Dario Drežnjak i Aleksander Dziewa

 DAMIR KRAJAC Cropix
BOLAN PORAZ

Hrvatska se u punom Draženovom domu raspala u zadnjoj četvrtini! Nije pomogla ni serija 11:0...

U supervažnoj utakmici gosti su odnijeli veliku pobjedu! Sada su prvi, imaju bolji međusobni omjer
Piše: Andro Polić, Ivan AlaupovićObjavljeno: 13. studeni 2022. 22:20

HRVATSKA - POLJSKA 79:87 (18:21, 19:13, 19:24, 23:29)

ZAGREB Dvorana Dražena Petrovića. Gledatelja 5.000. Suci: Zaščuk (Ukrajina), Kounelles (Cipar) i Tomasovič (Slovačka).

HRVATSKA: Perković, Kapusta 11p, 4s, 8a, 3il, Rudan 3s, Prkačin 12p, 6s, Nakić 11p, 3s, Ivišić, D. Drežnjak 4, Badžim 12p, 3a, Branković 17p, 4s, 4bl, M. Drežnjak 10, Bundović, Mavra 2p, 6a.

POLJSKA: Pluta 14p, 4a, Zyskowski 21p, 3s, Balcerowski 16p, 7s, 3il, Sokolowski 7p, 8s, 4a, 3il, M. Kolenda, L. Kolenda 4a, Dziewa 1p, 3s, 4a, Olejniczak, Michalak 2, Garbacz 21, Groselle, Niziol 5p, 5s, 3a.


Hrvatski košarkaši porazom od Poljske u Zagrebu 79-87, pred punim Draženovim domom, zakomplicirali su stvari u pretkvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2025., kao i potencijalan odlazak na pretkvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu. Za veće nade u prvo mjesto, koje vodi u kvalifikacije, morali smo se nadati prvenstveno pobjedi, ili barem porazu od Poljaka manjem od tri razlike, a s obzirom kako se niti jedno od tog nije dogodilo, u posljednja dva kola moramo se nadati kiksu Poljaka uz naše dvije pobjede. Sve je izgledalo vrlo obećavajuće za našu reprezentaciju do ulaska u posljednju četvrtinu kada su gosti ušli u veliku seriju.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Kao i u Austriji, hrvatski košarkaši ponovno su pomalo uspavano ušli u susret. U prilog sporog ulaska u uvertiru dvoboja, svjedoči i početni šut naših košarkaša iz igre - 0/7. Najviše problema u napadu stvarao nam je 215 centimetara visoki poljski centar Aleksander Balcerowski.

Hrvatska se u prvoj dionici dobrim dijelom oslanjala na brze napade, kao i pokušaj "kanonade" iza linije za tri poena, pa smo tako u prvih 10 minuta 10 puta pokušavali za tri, međutim, samo su dvije pogodile mrežicu. Nakon sterilnog otvaranja, do prvog izjednačenja uspjeli smo stići potkraj četvrtine, a posebno upečatljiv bio je koš Tonija Nakića na drugi obruč kojim je Hrvatska stigla do izjednačenja. Ipak, na krilima Balcerowskog Poljaci su prvu četvrtinu okončali u tankoj prednosti od tri poena (18-21), a naši košarkaši obilježili su ju slabim šutom 3/14.

Dobra obrana na otvaranju i maštovitiji napadi, doveli su nas u drugo vodstvo na utakmici (nakon uvodnog) košem Danka Brankovića za 26-24. Kako se poluvrijeme bližilo, tako su naši napadi imali i nešto više "vica", a najbolji pokazatelj su dva alley-oop dodavanja koja je Branković atraktivnim zakucavanjima pretvorio u poene, te tako digao čitavu dvoranu na noge. Iako su Poljaci bili "zreli" za veći rezultatski deficit po odlasku na veliki odmor, uz dvije vezane trice prije poluvremena smanjili su zaostatak, a trica Roka Badžima u zadnjoj minuti donijela je Hrvatskoj prednost 37-34 po ulasku u posljednjih 20 minuta utakmice.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Na otvaranju drugog dijela uslijedio je show Borne Kapuste. Lucidni razigravač prvo je ubacio spektakularan koš pod prekršajem koji suci, vrlo dvojbeno, nisu priznali, ali Kapusta je u idućim minutama ubacio dvije trice, a u tim smo trenucima stalno držali suparnika na nekoliko poena razlike. Ipak, Poljaci su uhvatili korak za našim košarkašima. U posljednjoj sekundi treće dionice Mateo Drežnjak napravio je prekršaj nad Zyskowskim pri pokušaju za tri poena, pa su tako Poljaci s prednošću 58-56 ušli u zadnjih 10 minuta. Imala je Hrvatska prilike za "odvajanje", međutim, nismo ih iskoristili.

Činilo se kako gazimo prema pobjedi, a onda u zadnjoj dionici – raspad sustava. Gosti su se počeli sve više odvajati, a kako se bližio kraj susreta, tako su hrvatske nade sve više kopnjele. Nismo uspjeli ublažiti poraz na barem tri poena razlike, s kojim bi bili u igri za prvo mjesto na temelju koš-razlike ili broja postignutih poena. U posljednjoj četvrtini primili smo 29 poena, dok smo ih zabili 23.

