je dodao 17, dok je u sastavu Hrvatske u svojoj možda i posljednjoj utakmici za reprezentaciju Bojan Bogdanović ubacio 23 poena, Jaleen Smith je ubacio 17, a Dario Šarić 12 uz 8 skokova i 6 asistencija.

image

SofaScore za SN

SOFASCORE Sofascore

Finska je utakmicu "prelomila" serijom 10-0 kojom se nakon 77-77 4:48 minuta prije kraja odvojila na 87-77 2:24 minute prije isteka vremena.

U tom razdoblju Huff i Salin su pogodili trice, dok su dva dalekometna pokušaja Bogdanovića bila neprecizna.

Tako će u četvrtfinalu u utorak Finska igrati protiv Španjolske, dok je Hrvatska treći put zaredom ispala s EuroBasketa u osmini finala.

Poznat je još jedan četvrtfinalni par, igrat će Slovenija protiv Poljske, dok Francuska i Njemačka još čekaju svoje suparnike. Francuska će igrati protiv pobjednika susreta Srbija - Italija, a Njemačka protiv boljeg iz ogleda Grčka - Češka.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

ČETVRTA ČETVRTINA (21:27)

10‘ - Maxhuni pored Smitha zabija za 84:91. 50 sekundi do kraja. Markkanen i nova trica - nestvarna 43 poena. Simon dodaje dva slobodna bacanja i to će biti to... Slave Finci, konačan je rezultat 86:94.

9‘ - Maxhuni pogađa oba slobodna bacanja za velikih deset razlike. Smith dodaje svoja nova dva poena! A onda i Hezonja zabija tricu u ključnome trenutku!!! Zovu Finci time-out kod rezultata 84:89 i minutu i 10 sekundi do kraja...

8‘ - Iscurila je i Bogdanovićeva trica, neće pa neće... A Markkanen zabija svoj 40. poen, nemamo odgovor na njegovu igru. Pogađa Matković na Šarićev asist! 79:87 dvije minute prije kraja...

7‘ - Dugo nije bilo Salina i pojavio se sad baš u kritičnom trenutku - nova njegova trica za teško dostižnih plus osam Finske. Mulaomerović zove time-out, lomi se utakmica ovdje. Promašuje Šarić otvorenu tricu. Srećom, promašuje i Maxhuni na drugoj strani.

6‘ - Ramljaaaak! Odvažio se na šut i pogodio tricu za novi egal! Huff nažalost ubacuje tricu i vraća Finsku na plus tri... Maxhuni dodaje dva slobodna bacanja za 77:82.

5‘ - Izašao je Markkanen odmoriti se na klupu, ali sad tricu pogađa Jantunen... Simon na drugoj strani promašuje tricu, šteta, iscurilo je i to.

4‘ - Simon pogađa za 74:74!

3‘ - Bravo za Smitha, nova njegova trica za vodstvo Hrvatske! Ali čudesni Markkanen zabija uz faul Ramljaka koji igra ‘flastera‘ na njemu... Ni to ne pomaže. Naravno, Markkanen pogađa i slobodno bacanje, ovo je njegov 38. poen. Finska je opet na plus dva.

2‘ - Nemamo odgovora za Markkanena, zabija dva nova poena za 67:71. Bogdanović preuzima odgovornost i pogađa za novih minus dva!

1‘ - Zabija lijepo Šarić pod košem za nova dva poena. Suci ne sviraju očigledan prekršaj Madsena na Šariću u napadu i Markkanen zakucava za 69:67! Poludio je, osim Mulaomerovića, i Stojko Vranković sa strane...

TREĆA ČETVRTINA (22:22)

10‘ - Ubacuju Matković, a zatim i Hezonja po jedno slobodno bacanje. Dobra akcija Simona i Bogdanovića, imat će Babo dva slobodna 7 sekundi prije kraja! Pogađa Babo oba i to je 65:65! Imaju Finci zadnji napad... Nevjerojatno, ali uspjeli su Finci sa samo jednom jedinom desetinkom pogoditi za 67:65! Iako su svi znali da će iz auta lopta ići na Markkanena, a tako se i dogodilo, uspio je leteći Finac pogoditi taj koš okružen trojicom naših košarkaša! Što više reći...

9‘ - Markkanen opet pogađa za dva. Nevjerojatno, ali Markkanen nakon samo nekoliko sekundi i promašene Hezonjine trice dodaje još dva poena... Uništava nas taj igrač. To je bio njegov već 29 poen.

8‘ - Još jedno zakucavanje Markkanena. Nije time-out urodio plodom. Tri od četiri slobodna bacanja ubacuje sjajni Kruno Simon! A onda i Babo pogađa... Evo nas opet u egalu - 61:61!!!

7‘ - Nakon nekoliko pogrešaka i promašenih šutova s obje strane, Markkanen atraktivno zakucava za 56:59. Ne izgleda ovo dobro i Mulaomerović zove novi time-out.

5‘ - Zabija i Salin tricu, taman u trenucima kad smo se zamalo odvojili. Pogađa i Markkanen, Finci su u vodstvu. A maloprije smo imali plus četiri... Žestoka, žestoka bitka.

