FIBA Fiba
PRETKVALIFIKACIJE ZA OI

Hrvatska prohujala Istanbulom i izborila polufinale! Sesarovi izabranici Šveđanima utrpali skoro 100 poena

Ključnom se ispostavila treća četvrtina u kojoj su Hrvati ostavili protivnika na mizernom učinku
Piše: Tvrtko Puljić iz TurskeObjavljeno: 14. kolovoz 2023. 20:46

ŠVEDSKA - HRVATSKA 67:99 (22:24, 20:27, 7:21, 18:27)

ŠVEDSKA: Andersson, Ramstedt, Spires, Wahlberg Fasasi, Pantzar, Sjöberg, Njie, Lecesne, Gehrke, Clarance, Hook, Garcia Adsten

HRVATSKA: Perković, Filipović, Smith, Kapusta, Prkačin, Hezonja, Šarić, Badžim, M. Drežnjak, D. Drežnjak, Zubac, Ljubičić


Tvrtko Puljić iz Turske

Ako je postojala prijetnja u našem ogledu protiv Švedske trajalo je to samo u uvodnih pet minuta. Do tada je četiri trice poveza bivši igrač Vrijednosnica Osijek, Elijah Clarence, dodao je jednu Adam Ramstead, pa je Švedska nakon pet minuta imala 20:12. Josip Sesar je pozvao minutu odmora, promijenili smo obranu, Clarence je doduše i dalje trpao, pa je do odmora stavio 26 poena, ali je Hrvatska vrlo brzo povela, već do konca prve četvrtine. I do kraja je samo naša prednost rasla, do konačnih 99:67.

Jaleen Smith se narugao odluci švedskog stožera da mu odlaze ispod bloka, kako bi se sačuvale prijetnje u reketu od Ivice Zupca i Darija Šarića, pa je zaključio sa 24 poena, od čega je pogodio pet trica. Usput je u tom prvom djelu, svako udvajanje na našim visokim igračima rezultiralo asistom na otvorene šuteve ili čiste zicere, pa je Ivica Zubac imao nakon prvog dijela sedam, a Dario Šarić četiri asista. Zubac je bio u uz sedam asista i na devet poena i šest skokova, pa je zvonia uzbuna i za mogući triple-double, kojega u reprezentaciji čekamo od Eurobasketa 1995. kad je to ostvario Stojko Vranković, bez asista, s blokadama...

U trećoj četvrtini se hrvatska agresivnost još više podigla, a ispuhao se i Elijah Clarence, pa je ukupno u drugom poluvremenu zabio još tri poena. Švešani su pogubili na naša preuzimanja u obrani, pa su nam zabili samo sedam poena u trećoj četvrtini. Ukupno 25 za čitavo drugo poluvrijeme, a podsjetimo, za pet minuta otvaranja stavili su 20. I da, jako im je falio Melvin Pantzer, koji nije igrao ovu utakmicu...

- Nakon tri šuta Clarencea smo promijenili obranu, međutim, ušao je u ritam. Išli smo na picku između, jer smo željeli spriječiti njihove visoke igrače da nas kažnjavaju sa šutom. Nakon 12:20 i minute odmora promijenili smo obranu, odmah smo se vratili u utakmicu i u sljedećih 15 minuta prvog dijela zabili su nam još 20 poena. Posebno smo u trećoj četvrtini pokazali agresivnost koju smo željeli imati od samog starta. Teško je svaku utakmicu držati od prve do zadnje minute, ali mislim da smo u odnosu na prvu utakmicu neke napade odigrali sada brljavije. Iako, kad zabiješ 99 poena i imaš 27 asista teško je tu govoriti o nekom slabijem napadu - kazao je Josip Sesar nakon utakmice.

Teoretski smo osigurali polufinale, možemo ispasti samo pod uvjetom da u srijedu Švedska svlada Belgiju, a Hrvatska izgubi od Nizozemske sa ogromnih 63 poena razlike. Što se u povijesti nije dogodilo, pa neće niti ovoga puta. Možemo i biti drugi u skupini samo pod uvjetom da izgubimo sa 18 razlike meč od Nizozemaca. Niti to se vjerojatno ne bi trebalo dogoditi...

- Trebamo se sada dobro odmoriti i pripremiti za utakmicu protiv Nizozemske. S pobjedom bi izbjegli Tursku u polufinalu, ali od prvog dana ponavljam da idemo utakmicu po utakmicu i ne želim razmišljati što će biti za pet dana, mjesec dana, ili tko zna kada. Imamo u utorak trening na kojemu ćemo spremati Nizozemsku i čeka nas u srijedu utakmica u kojoj moramo biti energetski pravi. Malo su se više potrošili Smith, Zubac i Šarić, a na njihovo sampouzdanje su se razigrali i ostali.

Koliko ga raduje slika nakon prvog poluvremena kad je Ivica Zubac imao sedam asista, a Dario Šarić četiri?

