TOM DUBRAVEC/CROPIX
ODRŽAN ŽDRIJEB

Hrvatska saznala protivnike u borbi za Svjetsko prvenstvo: Igrat ćemo protiv Slovenije i Skandinavaca

Na europskoj razini u kvalifikacije su ušle 32 reprezentacije, a tek ćemo njih 12 gledati na SP-u
Piše: HKSObjavljeno: 31. kolovoz 2021. 13:54

Na današnjem izvlačenju skupina za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, Hrvatska je saznala svoje europske protivnike. Za početak, na putu do svjetske smotre koja će se 2023. godine odigrati u Indoneziji, Japanu i Filipinima (Jakarta, Okinawa, Manila) Hrvatskoj stoje Švedska, Slovenija i Finska.

U toj skupini moramo biti među prva tri kako bi prošli u drugi krug. Tamo se 'križamo' sa skupinom D, koju predvodi Njemačka. Svi rezultati iz prve skupine se prenose. U toj novoj skupini sa šest momčadi najbolje tri reprezentacije izborit će SP.

Izvlačenje je održano u Kući košarke Patrick Baumann, no zbog epidemiološke situacije bilo je zatvoreno te se moglo uživo pratiti na FIBA YouTube kanalu.

Na svjetskoj razini kvalifikacije će se igrati u šest ciklusa kroz 15 mjeseci. Pravo na kvalifikacije steklo je 80 zemalja te će se u ukupno 420 utakmica na kraju kvalificirati 32 reprezentacije. Na europskoj razini u kvalifikacije su ušle 32 reprezentacije, a tek ćemo njih 12 gledati na Svjetskom prvenstvu.

Izvlačenjem su se reprezentacije podijelile u osam skupina (A-H) od po četiri ekipe te će u prvoj fazi svaka ekipa imati priliku odigrati ukupno šest utakmica, odnosno utakmice kod kuće i u gostima protiv svakog suparnika iz skupine.

Skupina A: Srbija, Slovačka, Belgija, Latvija
Skupina B: Bjelorusija, Velika Britanija, Grčka, Turska,
Skupina C: HRVATSKA, Švedska, Finska, Slovenija
Skupina D: Izrael, Njemačka, Estonija, Poljska
Skupina E: Francuska, Portugal, Mađarska, Crna Gora
Skupina F: Bosna i Hercegovina, Litva, Bugarska, Češka
Skupina G: Gruzija, Sjeverna Makedonija, Španjolska, Ukrajina
Skupina H: Rusija, Nizozemska, Island, Italija

Linker
26. travanj 2024 10:35