4‘ - Nova dva slobodna bacanja Bojana Bogdanovića za 53:50! Kantonen dodaje dva poena... Ali nova trica Jaleena Smitha! Evo nas na plus četiri. Kakva drama u Berlinu...

3‘ - Trica Jaleena Smitha za 51:48! Markkanen potom zabija za minus jedan Finske...

2‘ - Strašna akcija tandema Šarić-Bogdanović i evo nas na minus 1! Bogdanović dodaje jedno slobodno bacanje za 48:48.

1‘ - Šarić dodaje dva poena na otvaranju drugoga dijela. Bogdanović dobiva osobnu na Maxhunijev pokušaj trice. Nakon toga Maxhuni zabija sva tri slobodna bacanja.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Mnogo oscilacija u otvaranju susreta u Berlinu... Hrvatska je dobro otvorila, a onda je uslijedio neobjašnjiv pad kada Finska dolazi čak do plus osam koševa razlike. Međutim, odjednom su hrvatski košarkaši zaigrali čvršće u obrani što je donijelo pozitivan pomak u ofenzivi. Dobro je izgledalo sve dok se nije razigrao Markkanen. Ušao je i nedovoljno zaliječeni Zubac, no nismo njegovu prisutnost na parketu uspjeli preokrenuti u svoju korist. Slijedi nam žestoka bitka do kraja dvoboja...

DRUGA ČETVRTINA (22:25)

10‘ - Smith pogađa oba slobodna za 41:41! Još je 36 sekundi do kraja... Zabija Markkanen za 41:43. Imat će Hrvatska zadnji napad. Finci zovu time-out 11 sekundi prije kraja...

Mirno Smith pogađa nova dva slobodna bacanja za 43:43... Ali Little polaže u posljednjim sekundama za konačnih 45:43 Finske i tim se rezultatom odlazi u svlačionicu.

9‘ - Miro Little zabija za 36:36. A onda Šarićeva trica za 39:36! Markkanen ubacuje jedno slobodno bacanje. Zatim Jantunen nakon dobro izrađene akcije Finaca pogađa tricu za novo finsko vodstvo - 40:39. Ovo nije dobro... Šarić i Mulaomerović dobivaju tehničku jer talijanski suci nisu svirali očigledan faul, uvukla se nervoza u redove hrvatskih košarkaša. Markkanen pogađa jedno od dva slobodna bacanja.

8‘ - Jedno slobodno Bogdanovića za 34:33! A zatim i sjajna Bogdanovićeva kontra za 36:33.

7 - Salin solo-akcijom pored Matkovića zabija za 31:31. Zatim Madsen zakucava, ali Simon lijepo pogađa za 33:33. Žestoka bitka u Berlinu...

6‘ - Fantastično zakucavanje Karla Matkovića! Finci zovu time-out.

5‘ - Lijepo je Matković odigrao pod košem za novo vodstvo - 29:27. Ali nesretni Markkanen ekspresno vraća na 29:29.

4‘ - Simon donosi novi egal svojim solo-prodorom.

3‘ - Markkanen je strahovito dominantan pod košem i Finci su opet na minus 1. Evo i Markkanenove trice... Time-out zove Mulaomerović.

2‘ - Bravo za ‘doktora‘ Simona, evo nas na 25:20. Maxhuni ekspresno vraća na minus 3.

1‘ - Alley-oop uz asist Mavre i zakucavanje Karla Matkovića!

PRVA ČETVRTINA (21:20)

10‘ - Malo sreće za Finsku, Markkanen ubacuje jednu ‘izgubljenu‘ loptu i vodi Fince na plus dva... Ali Hezonja pogađa tricu u posljednjim sekundama!!! Idemo na prvi predah s minimalnom prednošću, međutim najvažnije je da su hrvatski košarkaši ušli u pravi ritam.

9‘ - Zabija Šarić jedno bacanje za izjednačenje - 18:18!

8‘ - Baboooooo! Mora se priznati - bila je to nerezonska trica s gotovo osam metara, ali ušla je! Nakon toga i Simon dodaje blokadu u obrani! Evo nam Hrvatske kakvu želimo vidjeti...

7‘ - Evo i Šarićevog polaganja! Čim smo ‘stisnuli‘ u obrani, odmah sve to bolje izgleda...

7‘ - Obrana je sada bila ponešto agresivnija, a u napadu Babo uspijeva izboriti i pogoditi oba slobodna bacanja!

5‘ - Nova Salinova trica i odlaze Finci na plus osam - 10:18.

5‘ - Alley-oop Maxhunija na asist Markkanena... Razigrali su se Finci.

4‘ - Šarić nakon time-outa uspijeva izboriti dva slobodna bacanja i pogađa oba!

4‘ - Evo sad i zakucavanja Markkanena i Mulaomerović naravno mora zvati time-out.

3‘ - Salin pogađa tricu za 6:8. Pa još jedna trica Sasua Salina. Loše smo ušli u utakmicu...

3‘ - Bogdanović dovodi Hrvatsku ponovno u vodstvo!

2‘ - Maxhuni zabija tricu za Finsku, a odmah u idućem napadu probija Bogdanovića.

1‘ - Sjajna solo akcija Hezonje i koš od table za vodstvo Hrvatske, a nakon njega i polaganje Smitha.

1‘ - Utakmica je počela!


Linker
21. travanj 2024 16:56