- Oni imaju ekstra kvalitetu, bilo je logično da će se obrana protivnika spremati za njih, da će ih udvajati, a mi smo se pripremili za to, pa su njih dvojica jako dobro distribuirali loptu. Šarić je u prvom dijelu odigrao odlično, ali bez poena, a kad je povezao i poene, sve je otišlo na trideset razlike.

Zagrijavao se i Borna Kapusta, liječnički tim je odradio tu dobar posao, no možemo li Kapustu očekivati i na parketu u srijedu?

- Već mu je puno bolje, trebamo vidjeti kako će biti, a nadam se da će uspjeti odigrati. Badžim je tu na lopti pomogao kontra Švedske.

Hrvastka i dalje izgleda jako dobro, a u to su se uvjerlili Ergin Ataman i njegov stožer, koji na turski slobodni dan stigli u dvoranu pogledati uživo Hrvatsku. Prve dvije utakmice, kombiniranih plus 63 protiv Belgije i Švedske, doista je rezultat kakvom se malo tko nadao. Odnosno, Hrvatska do sada ovako superiorno nije igrala na ovakvim turnirima...

Što će sve to donijeti do konca ovoga tjedna, ostaje za vidjeti. No, za sve koji još uvijek vjeruju u hrvatsku košarkašku reprezentaciju pravi je užitak gledati utakmice i ne nervirati se, ne strahovati za ishod.

Već u utorak, na naš slobodan dan, doznat ćemo na koga ćemo ići u polufinalu ukoliko smo prvi u skupini, što je vjerojatno, a na koga kad bi skupinu završili na drugom mjestu. Naime, za prvo mjesto u susjednoj skupini odigrat će Turska i Ukrajina.

Hrvatska je ovom pobjedom izborila polufinale pretkvalifikacija za OI! Smith je bio naš najučinkovitiji igrač s 24 poena, dok je najbolji na utakmici ostao Clerance s 29.

KRAJ UTAKMICE

9. Perković pogađa za tri, evo nas na 94:67.

8. Badžim postiže tricu za 91:63.

7. Badžim je ubacio dva slobodna bacanja za 88:59, tri i pol minute su do kraja, potom su Šveđani zabili za dva, a kod nas Perković nije bio precizan u pokušaju za tri. Lecesne zatim gađa, rezultat je 88:63.

5. Drežnjak pogađa za dva nakon što je Hezonja ubacio dva slobodna bacanja. Hrvatska ima 85:57 pet minuta prije kraja ogleda. Fantastična predstaa u drugom poluvremenu!

4. Hezonja nas dovodi na 81:54! Sve je gotovo ovdje, Hrvatska je u polufinalu pretkvalifikacija za Olimpijske Igre i pitanje je trenutka kada ćemo to "oslužbeniti".

3. Ne ide za tri, ali ide za dva. Hezonja je strijelac, s druge strane Clarance je promašio, a zatim i Prkačin u našem napadu. Pogodili su zatim Šveđani, a onda Smith i petu tricu na ogledu.

2. Hezonja sjajno oduzima loptu, no Smith nije uspio okruniti akciju kakvim poenima. Ništa uspješniji nisu Šveđani, no u idućem napadu ni Hezonja nije bio precizan u pokušaju za tri. Ostaje 72:49.

1. Počela je posljednja četvrtina.

KRAJ TREĆE ČETVRTINE

9. Predivno zakucavanje Drežnjaka pred kraj treće četvrtine! Dva slobodnja bacanja potom je realizirao Njie, pa ćemo na kratki predah s vodstvom 72:49.

8. Njie je prekinuo poduži post Švedske šutom za dva, no Šarić s druge strane pogađa za tri. Sve smo moćniji, a Šveđani sve više izgubljeni, što je pokazao i idući napad, šteta što Hezonja to nije kaznio tricom u našoj kontri.

7 Šveđani su sve lošiji u realizaciji, tek tri poena ubacili su od početka treće četvrtine. Prkačin im je sada ubacio 65. za Hrvatsku iz slobodnog bacanja. Evo nas na plus 20.

6. Pogađa Zubac dva slobodna bacanja, evo nas na 19 razlike. Zubac ide na klupu, Prkačin je u igri.

5. Ubacili su dva slobodna bacanja Šveđani, a onda zaustavili Zupca prekršajem. U nastavku akcije pokušaj Darija Šarića ulazi za plus 17, gomila se prednost Hrvatske u Istanbulu!

4. Dva napada u nizu smo "prodali", ali isto čine i Šveđani.

3. Zubac još jednom pogađa nakon Šarićeve asistencije, Šveđani zovu time-out.

2. Šarić je bio uspješan u jednom od dva slobodna bacanja i doveo nas na plus 13, šteta što Badžim nije pogodio nakon oduzete lopte. Hooku je to pošlo za rukom, ali je i Šariću s druge strane. Imamo 57:44.

