Goran Filipović

 ANTE ČIZMIĆ/Cropix
PRIČA S PRIPREMA

Hrvatski izbornik podijelio dojmove nakon prve ovoljetne utakmice, otkrio i što je s novim igračem Bayerna

‘Još tu nema idealnog tajminga, ne postoji ni savršen spejsing u akcijama, ali sve će doći na svoje‘
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 10. srpanj 2023. 14:55

Iako je gubila na poluvremenu (43:45), Hrvatska je u drugom dijelu prvog ovoljetošnjeg pokusa, sraza sa Slovačkom u Opatiji, pronašla kemiju u nastavku i upisala čistu pobjedu od 89:68.

Već letimični pogled na rezultat, činjenica da smo u prvom poluvremenu primili 45 poena, a u drugih dvadeset minuta samo 23, dovoljno će reći o igri u obrani momaka koje je okupio izbornik Josip Sesar i koje sprema za pretkvalifikacije za Eurobasket 2025., utakmice protiv Irske i Luksemburga.

Stoga je Slovačka bila neko mjerilo snage, jer to je reprezentacija razine Irske i Luksemburga. Josip Sesar je podijelio svoje dojmove nakon prve provjere, ali svog izborničkog debija na klupi Hrvatske.

- Bila je to naša prva utakmica u koju smo ušli u fazi jakih treninga. Usvajali smo usput neke taktičke stvari posljednjih dana i razumljivo je da sve nije moglo od prvog podbacivanja kliknuti. Smetalo me nakon prvog poluvremena to što nismo bili dovoljno čvrsti, dovoljno agresivni na lopti, nismo imali niti neke pravovremene reakcije. Oscilirali smo. U jednom smo trenutku imali osam, devet poena viška, malo sam i ja rotirao. Onda smo se za nastavak dogovorili na koji ćemo način podići našu agresivnost, želio sam da budemo kompaktni u obrani. To smo uspjeli, pa i drugi dio bio kud i kamo bolji od prvog poluvremena.

Desetorici igrača Josip Sesar je dao više deset ili više minuta na parketu, a osim laganije ozlijeđenog Danka Brankovića zaigralo je svih 15 igrača.

- Posljednjih četiri, pet minuta igrali su i oni najmlađi. Nisam želio minutažom ubijati nikoga od igrača, možda je samo iskočio Roko Badžim čija je minutaža bila nešto veća, ali imao je sigurnost, dobro je reagirao i defanzivno, pa je tu došla koja minuta više od planiranog. Uzrok je i taj jer je Mateo Drežnjak dobio udarac nakon sudara glavama sa svojim protivnikom, pa je bio nešto duže na klupi. Kažem, u ovoj fazi priprema, a mi nismo zajedno niti tjedan dana je normalno da postoje oscilacije. Još tu nema pravovremenosti, idealnog tajminga, ne postoji niti savršen spejsing u našim akcijama, ali sve će to doći na svoje. Važno je da budemo defanzivno pravi.

Kakva je situacija s Dankom Brankovićem i možemo li novog centra euroligaša Bayerna očekivati u srijedu na pokusu s Kinom u Kranjskoj Gori i na parketu?

- Mogao je Branković i odigrati utakmicu protiv Slovačke, on je u vrijeme utakmice napravio ozbiljan individualan trening i to u punom obimu, ali nismo željeli ništa riskirati. Kako sada stoje stvari, mislim da će Branković zaigrati u srijedu.

Pala je u oči skromna minutaža Roka Prkačina, samo je šest minuta bio u igri, a bila je to utakmica u kojoj je Prkačin nosio i kapetansku traku...

- Slovaci su imali igrače od 213 cm, 215 cm i tu se Aramis Naglić, slovački izbornik, dosta dobro pripremio na nas, a Roko je počeo na petici. Imao je i neke brze faule, pa j sve to utjecalo na minutažu, jer su igrači kasnije dobro reagirali na tim pozicijama.

Od tri playa, barem po brojkama najbolje je odigrao Goran Filipović, koji je završio sezonu u španjolskog drugoligašu Corunu s prosjekom od devet poena, tri skoka i četiri asista. Kontra Slovačke u nedjelju je bio na pet poena, sedam skokova i pet asista.

- Ne ulazeći u statistike brojke, Filipović je prije svega u defanzivnom smislu odradio dobar pritisak na loptu, bio je siguran na lopti i u našem posjedu, pravovremenu je distribuirao loptu, uzimao šuteve. Zadovoljan sam. Uostalom, ovo je tek početak i mogu reći da sam u pravilu sa svima zadovoljan. Svatko je, doduše, imao greške, koje se mogu ispraviti.

Već je trening u ponedjeljak tome poslužio.

- Odradili smo trening, nakon toga i analizu utakmice protiv Slovačke, prošli smo informacijski. U dosta smo opsežnom procesu treninga, mi smo i nakon utakmice sa Slovačkom po nadzorom kondicijskog trenera Marija Mandira odradili jedan trening.

Vratimo se još malo na neke debitante. Prve su minute za Hrvatsku A selekciju u nedjelju odigrali Lovro Mazalin, ali i klinci Leo Menalo, Renato Serdarušić i Luka Krajnović. Pri tome je Leo Menalo strpao za samo četiri minute osam poena, uz tri skoka.

- Već sam kazao kako su se Menalo, Serdarušić i Krajnović uklopili jako dobro među iskusnije igrače i cijela reprezentacija kao grupa jako dobro funkcionira, kako na terenu, tako i van njega. I to njihovo zajedništvo se osjeti i na terenu. Na koncu smo igrali neke akcije baš za Menala, on je pogodio dva puta, napravio prodor i u tome se jako dobro snašao, a momčad ga je znala pronaći - zaključio je izbornik.

Hrvatska će i u utorak odraditi trening u Opatiji, a onda se zaputiti prema Kranjskoj Gori, gdje nas u srijedu čeka okršaj s Kinom, koju vodi Saša Đorđević i koja se sprema za skorašnji SP. Osim utakmice protiv Kine u srijedu u Kranjskoj gori, ista će dva protivnika odmjeriti snage i u subotu u Opatiji, a nakon toga Hrvatsku čekaju pretkvalifikacije, četiri utakmice s Irskom i Luksemburgom. Prve dvije se igraju u Opatiji idućeg tjedna.

Linker
01. svibanj 2024 00:56