Najbolji pojedinac u našim redovima bio je Branković koji je utakmicu završio sa 17 postignutih poena, a pratili su ga Badžim i Prkačin sa po 12. Poljake su predvodili Jaroslaw Zyskowski i Jakub Garbacz, obojica su ubacila 21 poen, dok se Balcerowski zaustavio na 16 ubačenih poena.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Hrvatskoj preostaju još dva ispita u pretkvalifikacijama u veljači. Naši će košarkaši prvo u goste u Švicarsku (23. veljače), a ovu fazu natjecanja zaključit će na domaćem parketu protiv Austrije (26. veljače). Teško je očekivati kiks Poljaka protiv Austrije ili Švicarske, što znači kako će Hrvatska vrlo vjerojatno morati u novi krug pretkvalifikacija u kolovozu iduće godine.

---------------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

40‘ Kraj utakmice! Preraspoložena je bila večeras reprezentacija Poljske i maestralnom zadnjom četvrtinom zasluženo su došli do pobjede i prvog mjesta u skupni jer sada imaju bolji međusobni omjer od Hrvatske. Naime, u Poljskoj su naši dobili s tri, a ovdje izgubili s osam razlike...

39‘ Hratska serija 11-0 budi nadu, od 68:85 došli smo do 79:85 i imali napad, ali promašio je Perković tricu, pa Bundović dvicu,...

38‘ Nema odgovora naših košarkaša na irazito šuterski rapoloženu momčad Igora Miličića. Dvije minute do kraja utakmice Poljaci su praktički osigurali pobjedu, na 13 poena prednosti su, a u zadnjih osam minuta pogodili su čak sedam trica.

35‘ Odlično kombiniraju Badžim i Prkačin. Dva napada zaredom koš iz alley-oop akcije. Ipak, Poljaci prelako dolaze do koševa i "bježe" na sedam koševa prednosti.

33‘ Potpuno izjenačena utakmica u Ciboni. Ne uspjeva se nijedna momčad odvojiti na značajniju razliku. Na koš se odgovara košem, ali i greškom na grešku.

30‘ Kraj treće četvrtine. Odličnih deset minuta obje reprezentacije. Poeni Poljaka sa linije slobodnih bacanja u zadnjoj sekundi zaslužni su za ulazak u zadnju četvrtinu s predošću od dva koša.

28‘ Roko Badžim nastavljda trend odličnog šuterskog perioda. Tricom nas dovodi do nove prednosti.

27‘ Raspoloženi su se vratili nakon pauze Poljaci. Sokolovski ih tricom vraća u vodstvo.

26‘ Borna Kapusta prvo je ime nastavka. Dvije trice zaredom, a druga dva koraka iza linije za tri poena posebno je impresivna.

24‘ Igra se koš za koš. Na tricu Garbacza, još jednom svojom odgovara Kapusta i dovodi nas na pet poena prednosti.

21‘ Počelo je drugo poluvrijeme utakmice kvalifikacija za EuroBasket između Hrvatske i Poljske.

20‘ Kraj druge četvrtine. Izjednačena utakmica pred punim Draženovim domom. Bolje je ušla u susret reprezentacija Poljske, ali puno je kvalitetnije drugu četvrtinu odigrala momčad Ace Petrovića i rezultat okrenuli na svoju stranu.

19‘ Raspoložen je Branković, dva vezana zakucavanja našeg centra. Ali smanjili smo agresivnost u obrani i to "platili" s šest primljenih koševa prije nego je Petrović odlučio zvati time-out.

17‘ Obje reprezentacije teško dolaze do poena. Hrvatska je u šest minuta nastavka zabila 12, a primila samo četiri koša i ima najveću prednost dosad.

15‘ Samo četiri koša dopustila je Hrvatska izabranicima Igora Miličića u pet minuta druge četvrtine.

14‘ Hrvatska je puno koncentriranija u napadu, a rezultat toga je osam vezanih poena i prvo vodstvo od samog početka utakmice.

13‘ Prvi time-out na susretu zove Igor Miličić. Motiviraniji su u drugu četvrtinu ušli hrvatski košarkaši i hrvatski trener na klupi Poljske odmah je reagirao.

10‘ Kraj prve četvrtine. Previše izgubljenih lopti naših košarkaša. Poljska je bolje otvorila susret, ali Hrvatska se dizala kako je vrijeme prolazilo i imat će još "toga za reći" u ovoj utakmici.

7‘ Oko četiri tisuće gledatelja se skupilo "pod Tornjem" pružiti podršku izabranicima Ace Petrovića. Hrvatska polako ulazi u ritam i Toni Nakić koš-faulom dovodi utakmicu u egal.

5‘ Roko Badžim pogađa tricu za prve koševe Hrvatske iz igre, do sada smo zabijali samo sa linije slobodnih bacanja.

4‘ Borna Kapusta pretjerao je u pokušaju zausatvljanja napada Poljske, za to je "nagrađen" suđenim nesportskim prekršajem. Dva slobodna bacanja i lopta u posjedu gostiju.

3‘ Precizni su Poljaci na početku, dvije vezane trice za prednost od pet poena.

0‘ Počela je utakmica u Draženovom domu! Prvi napad imat će reprezentacija Hrvatske

Linker
24. srpanj 2024 03:47