Rogić uživa veliko povjerenje izbornika Mršića, od 2019. je standardni reprezentativac

 TOM DUBRAVEC/ CROPIX
SLOVENIJA U ZAGREBU

Hrvatski reprezentativac pozvao navijače: ‘Neka ugođaj u Draženovoj dvorani bude kao da dolazi Partizan‘

Reprezentativni playmaker uoči početka kvalifkacija za SP, okršaja sa Slovenijom u Zagrebu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 21. studeni 2021. 15:25

Roko Rogić i Roko Badžim, dva Roka na koje računa Veljko Mršić za početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, stigla su u Zagreb u petak i priključili se kontrolnim treninzima reprezentacije, no obojica će biti među onim ljudima s kojima će Mršić krenuti po vizu za SP.

Obojica igraju za Szolnoki, mađarski klub koji je na skoru 8-1 u tamošnjem prvenstvu i obojica igraju prilično solidne sezone. No, Rogiću je ugovor trajao samo do ovog prekida sezone, potražit će novu sredinu do koncu sezone.

- Nema problema, imam ponuda, sada važem što je najbolje za moju karijeru i uskoro ću odlučiti.

Slovenci dugo na okupu

No, prije svega u glavi je jednog od iskusnijih naših igrača, 29-godišnjaku rođenom u Zagrebu ono što slijedi sljedećeg tjedna.

- Odradili smo prve treninge sa skupinom igrača koja je ovdje i moram primijetiti da se osjeti jedna nova energija. Momci su mladi, željni dokazivanja, a kad se svi okupimo, jer većina igrača koja će igrati te dvije utakmice tek trebaju stići samo će se sve podići na višu razinu. Želimo pokazati tu našu mladost, energiju i vjerujem da će se to i vidjeti na utakmicama sa Slovenijom i Finskom.

image

Roko Rogić je u reprezentaciju ušao prije dvije i pol godine kad je Veljko Mršić na Ljetnoj NBA ligi u Las Vegasu postavio kostur momčadi koja je uspješno iznijela kvalifikacije za EP

AFP

Prva je na redu Slovenija. Aktualni europski prvak i aktualni olimpijski polufinalist. Već samo to je dovoljno za podvući kako bi se shvatilo pred kakvim je izazovom Hrvatska.

- Nema spora da nas čeka teška utakmica. Slovenci su već duži niz godina na okupu, a iza njih je vrhunsko ljeto, odigrali su sjajan olimpijski turnir. Nema Luke Dončića, nema Mikea Tobeyja, ali ostatak nositelja, prije svega tu mislim na igrače koji dolaze iz Eurokupa, poput Klemena Prepeliča ili Jake Blažića dolaze u Zagreb. Ispred nas je nekoliko dana zajedničkih treninga i kroz njih ćemo se dobro spremiti i biti spremni za sve izazove koje nas čekaju idućeg tjedna.

Kad se kreće u novi ciklus, onda se kao prioritet nameće od uvodne dvije utakmice slaviti barem u jednoj. Slovenija u Zagrebu, Finska u Espoou, to je naš itinerer za četvrtak i nedjelju. Gdje ćemo biti bliže pobjedi?

- Ne znam, ne bih želio tako daleko razmišljati, jer ovo je jedna nova reprezentacija i svi skupa moramo ići iz dana u dan, iz treninga u trening. I svakim treningom biti sve bolji. Od starosjedioca u ovoj reprezentaciji neće biti puno igrača, nemamo niti puno dana za uigravanje, ali znamo što nam je cilj. Mi ćemo pokušati odigrati dobru obranu iz koje ćemo pokušati iskoristiti taj naš potencijal, tu mladost, stići do tranzicije i dosta laganih poena. To je ono što želimo. I sada nam je jedino u glavi da iskoristimo, kako kažem, svaki novi trening, svaki novi dan da budemo pravi u četvrtak.

Gnjidiću treba podrška

Iako je u reprezentaciji tek otkako je Veljko Mršić postao izbornik i od tada, od onog Las Vegasa, Rogić je nezaobilazan u svim planovima izbornika, sada će biti u poziciji i stanovitog mentora. Kao što je u proteklim kvalifikacijama za Eurobasket Roko Ukić bio podrška Roku Rogiću, sada će Rogić morati biti potpora Lovri Gnjidiću.

- Svima je jasno kako se radi o jednom ekstra talentu i svakako je Gnjidić netko kome je potrebna podrška. Samim time i ja ću se morati prilagoditi na jednu drugačiju ulogu nego što sam je imao do sada. Potpora treba biti svim mladim dečkima koji će prvi puta biti u reprezentaciji i jedno što im se može dati kao savjet jest da uživaju, budu zahvalni na prilici koju dobiju, na svakoj sekundi na terenu. I to će na kraju, uvjeren sam, dobro ispasti, čak i ako to ne ispadne odmah tako, na neki duži rok će to biti tako. Fokus je tu vrlo važan.

Koliko publike očekuje Roko Rogić u četvrtak?

- Pozivam sve zaljubljenike u košarku da ispune Draženov dom u što je mogućem većem broju. Volio bih da imamo onaj ambijent kakav je Cibona imala kad joj je u goste početkom sezone stizao Partizan. I nadam se da svakog onoga tko bude došao u dvoranu nećemo razočarati. Uostalom, bit će to jedna sjajna predstava, jer nam u goste ne dolazi bilo tko nego momčad koja je bili milimetar daleko od olimpijske medalje. Ljudi će svakako moći vrhunsku košarku.

A Roko Rogić vjeruje da u toj vrhunskoj košarkaškoj predstavi Hrvati imaju štogod za reći. Neće se pitati samo Slovence, imat će i Hrvati svojih prednosti. Treba ih iskoristiti, početi s pobjedom bilo bi neopisivo važno. Barem jednom u prve dvije utakmice. Najbolje s obje.

Linker
26. travanj 2024 13:09