Kruno Simon i Dario Šarić naporno rade kako bi bili spremni za Eurobasket

 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
KRUNO SIMON ZA SN

‘Igrao sam protiv Smitha, on je tip koji će sve dati za pobjedu, a Šarić je u boljem stanju nego ja‘

Najstariji HR reprezentativac na popisu je kandidata za Eurobasket, koji bi mogao biti i njegov oproštaj od košarke
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 29. srpanj 2022. 16:16

Onoga trenutka kad je ozlijedio koljeno, a zbilo se to koji tjedan uoči beogradskog Final Foura, Kruno Simon je napravio sve kako bi pomogao na parketu Efesu u lovu na drugi uzastopni naslov prvaka Europe.

I bilo je šanse do zadnjeg treninga uoči leta za Beograd, kad je koljeno definitivno otišlo kvragu. Bila je sredina svibnja, postalo je jasno da Kruno Simon neće moći pomoći reprezentaciji na utakmicama protiv Slovenije i Finske, ali nije to bio jedini problem.

Nije lako s 37

Efes, sada već s dvostrukom krunom prvaka Europe, želio je Simona ostaviti i sljedeću sezonu pod ugovorom u Istanbulu, no Simon se s obitelji odlučio vratiti u Zagreb i tu odigrati sljedeću sezonu, ako će imati gdje. Onda su stigli porazi od Slovenije i Finske, i u trenutku kad bi mnogi rekli kako sve to skupa više nema smisla, Kruno Simon je odlučio napraviti sve da zaigra na Eurobasketu.

I evo ga, Luka Milanović, kondicijski trener s kojim godinama surađuje, posljednjih godina i kondicijski trener nogometne reprezentacije, složio je Simonu plan priprema. I za sada sve ide OK, toliko dobro da je Simon i na popisu reprezentacije koji je objavio u srijedu Damir Mulaomerović. Bit će on i na početku priprema za Eurobasket, a odigrat će i europsku smotru koja bi mogla biti i posljednje što će odigrati u svojoj karijeri...

- Prvi sam puta u situaciji da sam ovoliko dugo izvan stroja, a kako mi je 37 godina nije se lako vraćati nakon takve pauze. Međutim, rekao sam sebi da idem dan po dan i doista se svakim danom osjećam sve bolje. Noga me ne boli, a kako do početka Eurobasketa ima i više od mjesec dana, siguran sam da ću kroz pripreme doći do željenog stanja.

Gdje je uopće pronašao motiv za još jedno ljeto? Na kraju puta?

- Iskreno, gledao sam posljednje dvije utakmice protiv Slovenije i Finske i jako me pogodio taj stav oko reprezentacije. Iz moje perspektive bilo je najlakše stajati po strani i pljuvati po svemu, ali ja nisam takav tip i nije to put koji mi se dopada. Odlučio sam napraviti sve što je u mojoj moći da pomognem koliko sam u stanju da se ta priča oko reprezentacije i naše košarke uopće, podigne...

I trenira po svom programu, a ovih dana je i na moru, pa je prihvatio poziv Darija Šarića, koji sa skupinom šibenskih košarkaša svakodnevno hakla. I kakav je Šarić?

- On je u boljem stanju nego ja. Šiši baš jako dobro izgleda. Doduše, nije me to iznenadilo, jer sam neke takve informacije imao i s Ljetne lige u Vegasu, gdje je Šarić trenirao. No, doista sam se ugodno iznenadio kad sam ga vidio uživo. OK, nije to još puna forma, ali je za nekoga tko je pauzirao toliko dugo kao što je pauzirao on, jako dobar.

Simon i Šarić, ispalo je to tako, svoju su zadnju utakmicu za Hrvatsku odigrali prije četiri godine. Zadnji su puta dijelili svlačionicu u onom porazu od Poljske u Gdanjsku. Lani su obojica propustili olimpijske kvalifikacije u Splitu zbog ozljeda. Međutim, puno će to biti drugačija rerezentacija od bilo koje koja se skupila u zadnje vrijeme. Uzmite samo da će nam se priključiti Amerikanac Jaleen Smith.

- On je sigurno dobar igrač, kojega se sjećam iz međusobnih duela u Euroligi. Čvrst je, igrač visoke razine, nositelj u euroligaškoj momčadi, ali i igrač koji je prije svega ono što se kaže, timski igrač. On će dati sve za pobjedu što treba, biti čvrst, odigrati za momčad i mislim da je to jako dobar izbor za stranca. Uostalom, pričao sam sa Smithom, ostavio mi je tom zgodom odličan dojam.

Dobro, što je rekao, kakva je njemu ambicija igrati za Hrvatsku?

- Njemu je sve to jako zanimljivo. On nije predugo u Europi, a hrvatska putovnica će mu svakako pomoći u nekim idućim transferima. I, koliko sam shvatio, njemu se cijela ta priča jako dopada. Pogotovo format Eurobasketa. On na sve to gleda kao na jedno novo iskustvo, lijepo iskustvo, a i zna sve o našim igračima, zna i on da je to momčad sastavljena od dobrih igrača. Uglavnom, mene je Smith ugodno iznenadio tim razgovorom.

