TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
BILAN NAJBOLJI

Hrvatska slavila u posljednjem službenom pokusu uoči olimpijskih kvalifikacija, pao je Portoriko

U četvrtak novi pokus, ali zatvoren za javnost koji će igrati i Bojan Bogdanović
Piše: Dean BauerObjavljeno: 23. lipanj 2021. 22:17

HRVATSKA - PORTORIKO 74:59

HRVATSKA: Perković 2, Bilan 15p, 3s, 3il, Katić, Hezonja 13p, 3s, 6a, 4il, Ukić 7p, 6a, 3ol, Marčinković 6p, 5s, Planinić 6, Drežnjak 4, Babić 2p, 6s, 4a, Rogić 1, Šakić 4, Žižić 11p, 5s, Jordano 3.
PORTORIKO: Pineiro 8p, 4s, Conditt 4p, 4s, Gadiel 2p, 3a, Browne 7p, 3s, 6a, 5il, Gandia 2p, 3a, Diaz 7, Parker4p, 4s, Andujar 4, Sosa 3, Clavell 15, Ortiz 5, Toro, G. Clavell.

--------------------------------------------------------------------------------------

Hrvatska je posljednji pokus uoči kvalifikacija za olimpijske igre koje u utorak počinju Splitu odradila za pozitivnu ocjenu. Nakon dva poraza od Slovenije, izabranici Veljka Mršića su sa 74:59 svladali Portoriko u utakmici koju su odradili obranom, što je nakon puno defanzivnih propusta u utakmicama sa Slovenijom veliki korak naprijed.

Bojan Bogdanović priključio se hrvatskoj reprezentaciji neposredno uoči pokusa protiv Portorika, a podršku svojim suigračima pružao je sjedeći na klupi Hrvatske cijelu utakmicu. Već sutra, kad se bude igrao novi pokus ova dva protivnika, Bogdanović će biti na parketu, ali ta će utakmica biti zatvorena za javnost.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Hrvatska je samo u uvodnom dijelu sraza s Portorikom imala nešto problema, prije svega u obrani od picka koji je vrtio Gary Browne, ali s realizacijom Clavella. Međutim, bilo je evidentno kako je velika hrvatska prednost u igri u reketu, posebno u formaciji naše vrste koja je obogaćena te su se Miri Bilanu priključili Ante Žižić i Darko Planinić.

Kad je Hrvatska izmorila s unutarnjom igrom protivnika, kad nije bilo ključa kako zaustaviti Bilana i Žižića, a usput je i stao šut Clavella, naša se reprezentacija brzo odvojila. Mario Hezonja je stavio tricu za 35:25, a onda je i Pavle Marčinković realizirao kontru za 37:25, što je u prvom dijelu, u 17. minuti bilo i naše najveće vodstvo. Hrvatska je, nakon što je primila 94 i 97 poena od Slovenije, u drugoj četvrtini primila samo deset poena od Portorika i to je bila dobra vijest.

U nastavku je Hrvatska zadržala prednost, u napadu je sjajno funkcionirala osovina Hezonja - Bilan, pa je na krilima njih dvojice naša reprezentacija u 27. minuti otišla i najvećih 54:38. I zapravo, bila bi idealna predstava Hrvatske da je našu selekciju bolje služio šut, jer smo za tri šutirali nakon tri četvrtine tek 2-15. Doduše, primili smo za 30 minuta samo 47 poena...

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Ista stvar bila je i u posljednjih deset minuta, Portoriko nam je uspio zabiti još samo 12 poena, obrana je bila OK, ali smo ostali bez šuta s tricom 2-18. Skok je debelo bio na hrvatskoj strani, skupili smo 37 lopti, a Portoriko 24.

Portoriko nije rang Slovenije, ali već smo napomenuli da ta razina protivnika neće biti u Splitu. Uostalom, Portoriko je do sada izgubio pokuse od Srbije i grčke, a svladao je Meksiko, koji dolazi u Split. Portoriko će tražiti Igre u Beogradu, ali to neće biti niti malo lak posao.

Treba još dodati kako je Hrvatska imala najveću prednost (74:56) u posljednjoj minuti, a konačnij 74:59, uz činjenicu da je Veljko Mršić (nije koristio jedino Tonija Katića) završnicu odigrao bez Hezonje, Ukića, Bilana...

​Iako nismo napadački briljirali, Portoriko je bio daleko od ozbiljne prijetnje. Kad se šutira za tri 2-18, onda spoznaja da protivnik nije niti blizu sugerira samo kako se igrala ozbiljna obrana...

Linker
17. svibanj 2024 08:23