Bojan Bogdanović i Stojko Vranković

 GORAN MEHKEK/CROPIX
ČEKAJU SE ODLUKE

Hrvatska u manje od 24h ostala bez tri ključne figure: Kreće utrka s vremenom, evo u kakvoj je situaciji HKS

Sve tri pozicije, podsjetimo, tresle su se i nakon što je Finska sredila Hrvatsku na početku srpnja
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 12. rujan 2022. 22:27

Hrvatska je u manje od 24 sata nakon što je ostala bez plasmana u četvrtfinale Eurobasketa ostala bez tri ključne figure. Bojan Bogdanović, kapetan reprezentacije je najavio već ranije da mu je ovo natjecanje posljednje u dresu Hrvatske, a odmah nakon poraza odstupio je i izbornik Damir Mulaomerović. U ponedjeljak ujutro stigla je i ostavka Stojka Vrankovića, koji je od 2016. naovamo predsjednik HKS-a.

image

Damir Mulaomerović

CLAUDIO GRASSI/LAPRESSE/PROFIMEDIA

Sve tri pozicije, podsjetimo, tresle su se i nakon što je Finska sredila Hrvatsku na početku srpnja u Rijeci i tako nas odvojila od kvalifikacija za SP. Bojan Bogdanović je tada dvojio ima li smisla uopće igrati Eurobasket, Damir Mulaomerović je kuvertirao svoj odlazak, a i Stojko Vranković je debelo o tome razmišljao.

Onda se pronašla zajednička kemija, neka nova energija, odlučeno je da se ide po stranog playa, a da bi se za to stvorili uvjeti, morao je otići protivnik te ideje Dino Rađa, predsjednik Stručnog savjeta, a samim time je i raspušteno to tijelo.

image

Bojan Bogdanović

CLAUDIO GRASSI/LAPRESSE/PROFIMEDIA

Bez obzira na to što bi Hrvatska učinila na ovom natjecanju, pitanje je bi li Stojko Vranković i dalje ostao na svojoj poziciji, jer mu je sve ono što se događalo s hrvatskom košarkom postajalo preveliko breme s kojim se teško nosio.

Kako bilo, u ponedjeljak ujutro, negdje na putu prema Zagrebu iz Berlina, Vranković je putem HKS-a poslao sljedeće priopćenje...

"Nakon sinoćnje, posljednje utakmice Hrvatske na ovogodišnjem Europskom prvenstvu, odlučio sam dati ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza, čime na sebe preuzimam odgovornost ispred HKS-a.

Žao mi je zbog navijača koji pružaju bezrezervnu podršku reprezentaciji, no u ovom trenutku ne nalazim rješenje koje bi unaprijedilo nastalu situaciju.

Konačno, želim zahvaliti svim igračima na odazivu u reprezentaciju i trudu koji su uložili, jednako kao i stručnom stožeru i medicinskom timu, a zahvaljujem i svim djelatnicima HKS-a koji su mi pružali potporu u posljednjih šest godina."

image

Stojko Vranković

DAMIR SKOMRLJ Cropix

HKS je sada u situaciji da ga prema Statutu vodi dopredsjednik Nikola Rukavina. Doduše, ostavka predsjednika postaje valjana tek kad je amenuje Sabor hrvatske košarke, koji bi, pak, trebao i raspisati nove izbore. Također, ti izbori prema Statutu mogu biti samo za predsjednika Saveza, ne i za ostala tijela.

Bit će to i mala igra s vremenom, jer već 10. studenog igramo prvu utakmicu pretkvalifikacija za Eurobasket 2025. u Austriji, tri dana kasnije dočekujemo i Poljake. Kako nema izbornika, moralo bi ga se postaviti vrlo brzo, a pitanje je hoće li se prije toga stići izabrati novi predsjednik Saveza. Što prevedeno znači da bi novi predsjednik Saveza mogao na izborničkoj stolici naći već postavljenog izbornika, što do sada nije bio slučaj. Ili će se u međuvremenu već iskristalizirati novi kandidat, a taj će biti sa svime upoznat…

Neke se odluke moraju donijeti vrlo skoro, a očekujemo da uskoro čujemo i od Stojka Vrankovića nešto šire odgovore od ovih koje je uputio u svom priopćenju vezanom za ostavkom.

Linker
02. svibanj 2024 15:19