Dokopati se Berlina

Recimo, Smith je pogledao i naše utakmice protiv Slovenije i Finske. Međutim, trebat će i ostatak reprezentacije učiniti napor da prihvati Amerikanca. Draper se na koncu jako dobro uklopio, Lafayette baš i nije...

- OK, Draper se tu puno bolje snašao, a Lafayette je imao problema s ozljedom. Međutim, u reprezentaciji su svi korektni, a ono što je važno za Amerikanca jest da baš svi jako dobro pričamo engleski, tako da nikakvih problema u komunikaciji neće biti.

Kakav je uopće realni domet Hrvatske na Eurobasketu?

- Mislim da nije realno govoriti o nekim medaljama ili visokim plasmanima. Svi smo svjesni da situacija nije lagana i pričao sam sa suigračima, pa znam kako će nam cilj biti ići od utakmice do utakmice. Ništa preko toga ne treba gledati, kao što niti jednu reprezentaciju nemamo pravo podcijeniti. Osnovni je cilj izaći iz uvodne skupine, dokopati se Berlina i nokaut faze. Ali, to je to, sve dalje ne treba gledati, jer svaki puta kad smo gledali predaleko smo se gadno opekli.

Grci su favoriti

OK, ali imamo izjavu legendarnog francuskog reprezentativca Nicolasa Batuma otprije neki dan, koji je Hrvatsku svrstao u pet, šest glavnih favorita za zlato. Kako uopće Simon gleda na takve procjene znajući gdje smo zapravo...

- Mislim da ta izjava Batuma, igrača koji je iskusan i s nama je igrao dosta puta, govori samo o tome kako pamti naše duele u kojima Francuzima nikada nije bilo lako. Uvijek su to bile egal utakmice. Mislim da situacija nije trenutačno takva, ali kad se pogleda naš roster, koji se sve tu igrači nalaze, onda se tu i prepoznaje kvaliteta. Recimo ovako, ne bih se baš složio s Batumom da smo u pet, šest najboljih, ali nismo niti slabi...

Kako gleda na uvodnu skupinu u Milanu?

- O Grcima ne treba trošiti riječi, mislim da su oni jedni od najvećih favorita nadolazećeg Eurobasketa i oni sigurno dolaze na EP razmišljajući o osvajanju zlata. Talijani imaju dobar roster i domaćini su uvodne skupine, ali tu su i Ukrajinci, Britanci, Estonci, a sasvim sam siguran kako sve te reprezentacije imaju neke svoje računice za prolaz dalje. Treba biti oprezan.

I za kraj, prije koji dan razgovarao sam s Darijem Šarićem. Podsjetio me tijekom tog razgovora na onaj ludi Šarićev zanos koji sam zadnji puta kod njega vidio, sad već daleke olimpijske 2016. godine...

- Nije jedini. Očito su svi osjetili neki inat u cijeloj ovoj situaciji i sada se želi napraviti sve što se može, pripremiti se najbolje što možemo u ovih mjesec dana. A Šiši je rođeni pobjednik, pozitivac, znamo mi to...

Još nisam odlučio hoći li nakon Eurobasketa nastaviti karijeru

OK, vratimo se još malo na Efes. Nakon što je Simon otišao iz Efesa, klub je objavio da će umiroviti njegov broj 44. Takav je trag ostavio u pet sezona u Istanbulu. Kad je dolazio nije mogao niti maštati da će mu se u smiraj karijere, jer tada je imao 32 godine, dogoditi najbolje stvari, da će dva puta biti prvak Europe...

- Jest, nisam sve to niti mogao sanjati. Iza mene je pet sezona koje su mi obilježile život i to je definitivno bio najljepši period moje karijere. Već od prvog dana, od prve sezone, iako u njoj nije bilo sve idealno rezultatski, ja sam se osjećao dobro u Istanbulu. Specifičan je to klub, unutra je obiteljski ugođaj i u svemu tome sam se ja jako dobro snašao. Bila je uživancija biti dio Efesa tih pet sezona. Opet, mislim da sam i dobro odlučio da se sada povučem nakon dva uzastopna naslova prvaka Europe. U godinama sam kad razmišljam i što ću nakon karijere, tu su i djeca koja kreću u školu. Efes će, pak, uvijek ostati zapisan i kao najljepši dio moje karijere.

Je li ta klupska karijera gotova ili će Kruno Simon još igrati? Puno je tu bilo priča, od Cedevite Olimpije, preko Cibone, pa čak i Cedevite Junior ili Dinama...

- Iskreno, nisam odlučio sam sa sobom što bih želio. Ono što jedino znam jest da sam čvrsto odlučio odraditi najbolje što mogu ove pripreme i odigrati Eurobasket i to mi je sada jedini cilj. Hoću li išta odlučiti što se tiče daljnje karijere, kad ću to odlučiti, međutim, sada ne mogu reći. Ne bih se volio dovesti u poziciju da nešto sada potpišem i onda zažalim što sam to učinio, da nakon Eurobasketa shvatim kako mi se ipak ne da. Cilj mi je sada doći do toga da se osjećam na terenu kao što je to bilo prije ozljede, a za sve ostalo ima vremena.

Linker
23. travanj 2024 14:35