Serge Ibaka i Danko Branković

 Eibner-pressefoto/feiner/imago Sportfotodienst/profimedia
KVALIFIKACIJE ZA EUROBASKET

Hrvatski centar bit će prva opcija u reketu protiv Francuza: ‘Nabio sam mnogo kila, osjećam se jače, moćnije‘

Na drugoj strani čeka ga euroligaška krema, Poirier iz Reala i Lessort iz Panathinaikosa
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 23. veljača 2024. 14:48

Jedan od tri euroligaška igrača, uz Marija Hezonju i Jaleena Smitha, koje će u petak (20.30) kontra Francuske poslati u vatru izbornik Josip Sesar je Danko Branković. Centar Bayerna imat će pri tome velik posao jer morat će se u borbu s iznimno jakom unutarnjom linijom, koju je za Hrvatsku okupio Vincent Collet, izbornik Francuske.

Međutim, Danko Branković je hrabar momak, to dokazuje već treću sezonu igranja na najvišoj razini. U onoj inicijalnoj, Ciboninoj, Branković je zabljesnuo, bio je MVP završnice Kupa i važan kotačić u tadašnjem Ciboninom osvajanju oba troja. Lanjsku je sezonu proveo u Megi, već kao igrač Bayerna, gdje se dodatno isprofilirao u ABA ligi, da bi od prošlog ljeta bio pod paskom Pabla Lasa u Bayernu. I tu je okusio Euroligu, u nekim utakmicama pokazao kako može biti itekako jako oružje u reketu momčadi iz Münchena.

Ne bojim se, naravno

Sve to moglo bi mu pomoći u teškoj zadaći koju će u petak navečer imati u Brestu. I ne samo to, Danko Branković će u petak biti prvi centar naše vrste. A čeka ga na drugoj strani euroligaška krema, čekaju ga Vincent Poirier iz Reala te Mathias Lessort iz Panathinaikosa. No, nema kod Brankovića straha.

- Ne bojim se, naravno. Iskustvo igranja Eurolige mi je puno pomoglo, za centra su najvažniji iskustvo i snaga. Iskustvo dobivam iz utakmice u utakmicu po svim arenama u kojima igram, to mi svakako pomaže u pripremama za utakmice, pa tako i kod treme.

image

Danko Branković

Ante Čizmić/Cropix

S obzirom na to da igra prvu euroligašku sezonu, kako bi je sam ocijenio?

- Moja su razmišljanja da je sve to skupa do sada bilo jako dobro jer ipak govorimo o mojoj prvoj sezoni u Euroligi. Došao sam direktno iz ABA lige. Tražim sada ritam jer igra se jako puno utakmica, pa sam u dvije dobar, treću OK, dok je četvrta loša. Na tom kontinuitetu moram raditi, ne smijem dizati sam sebe u nebesa nakon dobre partije.

Traži se zapravo mentalna čvrstina, više nego fizička ili igračka vještina.

- Upravo to.

Važna je pomoć bekova

Danko Branković sada dijeli svlačionicu Bayerna sa Sergeom Ibakom, čovjekom koji je u karijeri prošao baš sve, prekaljenim NBA igračem, čiji su savjeti mladom centru uvijek dobrodošli.

- Jako mi puno Ibaka pomaže. Baš se puno angažirao oko mene, cijelo vrijeme me savjetuje i što se tiče same igre, i što se tiče načina na koji moram ulaziti u utakmicu, kako trenirati. Nakon svake utakmice uvijek s njim odlazim u teretanu, nakon treninga igramo jedan na jedan, napadamo i branimo se na niskom postu, tu je i za savjete vezane za prehranu. Imam doista uza sebe vrhunskog starijeg suigrača, koji me uvodi u svijet prave košarke.

Danko Branković je vidno ojačao od onih Ciboninih dana. O koliko se kilograma mišića radi?

- Imam osam kilograma više nego dok sam igrao u Ciboni, sigurno se ovako osjećam moćnije, jače, u kontaktu sam puno čvršći, iako želim da to bude još višoj razini.

image

Danko Branković

ANGELIKA WARMUTH Dpa Picture-alliance Via Afp

Vjerojatno će ta igra jedan na jedan protiv Ibake na treninzima koristiti Brankoviću i kad se u petak namjeri na euroligaške centre Francuza?

- Puno mi pomaže iskustvo treniranja s Ibakom jer je on baš stijena. A za igru na niskom postu će Lessort biti problem jer Poirier dosta rola, ima neki šut s poludistance. No, bit će to OK, vjerujem da neću imati velikih problema. Jesu oni, doduše, među top pet euroligaških centara, ali igrao sam protiv njih, znam kako se kreću, kako se postavljaju i da tu, zajedno sa svojim suigračima, mogu napraviti dobar posao.

Da, neće u toj obrani sve ovisiti samo o Brankoviću, bit će to i do naših bekova, koji moraju surađivati.

- U svakoj igri dva na dva važna je u obrani i uloga beka. Svi tu moraju raditi, ali naša momčad tu super reagira. Držimo se zajedno, svatko tu pomaže, radi više poslova. Nitko od nas nije sebičan, nema igrača koji neće pomoći u obrani i to je ono što mi se dopada.

Što su igrači međusobno pričali o našim šansama uoči utakmice u petak? Francuzi jesu favoriti, ali daleko od toga da Hrvatska ne vidi tu neku svoju šansu.

- Francuzi su na papiru favoriti, ne samo protiv nas. I to je uvijek negdje tako. Međutim, možda ih nekad ponese taj osjećaj jer su jaki, individualno, pa i fizički. No, na posljednjem SP-u su, recimo, gubili od puno slabijih reprezentacija nego što smo to mi. Nadam se da možemo baš fino iznenaditi - zaključio je Danko Branković.

Linker
03. svibanj 2024 16:18