1. Počela je treća četvrtina! Smith nas je doveo na 54:42.

Smith je najbolji strijelac Hrvatske u prvom poluvremenu sa 16 postignutih poena. Drugo mjesto dijele Badžim i Zubac s devet, dok je najbolji u prvoj dionici Clerance s 26 poena. Postotak šuta za dva držimo na 83 posto (10/12), dok protivnici na svega 40 (/15). Zato su ubacili osam od 16 trica, dok je Hratska osam od 20. U skokovima Šveđani bilježe bolji omjer 20:16.

Kako bilo, Hrvatska izgleda bolje, a govori to i rezultat. Izuzev individualne kvalitete Clarancea, Švedska gotovo ništa nije pokazala.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

9. Držnjak nas uz zvuk sirene dovodi do 51:42, stoga s devet razlike odlazimo na predah.

9. Drežnjak pogađa slobodno bacanje za 48:42. Švedski izbornik poziva time-out 44 sekunde prije poluvremena

9. Što nam radi Clerance... Bez problema svaku zamisao provodi u dijelo, trenutno je na 26 poena i nepogrešivom serijom doveo je Švedsku na samo minus tri. Perković je uspješno izveo dva slobodna bacanja za plus pet Hrvatske.

7. Garcia je promašio pokušaj za tri, kao i Hezonja s druge strane. Clarence onda još jednom pogađa tricu, 22 poena trenutno bilježi na ogledu.

6. Nova trica Šveđana, Clarence je pogodio, a s druge strane Prkačin nakon asistencije Hezonje.

5. Još dva poena bilježi Smith nakon sloodnih bacanja, opet smo na plus 10!

4. Smith pogađa još jednu tricu, 14. mu je ovo poen i najboljeg je učinka u Sesarovoj postavci. Potom i Zubac zabija 40:30 i stižemo do najveće prednosti u dosadašnjem dijelu susreta . Imali smo šansu i za više, ali Hezonja je izbacio loptu u aut u pokušaju da nađe Perkovića. Ovako, trenutno je plus osam u korist Hrvatske.

3. Još jednom pogađa Zubac nakon što smo primili tricu, odgovorili su Šveđani preko Clarencea za dva, a onda sudac oduzeo loptu Zupcu zbog pogrešnog vođenja lopte, odnosno koraka.

2. Smith još jednom uspješan, ovaj put za dva. Šveđani se i dalje uzdaju u šuteve za tri, ali u zadnjih par napada ne prolaze. Zato prolaze Hezonji, koji pogađa za 31:22 i tjera protivničkog izbornika na time-out.

1. Dva slobodna bacanja imao je Zubac, nažalost nijedno nije iskoristio. Hezonja je u nastavku akcije osvojio skok i dobacio Smithu, koji još jednom pogađa za tri poena.

KRAJ PRVE ČETVRTINE

9. Još jedna fantastična reakcija Zupca u obrani, šteta što Šarić nije uspio povisiti vodstvo u posljednjem napadu. Na kratki predah Hrvati odlaze s 24:22.

9. Badžim je zabio za izjednačenje, a potom i Zubac za preokret i 24:22 u našu korist pred kraj prve dionice.

8. Sjajno Smith po isteku napada i zvuku sirene pogađa tricu, Šveđani imaju plus dva dvije minute do isteka prve četvrtine.

7. Šarić promašuje pokušaj za tri, a ekspresno odgovaraju Šveđani preko Njiea koji se sjurio kroz hrvatski reket. Uslijedio je novi promašaj Smitha, dobro pa su i protivnici s druge strane bili neprecizni.

6. Badžim nije bio precizan u našem napadu, no napravili su Šveđani faul u vlastitom. Iskupio e Badžim uspješnim pokušajem za tri poena i doveo na minus pet. Zubac je potom izveu sjajnu blokadu i u nastavku akcije doveo nas na minus tri.

5. Nove dvije trice Šveđana, ovu je pogodio Ramstedt. Švedska ima osam razlike, Sesar je pozvao time-out.

3. Smith je prvo bio neprecizan s naše strane pa smo u idućem napadu primili tricu, da bi se Smith iskupio također šutom za tri poena nakon što je Badžim ubacio. Zatim dva poena ponovno zarađuju Šveđani, a Filipović odgovara trojkom. Nakon novog promašaja Smitha, Šveđani su tricom stigli na 14:10.

1. Evo prvog koša Hrvatske, Filipović je uspješno poližio za 2:0. Badžim je u idućem napadu prekršajem zaustavio Anerssona i zaradio prvu osobnu, a Šveđani tri slobodna bacanja.

1. Evo prvog koša Hrvatske, Filipović je uspješno poližio za 2:0. Badžim je u idućem napadu prekršajem zaustavio Anerssona i zaradio prvu osobnu, a Šveđani tri slobodna bacanja.

1. Utakmica počinje! Filipovic, Smith, Badžim, Šarić i Zubac naša su petorka u startu ogleda. Nadamo se da će Sesarovi izabranici nastaviti jučerašnjim tempom. Sretno, Hrvatska!

Linker
03. svibanj 2024 10:17